RSSEkonomija

Piše: M. R. Milenković

Nakon Vojvodine i Šumadije i proizvođači mleka na jugoistoku Srbije poslednjih dana suočavaju se sa otkazima otkupa i daljim padom cena. Prvi na udaru su mali proizvođači koje otkupljivači mleka na raznorazne načine teraju da odustanu od predaje mleka. Nekada je to otkupna cena, ponekad vraćanje mleka pod izgovorom da je kiselo ili da u njemu ima vode. Tek, krajnji cilj je smanjenje količine za otkup, a već sada u Srbiji na dnevnom nivou ima 200.000 litra viška, kaže za Danas Marjan Rističević, predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu.

4.67 Pročitaj

26/05/2015 09:27 | Beograd

Sertić: Treba nam još vremena za 40 preduzeća

Piše: E. D.

Ministar privrede Željko Sertić, obrazlažući juče u Skupštini Srbije izmene Zakona o privatizaciji, zatražio je od poslanika da podrže predlog Vlade koji omogućava da se do 31. oktobra odloži privatizacije 40 preduzeća. On je objasnio da je to vreme potrebno kako bi se pripremila dokumentacija i sprovela zakonska procedura, nakon čega će "biti ili prodata, naći će se strateški partner ili će otići u stečaj, bankrotstvo, likvidaciju".

Pročitaj

26/05/2015 09:26 | Beograd

Prosečna zarada 45.605 dinara

Piše: A. M.

Prosečna zarada isplaćena prošlog meseca u Srbiji iznosila je 45.605 dinara, objavio je juče Republički zavod za statistiku. U poređenju sa prosečnom platom isplaćenom u martu, to je rast od 5,8 odsto, a realno, kada se odbije inflacija, rast je bio 5,3 odsto.

Pročitaj

26/05/2015 09:25

Slab brazilski real obara cenu "arabike"

Piše: M. S.

Prošlogodišnja suša u Brazilu, najvećem proizvođaču kafe, podigla je cenu kafe "arabika" do rekordnih visina, odnosno na 225 centi, koliko je zabeleženo u oktobru prošle godine. Ipak, u prethodnih nekoliko meseci usledio je snažan pad i cena "arabike" stabilizovala se na oko 140 centi, pokazuje analiza Sakso banke.

Pročitaj

Do kraja godine 9.000 otkaza

25/05/2015 23:07

Do kraja godine 9.000 otkaza

Piše: B. C.

Broj zaposlenih u državnom sektoru u decembru 2014. godine iznosio je 493.505, a zapravo je reč o broju koji budžet prepoznaje kroz plate ili druge nadoknade. Ja bih rekla da su ovo pouzdani podaci, jer bi tačni bili samo ako bismo imali registar zaposlenih kakav planiramo da napravimo, a za koji će biti potrebno vremena - istakla je juče Kori Udovički, ministarka državne uprave i lokalne samouprave, predstavljajući analizu javne uprave u Srbiji. Ona je ujedno najavila da će ove godine broj u državnom sektoru morati da se smanji za više od 9.000.

1.80 Pročitaj

Novo zaoštravanje odnosa između Ministarstva odbrane i oružara

24/05/2015 23:20 | Kragujevac

Novo zaoštravanje odnosa između Ministarstva odbrane i oružara

Piše: Z. Radovanović

Sindikat Zastave oružja saopštio je da je sednica Nadzornog odbora te fabrike zakazana za danas, te de je predsednik oružarske sindikalne organizacije pozvan da prisustvuje raspravi o dvema od ukupno 14 tačaka dnevnog reda, dok će se o najznačajnijim temama za zaposlene raspravljati iza zatvorenih vrata.

5.00 Pročitaj

24/05/2015 23:25 | Beograd

Imlek podržava mere Vlade za prevazilaženje krize u mlekarstvu

Piše: R. D.

Kompanija Imlek podržava napore Vlade Srbije da zaštiti domaću proizvodnju i pomogne proizvođačima u cilju stabilizacije tržišta mleka i mlečnih proizvoda.

Pročitaj

24/05/2015 23:26 | Beograd

Komemoracija Radomiru Naumovu

Piše: N. D.

Komemoracija Radomiru Bati Naumovu, istaknutom članu Demokratske stranke Srbije, koji je preminuo 22. maja, biće održana danas u 12 časova u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda.

Pročitaj

24/05/2015 23:25 | Beograd

Pogodnost za potrošače na NIS Petrol i Gasprom benzinskim stanicama

Piše: R. D.

Na označenim NIS Petrol i Gasprom benzinskim stanicama u toku je promotivna akcija u okviru koje prilikom kupovine četiri litra motornog ulja "G-Energy F-Synth 5W-30" svaki potrošač dobija na poklon još jedan litar ovog proizvoda besplatno.

Pročitaj

Srbija može da zaštiti svoj agrar

22/05/2015 19:10

Srbija može da zaštiti svoj agrar

Piše: E. D.

Problemi sa kojima su se ovih dana suočili poljoprivredni proizvođači u Srbiji, posebno proizvođači mesa, mleka i mlečnih proizvoda, samo su vrh ledenog brega koji preti da potpuno potopi srpski agrar, tvrdi Nenad Popović, predsednik Srpske narodne partije. “Proizvođače mleka iz Srbije tek očekuju problemi, jer je prvi put posle 30 godina Evropska unija ukinula proizvodne kvote za mleko, tako da će sve njene članice moći da ga proizvode koliko žele”, ističe Popović.

2 1.22 Pročitaj

Umrežavanjem do jačeg lokala

22/05/2015 19:07 | Beograd

Umrežavanjem do jačeg lokala

Piše: J. D.

Izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, komentari na Nacrt zakona o ulaganjima, predstavljanje Strategije za podršku razvoju malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i konkurentnosti, bile su samo neke od tema sedmog sastanka Mreže za lokalni ekonomski razvoj Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) koji je održan u Beogradu.

1.00 Pročitaj

22/05/2015 09:28 | Beograd

Dupli nameti za brodare

Piše: Lj. Bukvić

Država je pre deset dana počela da naplaćuje naknadu svima koji izvoze domaću robu rečnim putem. Odluka o tome da se ubuduće plaćaju nove tri takse - za ležarinu, korišćenje obale i za pristajanje brodova, stupila je na snagu 10. aprila, a prvi koji su se pobunili protiv toga bili su izvoznici žitarica u Srbiji. Oni tvrde da je država na taj način ozbiljno pripretila domaćem izvozu, i da će im na nove namete otići i do četvrtina izvozničke provizije. Kako je za Danas nedavno rekao direktor udruženja Žita Srbije Vukosav Saković, "uvođenje ove naknade bi ozbiljno moglo da ugrozi poziciju koju naši proizvođači imaju na tržištu i znatno utiče na smanjenje izvoza, pre svega žitarica". Saković je istakao kako očekuje od države da ukine ovu naknadu.

2 Pročitaj

22/05/2015 19:06 | Beograd

Sabotira se Zakon o javnim nabavkama

Piše: M. R. Milenković

Očigledno je da postoji opstrukcija u sprovođenju javnih nabavki i to ne ide samo od izvođača nego i od naručilaca koji pokušavaju da pronađu slabe tačke u regulativi. Izmenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, koji bi trebalo da se nađe pred parlamentom u drugoj polovini ove godine, nastojaćemo da onemogućimo zloupotrebe, ali i da poboljšamo sam zakon kako bi imao efikasniju primenu - rekao je juče predsednik skupštinskog Odbora za finansije Veroljub Arsić i dodao da će pre svega morati da se menja kaznena politika.

2 3.00 Pročitaj

22/05/2015 19:05 | Novi Sad

Tople podzemne vode donose uštede u budžetu opština

Piše: G. V.

Većim korišćenjem geotermalne energije lokalne samouprave u Vojvodini bi ostvarile značajne benefite. U upotrebi bi bio jeftin i obnovljiv energent koji nije zagađivač, čime bi opštine ostvarile uštede u budžetu. Istovremeno bi se poboljšala i poslovna klima jer bi se u te sredine privukle i nove investicije - istakao je juče Milivoj Vrebalov, potpredsednik Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, na Prvoj međunarodnoj konferenciji “Dani geotermalne energije u Vojvodini 2015”, koja je okupila više od stotinu domaćih i stranih stručnjaka.

Pročitaj

22/05/2015 09:31 | Beograd

Za proizvodnju pečuraka devet miliona evra

Piše: B. Korkodelović

Indonežanska Bavazir Grupa je posle godinu dana priprema preko svog ogranka Delta Denjub pokrenula novi projekat u Kovinu, kojim iznajmljuje 7,5 hektara zemljišta za farme šampinjona i izgradnju postrojenja za njihovu preradu, objavljeno je iz Ambasade Indonezije u Srbiji.

Pročitaj

Država zaštitila Bogićevića od naplate

21/05/2015 21:19

Država zaštitila Bogićevića od naplate

Piše: Aleksandar Milošević

Vlada Srbije direktno je uticala na državne banke da obezbede finansiranje Farmakomu, u vlasništvu tajkuna Miroslava Bogićevića, i da ga izuzmu iz redovnog postupka naplate dugova, pokazuju dokumenti do kojih je došao Danas.

31 4.65 Pročitaj

NBS: Struja će poskupeti 7,5 odsto

21/05/2015 11:35 | Beograd

NBS: Struja će poskupeti 7,5 odsto

Piše: A. Milošević

Narodna banka Srbije je podigla svoju prognozu privrednog rasta za ovu godinu za pola procenta, tako da sada očekuje da će rast biti nula odsto, saopšteno je juče na predstavljanju majskog izveštaja o inflaciji. Prema rečima viceguvernera Veselina Pješčića, inflacija, koja se sada kreće ispod okvira cilja, vratiće se u projektovani opseg u drugoj polovini godine, čemu će doprineti i rast cena struje. NBS očekuje da struja poskupi za 7,5 odsto, što bi dovelo do rasta inflacije za 0,35 procenata.

2 1.00 Pročitaj

I neki direktori koče privatizaciju

21/05/2015 11:43 | Beograd

I neki direktori koče privatizaciju

Piše: M. N. Stevanović

Ministarstvo privrede predložilo je Vladi listu od 17 preduzeća koja bi izmenama Zakona o privatizaciji mogla još narednih godinu dana da produže status restrukturiranja, što im omogućava zaštitu od poverilaca. Reč je o firmama za koje postoje ili zainteresovani investitori ili strateški partneri, kao i o onima koje imaju šansu da u tom periodu izađu na "zelenu granu" i kao uspešnija uđu u privatizaciju.

3 1.00 Pročitaj

21/05/2015 11:34 | Kragujevac

Sindikat Zastave oružja traži hitnu sednicu Nadzornog odbora preduzeća

Piše: Z. R.

Skupština sindikata Zastave oružja zatražila je juče hitnu sednicu Nadzornog odbora preduzeća zbog "evidentnih slabosti u funkcionisanju i poslovanju fabrike i sve izraženijeg nezadovoljstva radnika". U sindikatu ističu da su problemi uzrokovani načinom rukovođenja i donošenjem poslovnih odluka, te izostankom komunikacije između poslovodstva i sindikalne organizacije.

Pročitaj

Telefon na rate neisplativ

20/05/2015 10:01 | Beograd

Telefon na rate neisplativ

Piše: A.M.

Sva tri mobilna operatera u Srbiji trenutno nude svojim korisnicima da telefone kupe na 24 rate bez kamate, uz istovremeni popust na pretplatu koji kod Telenora iznosi 30 odsto, a kod Telekoma i Vipa čak 50 odsto. Ali, iako ova ponuda deluje primamljivo, građani bi trebalo da budu vrlo oprezni sa njom, jer matematika pokazuje da se u najvećem broju slučajeva uopšte ne isplati.

2 5.00 Pročitaj

25/05/2015

Pitanje /Odgovor

Da li očekujete da će struja u Srbiji poskupeti za 7,5 odsto kako predviđa Narodna banka Srbije?

 • Ljubodrag Savić

  profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu

  Očito je da će se, umesto varijante koju zahteva Međunarodni monetarni fond, a to je da korekcija iznosi 15 odsto, ići na to da struja poskupi 7,5 odsto, te da taj novac Elektroprivreda Srbije iskoristi za održavanje svog sistema. Ostaje otvoreno pitanje da li će se Vlada Srbije odlučiti i za uvođenje akcize od 7,5 odsto čiji bi se prihod slivao u budžet. Verujem da će se Vlada u ovom trenutku ipak odlučiti da se odrekne zarade od akcize pa i ako je uvede, njena stopa će biti nula odsto. Dakle, očekujem da će struja poskupeti za 7,5 odsto.

  Ljubodrag Savić

  profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu

 • Mahmud Bušatlija

  stručnjak za strana ulaganja

  Očekivanja Narodne banke Srbije su zasnovana na zahtevima Međunarodnog monetarnog fonda. MMF pored poskupljenja struje traži i uvođenje akcize. Svugde u svetu je struja akcizna roba pa MMF očekuje da tako bude i u Srbiji. U slučaju da do poskupljenja električne energije ne dođe, propašće aranžman Srbije sa MMF-om, tako da sam uveren da će korekcija ipak uslediti. Protivnik sam poskupljenja dok se ne iskoriste svi mehanizmi štednje koje može da primeni EPS. Tu mislim na najavljeno smanjenje broja direktora, korporativizacija kompanije, zaustavljanje partijskog zapošljavanja itd.

  Mahmud Bušatlija

  stručnjak za strana ulaganja

 • Željko Veselinović

  predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga"

  Pred svako poskupljenje struje u Srbiji nadležni licitiraju da će korekcija iznositi 15 odnosno 20 odsto a onda struja poskupi za oko 10 odsto. To se koristi kako bi se građani zavarali da su navodno dobro prošli jer je poskupljenje manje od najavljenog. U uslovima smanjenja penzija i plata, niskih primanja i sveopšteg poskupljenja životnih namirnica, dizanje cene struje predstavlja dodatni i veoma težak udar na standard siromašnih građana. Vlada vodi računa samo o tome kako da ispuni zahteve MMF i drugih stranih finansijskih organizacija, tako da očekujem da će struja poskupeti tokom leta kada će se najveći broj građana biti na odmoru.

  Željko Veselinović

  predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga"

 • Milan R. Kovačević

  ekonomista

  Po svemu sudeći sa MMF je dogovoreno poskupljenje struje od 7,5 odsto ali i uvođenje akcize u iznosu od 7,5 odsto. Ako je to tačno, radi se o dodatnom nametu jer se za struju već plaća porez od 20 odsto na dodatu vrednost.

  Milan R. Kovačević

  ekonomista

Mar&Adv

Berza

Belex line1123.540.30%
Belex 15575.720.66%
Promet (EUR)4.44 mil.398.29%
CROBEX1816.260.65%
SASX-10737.24-0.21%
MBI101975.25-0.06%

Fondovi

Otvoreni balansirani fondovi
Delta Plus0.13%
Triumph Balance0.12%
Erste Euro Balanced 35-0.18%
Otvoreni fondovi rasta vrednosti imovine
FIMA ProActive-0.05%
Delta Dynamic-0.02%
ILIRIKA GLOBAL0.03%
Triumph0.00%
KOMBANK InFond0.15%
Raiffeisen WORLD0.91%
ILIRIKA GOLD0.32%
Otvoreni fondovi očuvanja vrednosti imovine
Citadel Novčani Fond0.08%
FIMA Novac0.08%
Erste Cash0.09%
Raiffeisen CASH0.09%
Erste EURO Cash-0.18%
Fondovi koji su prestali sa radom
Raiffeisen Akcije0.02%
Focus Premium0.05%
KD Ekskluziv0.56%
Jubmes Aktiv0.00%
Zepter Capital0.00%
AC Fondovi Kapital0.00%
Dobrovoljni penzijski fondovi
Dunav fond-0.11%
DDOR Garant-0.15%
Delta Generali Basic-0.07%
Raiffeisen FUTURE-0.01%
Delta Generali Index-0.19%
Triglav penzija-0.18%
SoGe Štednja-0.03%
SoGe Ekvilibrio-0.11%
DDOR Garant Dinar0.08%
Fondovi koji su prestali sa radom
DDOR Penzija Plus0.00%
Hypo Penzije0.02%