RSSEkonomija

Piše: M. N. Stevanović

- Ministarstvo privrede se neće oglašavati povodom izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije o nenamenskom trošenju budžetskog novca namenjenog remontu šinskih vozila za Železnicu. Kako je Danasu nezvanično rečeno, "odluka je doneta na višem nivou", tako da nećemo imati prilike da saznamo šta će to Ministarstvo preduzeti kako bi se ne samo u ovom slučaju, već sistemski, sprečila zloupotreba novca koji se izdvaja iz državne kase za pomoć privredi i javnim preduzećima.

1 Pročitaj

Samo Bugarska lošija od Srbije

17/04/2015 10:28 | Beograd

Samo Bugarska lošija od Srbije

Piše: Lj. Bukvić

Nesklad, nedovoljno dobra organizacija, politička opredeljenost ili neopredeljenost doveli su do toga da sindikati uprkos tome što imaju iste ciljeve budu potpuno na margini, kako u političkom životu Srbije tako i na polju evropskih integracija. Jedan od razloga zbog kog uticaj sindikata slabi u svakom pogledu jeste i to što su građani Srbije potpuno nepoverljivi prema sindikalnim organizacijama.

Pročitaj

17/04/2015 10:27 | Beograd

Zašto su zaparložene njive izdate Arapima

Piše: M. R. Milenković

Janko Veselinović iz SDS i Olena Papuga iz LSV pitali su juče u Skupštini Srbije zašto veliki deo zemlje koju su kupili Arapi još uvek nije zaoran, zbog čega se vojvođanski paori pitaju zašto je zemlja data strancima, a ne njima na obradu.

1 5.00 Pročitaj

17/04/2015 10:25 | Kragujevac

Traktori, kombajni i mehanizacija odlaze "na doboš"

Piše: Z.Radovanović

U kancelariji privatne sudske izvršiteljke Stane Žunić danas se održava licitacija za prodaju osnovnih sredstava Centra za strna žita, saopštio je sindikat te naučno-istraživačke ustanove dodajući da je to posledica izvršnih presuda po tužbama grupe zaposlenih zbog neisplaćenih zarada, od početka januara do kraja juna 2011. godine.

1 1.00 Pročitaj

17/04/2015 10:23

Zaposleni u Privrednom pregledu šest meseci bez plate

Piše: Lj. B.

Najstariji ekonomski list na Balkanu, Privredni pregled, proživljava teške dane, baš kao i zaposleni u njemu, koji poslednjih šest meseci nisu primili ništa više od novca za gradski prevoz.

2 1.00 Pročitaj

17/04/2015 10:22 | Kragujevac

Ko je prodao odmaralište

Piše: Z. R.

Sindikalno odmaralište u Buljaricama, u Crnoj Gori, prodato je a da to niko od zaposlenih i sindikata nije znao, tvrdi 88 radnika tog preduzeća koji su juče zbog toga podneli krivične prijave i zatražili da policija ispita taj slučaj i pokrene postupak protiv odgovornih. Radnici u saopštenju tvrde da je kamp prodat nezakonito i da je novac raspodeljen manjoj grupi zaposlenih.

1.00 Pročitaj

17/04/2015 10:20 | Aleksandrovac

Očekuje se stotinu izlagača

Piše: Z. Nikolić

Međunarodni sajam vina po četvrti put održaće se u Aleksandrovcu 8. i 9. maja, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Na smotri "Župa 2015" očekuju se vinari iz Srbije i zemalja u okruženju poput Bugarske, Makedonije i Crne Gore.

Pročitaj

Veselinović: Šta je to Ekonomski kokus?

16/04/2015 10:05 | Beograd

Veselinović: Šta je to Ekonomski kokus?

Piše: M. R. Milenković

Poslanici Skupštine Srbije juče su većinom glasova usvojili Zakon o inspekcijskom nadzoru koji će radikalno smanjiti prostor za korupciju i sivu ekonomiju, ali i bitno rasteretiti troškove privrede. Potpredsednica vlade i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički poručila je tokom rasprave da će ovaj zakon suštinski promeniti način na koji rade sve inspekcijske službe u Srbiji, ali i da će se promeniti odnos između inspekcija i uprave, privrede i građana, da će biti unapređeno planiranje njihovog rada i koordinacija. Stav opozicionih stranaka SDS i DS je da je predloženi zakon o inspekcijskom nadzoru nedovoljan za smanjenje sive ekonomije i otklanjanje koruptivnosti u inspekcijama, dok opoziciona Nova stranka, čijih je 15 amandmana prihvaćeno, smatra da je zakon dobar.

1 5.00 Pročitaj

Stečaj i za građane, ali ne i otpis dugova?

16/04/2015 20:34

Stečaj i za građane, ali ne i otpis dugova?

Piše: Aleksandar Milošević

"Uđeš, izađeš i gotovo", glasio je vrlo popularni slogan jedne ovdašnje banke pre par godina. Mnogi su poslušali savet: ušli, izašli - i sad je stvarno gotovo: Srbija se sprema da na leto usvoji zakon o ličnom bankrotstvu.

2 5.00 Pročitaj

16/04/2015 10:03 | Kragujevac

Odlaganje odluke najbolje rešenje

Piše: Z. Radovanović

Savet Evroazijske ekonomske komisije koji je juče trebalo da razmatra mogućnost bescarinskog uvoza automobila "fijat 500L" u zemlje Evroazijskog carinskog saveza (Rusija, Belorusija i Kazahstan) odložio je, prenose ruski mediji, razmatranje izveštaja koji s tim u vezi priprema Ministarstvo industrije i trgovine Ruske Federacije za "kraj aprila, ili početak maja", i to iz tehničkih razloga.

Pročitaj

16/04/2015 10:01

Viza donosi plaćanje mobilnim telefonom u Srbiju

Piše: A. Milošević

Srbija će do kraja godine postati jedna od retkih zemalja u Evropi u kojoj će račun u prodavnici biti moguće platiti mobilnim telefonom, pošto je kartičarska kompanija Viza u saradnji sa bankom Inteza započela pilot-projekat primene svoje "Paywave" tehnologije u pametnim telefonima. Kako je juče najavio regionalni direktor Vize Vladimir Đorđević, ova kompanija će u 2016. u Srbiji omogućiti i svoj "viza čekaut" (checkout) servis, koji korisnicima omogućava da na internet sajtovima koji koriste ovaj servis jednostavno kupuju, koristeći svoje kartice.

1 Pročitaj

Nestale milijarde,  novih vagona nema

15/04/2015 22:40

Nestale milijarde, novih vagona nema

Piše: Mirjana N. Stevanović

- Iako je Vlada Srbije, prema programu remonta šinskih vozila za potrebe Železnice, u prethodnih pet godina izdvojila više od 8,2 milijarde dinara, ili oko 80 miliona evra, vozni park tog preduzeća ostao je u istom stanju, većina od devet izabranih društvenih, državnih i privatnih firmi koje su taj posao bez ikakvog tendera dobile i naplatile, nalaze se na listi najvećih poreskih dužnika, više njih duguje zarade zaposlenima, neke su u stečaju a validna kontrola utroška budžetskog novca nikada nije sprovedena.

3 1.00 Pročitaj

15/04/2015 08:23 | Beograd

Đurić: Pokušaj privatizacije Brezovice - lov u mutnom

Piše: Lj. B.

Ono što se trenutno dešava oko pokušaja privatizacije skijališta Brezovica može se opisati kao neka vrsta političko-ekonomskog lova u mutnom, rekao je juče direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

1 Pročitaj

15/04/2015 08:28 | Bor

Kombinat bakra spremno čeka izlazak iz restrukturiranja

Piše: E. D. - G. T. V.

Privrednom sudu u Zaječaru Rudarsko topioničarski basen Bor je predao Unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR) i ukoliko ga na prvom ročištu poverioci, koji su za sada dali načelnu saglasnost, usvoje, to će omogućiti da kombinat kada izađe iz restrukturiranja nastavi da radi, a dugove otplaćuje tokom narednih nekoliko godina. Kako je rečeno na jučerašnjoj konferenciji za novinare, RTB se nalazi u završnoj fazi postupka restrukturiranja, procesa koji je trajao više od deset godina, a uveden je zbog nagomilanih dugova nastalih od 1960. do 2009. godine, koji su do sada dostigli oko 700 miliona evra.

5.00 Pročitaj

Azmeko zainteresovan za kupovinu Petrohemije

14/04/2015 22:34

Azmeko zainteresovan za kupovinu Petrohemije

Piše: G. Vlaović

Kompanije iz Azerbejdžana zainteresovane su za kupovinu Petrohemije, MSK i drugih srpskih preduzeća kao i za saradnju u oblasti infrastrukture, vojne industrije, energetike i poljoprivrede, saopšteno je juče iz Bakua, tokom razgovora zvaničnika iz te zemlje sa srpskom državnom delegacijom koju predvodi premijer Aleksandar Vučić.

5.00 Pročitaj

Privreda dala više od 100 miliona evra

14/04/2015 08:58 | Beograd

Privreda dala više od 100 miliona evra

Piše: Lj. Bukvić

Na jedinstveni račun osoba sa invaliditetom poslednjih nekoliko godina leglo je 12,2 milijarde dinara ili nešto više od 100 miliona evra. To je, naime, cifra koju su poslodavci u Srbiji koji nemaju radno mesto, ne mogu ili ne žele da u svojoj firmi zaposle osobu sa invaliditetom, morali da uplate u Budžetski fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Pročitaj

Jak dinar koči strana ulaganja

13/04/2015 20:34

Jak dinar koči strana ulaganja

Piše: A. Milošević

RAZGOVOR
Beograd - Naš toliko hvaljeni ekonomski ambijent nije podoban, i ne zna se kada i kako će postati podoban, za investicije u razvoj. Naročito za one koje su nam najpotrebnije - investicije u grinfild projekte proizvodnje razmenjivih dobara, koje jedine mogu povećati broj radnih mesta u Srbiji - kaže u razgovoru za Danas savetnik za razvoj i investicije Mahmud Bušatlija.

2 Pročitaj

Nudimo pomoć za razvoj malih i srednjih preduzeća

13/04/2015 08:03 | Beograd

Nudimo pomoć za razvoj malih i srednjih preduzeća

Piše: M. N. Stevanović

Kada je Vlada Britanije u jednom trenutku primetila da u sektoru malih i srednjih preduzeća ne funkcioniše sve kako bi trebalo, organizovala je akciju kako bi podstakla razvoj i izvoz iz te kategorije firmi. Tamošnji DHL, kao jedna od najinternacionalnijih kompanija sa iskustvom u ekspresnom transportu roba i pošiljaka i poslovanjem u više od 220 zemalja, bio je stožer tog programa, zajedno sa britanskom privrednom komorom i nadležnim ministarstvom.

1 Pročitaj

13/04/2015 08:06 | Beograd

"Južni tok 2" dobar i za Srbiju i za Evropu

Piše: G. Vlaović

U slučaju da je odluka o stopiranju izgradnje "Južnog toka" konačna, a Moskva kaže da jeste, adekvatna zamena za taj gasovod, koja bi podmirila potrebe Srbije i Evrope za "plavim energentom", bio bi "Turski tok", o čijoj izgradnji se sve češće govori - kaže za Danas Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije.

3 Pročitaj

Aranžman sa uzajamnim kvotama neisplativ za Srbiju

11/04/2015 05:55 | Kragujevac

Aranžman sa uzajamnim kvotama neisplativ za Srbiju

Piše: Zoran Radovanović

Nekih šest meseci nakon poslednjeg obećanja Vladimira Putina da će odobriti bescarinski izvoz srpskih automobila, konkretno modela "fijata 500L" u Rusiju, od ruskih zvaničnika stižu nove najave o mogućnosti realizacije tog poslovnog aranžmana i to već u prvoj polovini ove godine.

1 5.00 Pročitaj

Mar&Adv

Biznis

Berza

Belex line1123.540.30%
Belex 15575.720.66%
Promet (EUR)4.44 mil.398.29%
CROBEX1816.260.65%
SASX-10737.24-0.21%
MBI101975.25-0.06%

Fondovi

Otvoreni balansirani fondovi
Delta Plus0.13%
Triumph Balance0.12%
Erste Euro Balanced 35-0.18%
Otvoreni fondovi rasta vrednosti imovine
FIMA ProActive-0.05%
Delta Dynamic-0.02%
ILIRIKA GLOBAL0.03%
Triumph0.00%
KOMBANK InFond0.15%
Raiffeisen WORLD0.91%
ILIRIKA GOLD0.32%
Otvoreni fondovi očuvanja vrednosti imovine
Citadel Novčani Fond0.08%
FIMA Novac0.08%
Erste Cash0.09%
Raiffeisen CASH0.09%
Erste EURO Cash-0.18%
Fondovi koji su prestali sa radom
Raiffeisen Akcije0.02%
Focus Premium0.05%
KD Ekskluziv0.56%
Jubmes Aktiv0.00%
Zepter Capital0.00%
AC Fondovi Kapital0.00%
Dobrovoljni penzijski fondovi
Dunav fond-0.11%
DDOR Garant-0.15%
Delta Generali Basic-0.07%
Raiffeisen FUTURE-0.01%
Delta Generali Index-0.19%
Triglav penzija-0.18%
SoGe Štednja-0.03%
SoGe Ekvilibrio-0.11%
DDOR Garant Dinar0.08%
Fondovi koji su prestali sa radom
DDOR Penzija Plus0.00%
Hypo Penzije0.02%