Ništa više neće biti isto: Poslednji ples Mikela Hansena 1Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Svetom sporta odjeknula je informacija da će se Mikel Hansen nakon Olimpijskih igara u Parizu povući iz rukometa.

Danski rukometaš rođen je 22. oktobar 1987. godine u Helsingoru, a nastupa za Olborg na poziciji levog beka.

Smatra se jednim od najboljih danskih rukometaša svih vremena i jednim od najboljih igrača današnjice. Pre nego što je prešao u Olborg igrao je za danski tim GOG Svendborg TGI sa kojima je bio danski prvak 2007.

Nakon toga prelazi u Barselonu 2008. godine.

Posle dve godine u Španiji vraća se u Dansku i počinje da igra za Kopenhagen. Od leta 2012. član je Pari Sen Žermena sa kojim je osvojio sve trofeje osim EHF Lige šampiona.

Za reprezentaciju Danske nastupa od 2007. sa kojom je osvojio zlatnu medalju 2016. godine na Olimpijskim igrama održanim u Rio de Žaneiru, Svetskom prvenstvu 2019. u Danskoj i Njemačkoj, 2021. u Egiptu i Evropskom prvenstvu 2012. u Srbiji. Takođe je osvojio i srebrene medalje na Svetskom prvenstvu 2011. u Švedskoj i 2013. u Španiji, te Evropskom prvenstvu 2014. u Danskoj.

Tri puta je izabran za najboljeg igrača na svetu, 2011, 2015. i 2018. godine.

On je odigrao čak 266 utakmica za reprezentaciju Danske i postigao 1.350 golova.

Oženio se Stefani Gundelah 2020. Par ima dva sina, Edija Maksa rođenog u januaru 2019. i Vinsa rođenog u maju 2021. godine.

Njegov otac, Fleming Hansen, igrao je za dansku rukometnu reprezentaciju, gde je odigrao 120 utakmica i postigao 240 golova, a učestvovao je na Letnjim olimpijskim igrama u Los Anđelesu 1984.

– Da sam zaista želeo, verovatno bih mogao da igram do 40. ili 45. godine, ali to nisam ja, radije bih prestao da igram kada osetim da je za to došlo vreme. Pokušaću da što više uživam u ovih poslednjih nekoliko meseci. Uvek sam govorio da želim da prestanem da igram onog dana kada više nema radosti i posvećenosti. Odnosno one su još uvek tu, još uvek je zabavno i još uvek se 100% posvećujem onome što radim, ali sam došao do tačke u kojoj osećam da me privlače druge stvari – objasnio je Hansen na konferenciji za novinare, a preneo je katalonski list Mundo Deportivo.

Prošlog februara legendarni rukometaš Olborga bio je na bolovanju na neodređeno vreme zbog stresa, saopštio je njegov klub.

– Hansen je prijavio da je bolestan sa simptomima stresa. Ovo je izuzetno teška reakcija na stres tokom godine“, navodi se u saopštenju.

U proleće pretprošle godine bolovao je od flebitisa u kombinaciji sa plućnom embolijom, koja ga je sprečila da završi sezonu u Pari Sen Žermenu, pa je sasvim sigurno i zdravstveno stanje uticalo na to da ovog leta završi igračku karijeru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari