Cilj sudskog postupka i istraživačkog novinarstva je dolaženje do istine, izjavio je sudija Apelacionog suda Milimir Lukić, napominjući da je društvo obavezno da sankcioniše ugrožavanje novinara, posebno što približavanje istini može nekad biti veoma opasno.

Sa iskustvom člana veća koje je svojevremeno sudilo za atentat na premijera Zorana Đinđića i predsednika veća u slučaju Zemunski klan, Lukić ističe da je veoma važno da se rasvetle ubistva novinara.

– Novinar, u ime društva, traga za blagovremenim i istinitim informacijama. Ukoliko se neko obračuna sa novinarom zbog njegovog posla, nema veće obaveze nego da se otkriju svi detalji napada i ko stoji iza toga, a potom zadovolji pravda pred sudom, naglasio je Lukić. On je, na konstataciju da je Milorad Ulemek, prvookrivljeni za ubistvo Đinđića i na suđenju zemunskom klanu, sada glavni svedok u procesu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, uzvratio da nema pravo da komentariše konkretne slučajeve. On nije želeo da iznosi utiske o Ulemeku, jer ne bi bilo „profesionalno i etički da se sudija izjašnjava o svojim utiscima o osuđenom licu“.

Upitan o tome da li su ostala otvorena neka pitanja na koja je potrebno odgovoriti kako bi atentat na Đinđića potpuno bio rasvetljen, Lukić je rekao da su utvrđene činjenice koje su nedvosmisleno ukazivale da se sprema napad na premijera. Na pitanje o političkoj pozadini atentata i da li je nalogodavac ostao sakriven, Lukić je uzvratio podsećanjem da sud u postupku utvrđuje da li stoje ili ne navodi koje tužilac iznosi.

– Dakle, rad suda je formalno određen optužnicom i sud preispituje navode iz optužnice tako da nije ovlašćen da pređe tu granicu i da samostalno, po svom nahođenju, nešto utvrđuje van optužnice. Sva pitanja koja su optužnicom tužioca za organizovani kriminal postavljena pred sudsko veće, čiji sam bio član, presudom su razrešena i tu više nemam šta da dodam, naglasio je Lukić i dodao da je premijer Đinđić bio izuzetan političar koji je pokrenuo brojne promene u državi, njegov uticaj je bio presudan da se uopšte započne borba protiv organizovanog kriminala koji je bio takvih razmera da su kriminalne strukture direktno uticale ili su već ovladale pojedinim institucijama države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari