RSSEkonomija

Piše: A. M.

Ministarstvo finansija saopštilo je da je bankama dostavilo preporuku za rešavanje problema kredita indeksiranih u švajcarskim francima. Objavljenom preporukom se bankama sugeriše da ugroženim klijentima odobre reprogram kredita, ali se nigde ne pominje na koji način bi taj reprogram trebalo sprovesti niti kakve bi povoljnosti on trebalo da donese klijentima.

1 Pročitaj

 Tabakovićeva prevremeno otplatila 44.250 evra Telekomu

29/11/2015 19:04 | Beograd

Tabakovićeva prevremeno otplatila 44.250 evra Telekomu

Piše: A. Milošević

Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodne banke Srbije, vratila je dug za stambeni zajam Telekomu Srbija, uplativši odjednom 44.250 evra toj firmi, potvrđeno je Danasu u Telekomu.

8 1.09 Pročitaj


  Protesti nisu rešenje, zakon ostaje u proceduri

27/11/2015 21:12

Protesti nisu rešenje, zakon ostaje u proceduri

Piše: Lj. Bukvić

Nakon četiri dana protestne vožnje na vojvođanskim putevima, tihog bojkota sa parkiranim traktorima ispred Skupštine Srbije u sredu, i uzaludnih pokušaja velikog broja nezadovoljnih ratara da stignu u Beograd, ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković primila je juče predstavnike Udruženja poljoprivrednika Bačka Palanka, ne bi li zajedničkim snagama rešili nesuglasice u vezi sa predlogom zakona o poljoprivrednom zemljištu koji se već nalazi u skupštinskoj proceduri. Nezadovoljni paori, kako kažu, traže izmene zakona koji omogućava prodaju zemlje strancima, dok država s druge strane tvrdi da zakonom to neće biti dozvoljeno.

Pročitaj

30/11/2015 11:23 | Beograd

Ministarstvo preporučilo reprogram za zadužene u "švajcarcima"

Piše: A. M.

Ministarstvo finansija saopštilo je da je bankama dostavilo preporuku za rešavanje problema kredita indeksiranih u švajcarskim francima. Objavljenom preporukom se bankama sugeriše da ugroženim klijentima odobre reprogram kredita, ali se nigde ne pominje na koji način bi taj reprogram trebalo sprovesti niti kakve bi povoljnosti on trebalo da donese klijentima.

Pročitaj

27/11/2015 21:08

Padaju poreski prihodi

Piše: Saša Radulović

Ministarstvo finansija objavilo je izvršenje budžeta Republike Srbije za oktobar mesec. Rezultati su poražavajući. Poreski prihodi u oktobru su manji od poreskih prihoda u oktobru 2012. godine. Da, dobro ste pročitali, poreski prihodi u oktobru 2015. godine su manji nego u oktobru 2012. godine.

2 4.58 Pročitaj

27/11/2015 20:40

Veća upotreba novih energenata donosi benefite

Piše: G. V.

Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) objavio je studiju pod nazivom "Putokaz za razvoj obnovljivih izvora energije u Srbiji i okruženju" u cilju unapređenja energetske politike Srbije i regionu.

3.67 Pročitaj

27/11/2015 21:15 | Čenta -

Traktori i dalje blokirani kod Čente

Piše: M. Pudar

Zrenjaninski poljoprivrednici, koji se protive donošenju novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, ni četvrtog dana od početka protesta nisu uspeli da probiju policijsku blokadu kod Čente i upute se prema Beogradu. Ogorčeni zbog činjenice da vlast pravi razliku među njima, što je demonstrirano puštanjem nekoliko privilegovanih traktora koji su pod vođstvom LSV odneli zahteve u Vladu Srbije, zahtevaju da im se dozvoli da provozaju svoje radne mašine prestonicom. I dok policija u velikom kordonu, sa zaštitnim štitovima stoji na putu, poljoprivrednici kažu da se čeka dogovor sa Ministarstvom poljoprivrede.

Pročitaj

  Vučić: Železara je apsolutni prioritet

27/11/2015 09:58 | Peking, Beograd

Vučić: Železara je apsolutni prioritet

Piše: E. D.

Poslednjeg dana posete Kini premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Si Đinpingom i premijerom Li Kećijangom, a dvojica predsednika vlada su nakon toga, između ostalog, potpisala Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Hebei Iron and Steel Group (HBIS) o Železari.

10 2.00 Pročitaj

27/11/2015 21:19

CPR impeks preuzeo Srpsku fabriku stakla

Piše: G. V.

U javnosti je gotovo potpuno neprimećeno prošao podatak da je još pre nešto više od mesec i po dana Srpska fabrika stakla promenila vlasnika. Do toga je naime došlo 16. oktobra kada je preduzeće CPR impeks doo iz Beograda potpisalo ugovor sa bugarskom firmom Glass Industry o preuzimanju većinskog paketa akcija SFS-a uz obavezu deblokiranja računa, razrešenja problema pokrenutog stečaja i omogućavanja redovne proizvodnje i funkcionisanja fabrike.

2 1.00 Pročitaj

27/11/2015 21:16

Dodeljene stipendije Fondacije "Evro za znanje"

Piše: M. V.

Fondacija građana "Evro za znanje" juče je podelila petnaest nepovratnih stipendija od 100.000 dinara najboljim srednjoškolcima i studentima Srbije. Ovo je treća godina zaredom da ova fondacije pomaže učenike i akademce, i to je bila prilika da se u prostorijama Jubmes banke okupe donatori istipendisti.

Pročitaj

27/11/2015 10:05 | Beograd

Cilj je da budemo vodeći brend na tržištu Srbije

Piše: E. D.

Iako su naši proizvodi u Srbiji prisutni već 12 godina, osnivanjem regionalnog centra u Beogradu, želeli smo da pokažemo našu dugoročnu strategiju rasta i investicija u Srbiji i regionu. Srbija je jedno od najvažnijih tržišta za Beko i ovo je razlog zašto smo ovde osnovali kompaniju, pa se sada iz Beograda upravlja poslovanjem u čitavom regionu Balkana, u Srbiji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori - kaže u razgovoru za Danas Arel Atakol, generalni menadžer kompanije Beko Balkans.

1 1.00 Pročitaj

27/11/2015 10:03 | Beograd

Nikolić potpisao Zakon o ozakonjenju

Piše: E. D.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpisao je juče Zakon o ozakonjenju koji je Skupština Srbije usvojila prošle nedelje, iako se, sudeći po izjavama u nekim medijima, dvoumio da li da to učini. Odluku da stavi svoj potpis doneo je juče nakon razgovora sa potpredsednicom Vlade i ministarkom za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Zoranom Mihajlović, saopšteno je iz njenog kabineta.

1.00 Pročitaj

27/11/2015 10:01 | Beograd

Ukrupnjavanje telekomunikacionih operatera evropski trend

Piše: N. D.

Vlada Srbije će do ponedeljka odlučiti o tome ko je dao najbolju ponudu za Telekom Srbije i da li je ta ponuda zadovoljavajuća ili privatizacije neće ni biti. Međutim, budući da je državi potreban novac za finansiranje kapitalnih investicija i otplatu skupih kredita, verovatnije deluje da će najveći domaći operater mobilne telefonije uskoro ipak preći u ruke drugog vlasnika.

2 1.00 Pročitaj

27/11/2015 09:55

Etika i reforme

Piše: David Lythgoe (Dejvid Litgo)

Poslednjih meseci svedoci smo reke izbeglica koje tragaju za stabilnim okruženjem za svoje porodice. Oni ne streme istoku ili jugu, na svom putu se ne zaustavljaju u Srbiji, već hrle ka Nemačkoj i severozapadnoj Evropi. Zašto baš tamo? Svi mi, obični ljudi, znamo odgovor; mi, za razliku od političara, nemamo dilemu. Oni su u potrazi za "normalnom" državom, zemljom u kojoj vladaju demokratski principi i principi tržišne ekonomije, i u kojoj institucije obezbeđuju vladavinu prava; zemljom sa niskim nivoom korupcije, gde nivo javnih usluga odgovara onome što se za njih izdvaja, gde postoje dobri uslovi za biznis, visoke zarade i stabilni prilivi u državnu kasu koji svim građanima osiguravaju dobar sistem obrazovanja i zdravstvene zaštite.

1 Pročitaj

27/11/2015 09:53 | Beograd

Poreske olakšice bi stimulisale dobrovoljne fondove

Piše: A. M.

Situacija u Srbiji u kojoj se ceo penzioni sistem oslanja samo na model međugeneracijske solidarnosti neodrživ je i potrebne su mu radikalne promene - izjavila je Snežana Ristanović, direktorka privatnog penzionog fonda Rajfajzen future, na obeležavanju devetogodišnjice rada ove kuće u Srbiji.

Pročitaj

Srpski turisti ne odustaju od aranžmana za Pariz i Tursku

26/11/2015 20:19

Srpski turisti ne odustaju od aranžmana za Pariz i Tursku

Piše: Lj. Bukvić

Za razliku od fudbalera Crvene zvezde, koji su nakon obaranja ruskog aviona u graničnom području Sirije i Turske rešili da otkažu odlazak na pripreme u Antaliju, turisti iz Srbije nemaju nameru da se odreknu putovanja u ovu zemlju. Iako je interesovanje za Tursku za nijansu opalo među građanima Srbije, otkaza aranžmana nema, tvrde za naš list u turističkim agencijama. A nema ni preporuke Ministarstva spoljnih poslova da se u Tursku ili Francusku ne ide. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže za Danas da se sve preporuke nalaze na njihovom sajtu, ali kako osim onih opštih koje se odnose na ponašanje u vanrednoj situaciji, konkretnih preporuka za Tursku ili Francusku nema - jasno je da Srbija obe zemlje smatra bezbednim za turiste.

3 1.00 Pročitaj

Vučić: Gledaćemo da prepišemo sve dobro što smo videli

26/11/2015 11:51 | Peking, Beograd

Vučić: Gledaćemo da prepišemo sve dobro što smo videli

Piše: LJ. Bukvić

Brzinom od 300 kilometara na čas premijeri zemalja Centralne i Istočne Evrope preselili su se juče iz Sudžoa u Peking, a kako je domaćin Li Kećijang odlučio da dvadesetak minuta vožnje brzim vozom provede u društvu Aleksandra Vučića, dvojica premijera imali su priliku da porazgovaraju i pre zvaničnog dela i to baš o završetku radova na pruzi Beograd-Budimpešta.

7 Pročitaj

Problema može biti samo na "duge staze"

26/11/2015 11:49 | Beograd

Problema može biti samo na "duge staze"

Piše: G. Vlaović

Ruska državna kompanija Gasprom saopštila je juče da je prekinula isporuke gasa Ukrajini jer nije platila avans za naredni period.

Pročitaj

26/11/2015 11:45

Traktorima pred Skupštinu

Piše: E. D.

Vojvođanski poljoprivrednici okupili su se juče ispred Skupštine Srbije u "pet do 12" kako bi izrazili nezadovoljstvo predloženim izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Pročitaj

26/11/2015 11:42 | Kragujevac

Ministarstvo odbrane preuzima deo fabrike

Piše: Z.Radovanović

Mada ministar privrede Željko Sertić tvrdi da status sedam, od ukupno 17 strateških preduzeća, mora da bude rešen do kraja godine, iz Grupe Zastava vozila, odnosno njene fabrike Zastava kamiona koja se uz FAP, Trajal, Jumko, Prvu petoletku i drugih, nalazi na tom spisku, poručuju da je bar u njihovom slučaju, to "i fizički neizvodljivo".

Pročitaj

Mar&Adv

Biznis

Berza

Belex line1123.540.30%
Belex 15575.720.66%
Promet (EUR)4.44 mil.398.29%
CROBEX1816.260.65%
SASX-10737.24-0.21%
MBI101975.25-0.06%

Fondovi

Otvoreni balansirani fondovi
Delta Plus0.13%
Triumph Balance0.12%
Erste Euro Balanced 35-0.18%
Otvoreni fondovi rasta vrednosti imovine
FIMA ProActive-0.05%
Delta Dynamic-0.02%
ILIRIKA GLOBAL0.03%
Triumph0.00%
KOMBANK InFond0.15%
Raiffeisen WORLD0.91%
ILIRIKA GOLD0.32%
Otvoreni fondovi očuvanja vrednosti imovine
Citadel Novčani Fond0.08%
FIMA Novac0.08%
Erste Cash0.09%
Raiffeisen CASH0.09%
Erste EURO Cash-0.18%
Fondovi koji su prestali sa radom
Raiffeisen Akcije0.02%
Focus Premium0.05%
KD Ekskluziv0.56%
Jubmes Aktiv0.00%
Zepter Capital0.00%
AC Fondovi Kapital0.00%
Dobrovoljni penzijski fondovi
Dunav fond-0.11%
DDOR Garant-0.15%
Delta Generali Basic-0.07%
Raiffeisen FUTURE-0.01%
Delta Generali Index-0.19%
Triglav penzija-0.18%
SoGe Štednja-0.03%
SoGe Ekvilibrio-0.11%
DDOR Garant Dinar0.08%
Fondovi koji su prestali sa radom
DDOR Penzija Plus0.00%
Hypo Penzije0.02%