Silvija Verneti Blina: Prva žena srpske automobilske industrije 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Kada je u junu u svom prvom intervjuu u Srbiji, iako je ovde od 2014. godine, Silvija Verneti Blina, generalna direktorka FCA Srbija, izrazila zahvalnost radnicima na posvećenosti, verovatno joj nije ni na kraj pameti nije bilo da mesec dana kasnije iz fabrike 16 dana neće izaći nijedan automobil zbog štrajka radnika.

Sada kada je štrajk u Fijatu završen, a „trojni“ pregovori između sindikata, menadžmenta i Vlade Srbije započeli ostaje da 52-godišnja informatičarka pokaže i svoje pregovaračke sposobnosti.

Verneti je rođena je u Barseloni, gde je i završila Politehnički univerzitet i stekla zvanje inženjera informatičkih nauka. Od 1988. do 1992. godine bila je zaposlena u španskom ogranku konsalting firme Andersen, da bi se 1992. godine preselila u Italiju u kompaniju Bejn and kompani. Nakon toga, 2004. godine se pridružuje kompaniji Fidis, gde je zadužena za poslovni razvoj i koordinaciju zajedničkih projekata.

Ovo je bila i glavna preporuka da 2009. godine pređe u Fijat grupu gde se bavila istim poslovima, a već 2011. postaje direktor za poslovni razvoj za region . U Fijatu je zadužena za poslovni razvoj i zajedničko upravljanje, a od 2011. postaje direktor za poslovni razvoj regiona Evropa, Bliski istok i Afrika.

Na čelo Fiat Krajsler automobili Srbija Verneti dolazi 1. maja 2014. godine u trenutku kada je proizvodnja u kragujevačkoj fabrici već prošla zenit i krenula silaznom putanjom. Na mestu generalnog direktora FCA je zamenila Antonija Ćezara Fereru, koji je bio na čelu ove kompanije od 2011. godine i koji je dobio prekomandu u jednu od Fijatovih kooperantskih kompanija Manjeti Mareli.

Do sada srpska javnost nije imala prilike da čuje mnogo od Silvije Verneti, ali nakon okončanja pregovora sa radnicima bilo bi zanimljivo čuti odgovor na pitanje da li i dalje misli da je „Kragujevac pravi izbor za Fijat“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari