RSSEkonomija

Piše: A. Milošević

Fondacija Novaka Đokovića verovatno je najpoznatija od svih sličnih ustanova u Srbiji. Ali, uvid u zvanične podatke o tome kako i koliko rade razne dobrotvorne organizacije u našoj zemlji, otkriva zanimljive činjenice: Novak je tek na osmom mestu po visini sredstava prikupljenih i potrošenih u Srbiji, dok su ispred i iza njega poprilično izjednačni u broju i angažmanu: političko-lobističke grupe, političko-filantropske i stvarno filantropske.

2 1.28 Pročitaj

  Sindikati traže 140 dinara, poslodavci ne pristaju

03/05/2016 19:23 | Beograd

Sindikati traže 140 dinara, poslodavci ne pristaju

Piše: LJ. Bukvić

I kada bude formirana nova vlada sve, osim eventualno novih predstavnika države u Socijalno-ekonomskom savetu, ostaće staro. Stari su predstavnici poslodavaca i sindikata i stara je rasprava u kojoj sindikati insistiraju na povećanju minimalne cene rade a poslodavci tvrde da uslova za to nema.

5.00 Pročitaj


Subvencije investitorima nužne, ali bez strategije ne daju efekte

03/05/2016 14:47 | Beograd

Subvencije investitorima nužne, ali bez strategije ne daju efekte

Piše: Gojko Vlaović

Gotovo sve značajnije strane investicije u Srbiji privučene su državnim subvencijama za zapošljavanje radne snage. To su činile i vlade do 2012. godine, a tu praksu su preuzeli i naprednjaci. Nekada je privilegija zvana subvencije, odnosno davanje novca građana Srbije, bila rezervisana samo za strane investitore, ali nakon donošenja novog Zakona o ulaganjima to pravo imaju i domaći.

1 5.00 Pročitaj

Bez državne pomoći šabačkim preduzetnicima

03/05/2016 09:56 | Šabac

Bez državne pomoći šabačkim preduzetnicima

Piše: D. Eraković

Lokalna vlast u Šapcu najavila je niz velikih projekata u narednim mesecima. Svakako najvažniji poduhvat je izgradnja auto-puta Ruma-Šabac, za koji je ministarka Zorana Mihajlović rekla da će započeti krajem ove godine. Međutim, lokalna vlast je već otpočela pregovore sa velikom kanadskom kompanijom da ovaj auto-put bude realizovan kao koncesija.

1 2.00 Pročitaj

Prodaja modela "500L" ipak sve manja

02/05/2016 19:06 | Kragujevac

Prodaja modela "500L" ipak sve manja

Piše: Z. Radovanović

- Kompanija Fijat Krajsler automobili Srbija (FCAS) i u prvoj polovini ove godine ubedljivo je najveći domaći izvoznik. Prema poslednjim podacima Ministarstva finansija, izvoz FCA Srbija u prva tri ovogodišnja meseca iznosio je 312,4 miliona evra, što je gotovo četiri puta više od drugoplasiranog na listi 15 najvećih ovogodišnjih srpskih izvoznika, firme Tigar tajers iz Pirota, koja je u prvom kvartalu ostvarila devizni prihod od 85 miliona evra.

2 5.00 Pročitaj

Bez obeležavanja Prvog maja u Srbiji: Prava radnika samo na papiru

01/05/2016 09:58 | Beograd

Bez obeležavanja Prvog maja u Srbiji: Prava radnika samo na papiru

Piše: Danas Online

Međunarodni praznik rada, Prvi maj, obeležava se danas širom sveta u znak sećanja na dan kada su 1886. godine desetine hiljada radnika u Čikagu stupili u štrajk, zahtevajući bolje uslove života. Sindikati u Srbiji danas neće organizovati protestne skupove i povorke, jer je Uskrs.

7 1.00 Pročitaj

Radnik Jure: Odvedu vas u sobu i ostave da sedite po šest sati

29/04/2016 20:12 | Beograd

Radnik Jure: Odvedu vas u sobu i ostave da sedite po šest sati

Piše: Ljiljana Bukvić

Prvih pola sata kada dođu na posao i poslednjih pola sata pred odlazak kući, radnici u Jurinim fabrikama ne mogu da idu u toalet, a u periodu kada to mogu, moraju za dozvolu da pitaju poslovođu. Ali to ni izbliza nije ono što najviše smeta zaposlenima u južnokorejskoj kompaniji.

20 4.79 Pročitaj

Plastika sve češće na kasi

29/04/2016 14:57 | Beograd -

Plastika sve češće na kasi

Piše: N. D.

Upotreba elektronskih načina plaćanja među kojima su kreditne, debitne i pripejd kartice, uvećala je bruto domaći proizvod 70 zemalja za ukupno 296 milijardi dolara, dok je potrošnja roba i usluga u domaćinstvima rasla za 0,18 procenata godišnje, pokazala je juče objavljena studija Mudis analitiksa (Moody's Analitycs), urađena za potrebe Vize.

Pročitaj

Poslovnica s internet kutkom za Šumarice

29/04/2016 11:27 | Kragujevac

Poslovnica s internet kutkom za Šumarice

Piše: E. D.

U okviru akcije "52 pošte za 52 nedelje", juče je u kragujevačkom naselju Šumarice otvorena 18. poslovnica, uz prisustvo brojnih meštana, kao i predstavnika lokalne samouprave. Novu poštu pustio je u rad Milan Krkobabić, direktor Pošte Srbije, istakavši da se na ovaj način to javno preduzeće pridružuje naporima gradske administracije da se Šumarice infrastrukturno sve više razvijaju i da se zajedničkim snagama daje novi impuls kvalitetu života u ovom kraju.

Pročitaj

Plate manje za 2.000, penzije veće za 230 dinara

29/04/2016 20:09 | Beograd

Plate manje za 2.000, penzije veće za 230 dinara

Piše: A. M.

Zaposlenost u Srbiji je pala, nezaposlenost blago porasla, plate su smanjene, a penzije povećane. To je bilans za prva dva meseca ove godine, prema poslednjim podacima Ministarstva finansija. S druge strane, podaci o budžetskim prihodima i rashodima dostupni su i za mart i pokazuju vraćanje državne kase u zonu deficita (pošto je u prva dva meseca u budžetu zabeležen višak).

4 4.56 Pročitaj

  Od Jure inspekciji četiri automobila

28/04/2016 21:13 | Beograd

Od Jure inspekciji četiri automobila

Piše: Lj. Bukvić

Pre dva dana iz Leskovca, a juče i iz Kragujevca i Niša, stižu potvrde o lošem odnosu poslovodstva u Juri prema radnicima i uzaludnim pokušajima da organizuju sindikat u nekoj od četiri fabrike koliko ih u Srbiji ima ova južnokorejska kompanija. Ustavom Srbije "jemči se sloboda političkog, sindikalnog i svakog drugog udruživanja", ali Ustav naše zemlje u Juri, očigledno, nije iznad pravilnika ove kompanije.

13 4.71 Pročitaj

Vulin povodom Jure: Gotovo nemoguće dokazati ponašanja poslodavaca

28/04/2016 12:50 | Beograd

Vulin povodom Jure: Gotovo nemoguće dokazati ponašanja poslodavaca

Piše: Lj. Bukvić

Inspekcija rada je bila nekoliko puta u Juri i nije bilo potrebe da se piše da Ministarstvo rada nije reagovalo povom žalbi zaposlenih u toj fabrici. Nažalost, nama se radnici javljaju tek nakon što izgube posao, a ne dok su u firmi. Veoma je teško, gotovo nemoguće, dokazati da je bilo nekih ponašanja poslodavaca koja su za svaku osudu, istakao je za Danas Aleksandar Vulin, ministar za rad, povodom pisanja Danasa da u fabrici Jura u Kragujevcu ne mogu da u radno vreme idu u toalet i da im je preporučeno da nose pelene.

6 1.00 Pročitaj

UPPR jedino rešenje za RTB Bor

28/04/2016 12:27 | Beograd

UPPR jedino rešenje za RTB Bor

Piše: M. N. S.

Rudarsko-topioničarski basen Bor, kada krajem maja istekne period u kome je zaštićen od poverilaca, najverovatnije neće otići u stečaj po pritiskom starih i novih dugova, jer će se mehanizam odlaganja naplate nastaviti kroz unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR) koji je već u pripremi a najveći poverioci bi trebalo da ga usvoje kroz predstečajni postupak, saznaje Danas.

3 1.00 Pročitaj

  Firmu guše obaveze iz ranijeg perioda

28/04/2016 12:32 | Kragujevac

Firmu guše obaveze iz ranijeg perioda

Piše: Z. Radovanović

Uprkos činjenici da već duže vreme ima posla, da redovno ispunjava tekuće obaveze prema državi, dobavljačima i zaposlenima, preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom "Šumadija DES" u Kragujevcu nikako da stane "na zelenu granu".

5.00 Pročitaj

Ženskom preduzetništvu potrebna podrška

28/04/2016 11:02 | Zrenjanin

Ženskom preduzetništvu potrebna podrška

Piše: M. D.

U Regionalnoj privrednoj komori Zrenjanin održana je prva u nizu edukativnih radionica "Podrška ženskom preduzetništvu", koje organizuje Privredna komora Srbije u saradnji sa Udruženjem poslovnih žena Srbije, Fondom za razvoj RS i Razvojnom agencijom Srbije, a uz podršku kompanije DHL International Beograd.

1.00 Pročitaj

Hemofarmu nacionalno priznanje od Ministarstva rada

28/04/2016 10:58 | Beograd

Hemofarmu nacionalno priznanje od Ministarstva rada

Piše: M. D.

Ispunjavanje najviših standarda bezbednosti i zdravlja na radu u kompaniji koja ima 2.600 zaposlenih i posluje na 38 tržišta, nije stvar zakonskih propisa, već strateškog opredeljenja, jer su nam zaposleni najvažniji resurs - rekao je generalni direktor Hemofarma Ronald Seeliger povodom nacionalnog priznanja "28. april" za predanost vrednostima bezbednosti i zdravlja na radu i širenju kulture prevencije koje je Hemofarm dobio drugu godinu zaredom.

Pročitaj

28/04/2016 10:56 | Beograd

Super kredit Sberbanke

Piše: M. D.

Povoljni uslovi Sberbank Super kredita dovoljan su razlog za super osećaj, jer građani više ne moraju da biraju između otplate postojećih kreditnih obaveza i raspolaganja dodatnom gotovinom.

2.00 Pročitaj

28/04/2016 10:10 | Beograd

Uspešan nastavak poslovanja

Piše: M. D.

Nadzorni odbor Pošte Srbije na jučerašnjoj redovnoj sednici usvojio je informaciju o poslovanju preduzeća za prvi kvartal (januar-mart) ove godine. U izveštaju se konstatuje da je Pošta Srbije nastavila sa rastom prihoda, kako u odnosu na isti period prošle godine, tako i u odnosu na plan za ovu godinu. Dobitak pre oporezivanja za prvi kvartal ove godine iznosi 858 miliona dinara, saopšteno je iz Pošte Srbije.

Pročitaj

 Ne daju im da idu u toalet, teraju ih da nose pelene

27/04/2016 19:57 | Beograd

Ne daju im da idu u toalet, teraju ih da nose pelene

Piše: LJ. Bukvić

Iza štrajka od 15 minuta, koliko u utorak ujutru nisu radile mašine u fabrici Jura u Leskovcu, krije se nezadovoljstvo radnika što ne mogu da dobiju jedan neradni dan koji im pripada po zakonu, ali i nešto mnogo strašnije - fizičko i mentalno zlostavljanje, na koje niko u vlasti ne reaguje. Iako postoje, prijave za mobing i zlostavljanje radnika u Juri nikada nisu procesuirane, što znači da je vlast u Srbiji upoznata sa dešavanjima, ali ne reaguje na njih.

49 3.52 Pročitaj

Gde će građani Srbije putovati za uskršnje praznike ?

27/04/2016 09:46 | Beograd

Gde će građani Srbije putovati za uskršnje praznike ?

Piše: Lj. Bukvić

I dok će neki u petak farbati uskršnja jaja i u krugu porodice u nedelju proslaviti praznik koji ove godine pada baš 1. maja, dosta je onih koji su predstojeći produženi vikend odlučili da provedu u nekoj od evropskih metropola. Možda malo neočekivano, ali aranžmani za nekoliko destinacija u pojedinim agencijama su već rasprodati, na primer Lisabon, Amsterdam ili Budimpešta.

1.00 Pročitaj

Mar&Adv

Berza

Belex line1123.540.30%
Belex 15575.720.66%
Promet (EUR)4.44 mil.398.29%
CROBEX1816.260.65%
SASX-10737.24-0.21%
MBI101975.25-0.06%

Fondovi

Otvoreni balansirani fondovi
Delta Plus0.13%
Triumph Balance0.12%
Erste Euro Balanced 35-0.18%
Otvoreni fondovi rasta vrednosti imovine
FIMA ProActive-0.05%
Delta Dynamic-0.02%
ILIRIKA GLOBAL0.03%
Triumph0.00%
KOMBANK InFond0.15%
Raiffeisen WORLD0.91%
ILIRIKA GOLD0.32%
Otvoreni fondovi očuvanja vrednosti imovine
Citadel Novčani Fond0.08%
FIMA Novac0.08%
Erste Cash0.09%
Raiffeisen CASH0.09%
Erste EURO Cash-0.18%
Fondovi koji su prestali sa radom
Raiffeisen Akcije0.02%
Focus Premium0.05%
KD Ekskluziv0.56%
Jubmes Aktiv0.00%
Zepter Capital0.00%
AC Fondovi Kapital0.00%
Dobrovoljni penzijski fondovi
Dunav fond-0.11%
DDOR Garant-0.15%
Delta Generali Basic-0.07%
Raiffeisen FUTURE-0.01%
Delta Generali Index-0.19%
Triglav penzija-0.18%
SoGe Štednja-0.03%
SoGe Ekvilibrio-0.11%
DDOR Garant Dinar0.08%
Fondovi koji su prestali sa radom
DDOR Penzija Plus0.00%
Hypo Penzije0.02%