RSSEkonomija

Piše: N. Kovačević

Poljoprivredni kombinat "Zlatibor", pod različitim nazivima, postoji osamdeset godina i sve vreme je koristio zemljište kojim i danas raspolaže. To nije građevinsko zemljište, nego su u pitanju pašnjaci i to šeste kategorije i ne nameravam da menjam namenu toga zemljišta - kaže za Danas Radoje Cvetić, vlasnik firme "Frigo milk" iz Blaca, koja je 2012. godine, na beogradskoj berzi, kupila akcije tog preduzeća i postala njegov vlasnik, a povodom tvrdnji čelnika opštine Čajetina da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nezakonito i bez naknade ustupilo PK "Zlatibor" 2.213 hektara državnog zemljišta.

5 2.15 Pročitaj

Rashodi se povećavaju, mere štednje ugrožene

30/07/2015 19:16

Rashodi se povećavaju, mere štednje ugrožene

Piše: G. Vlaović

Najava premijera Srbije Aleksandra Vučića da će se povećati plate i penzije naišla je na nezadovoljstvo stručne javnosti koja smatra da će to ugroziti mere štednje i povećati državne rashode.

3 5.00 Pročitaj


Plate i sve penzije idu gore do kraja godine

30/07/2015 11:51 | Beograd

Plate i sve penzije idu gore do kraja godine

Piše: A. Milošević

"Ja sam veći MMF od MMF-a." Tim rečima je premijer Aleksandar Vučić juče najavio odluku da pre kraja godine poveća plate u javnom sektoru i penzije, koje je prethodno smanjio. Rast primanja "neće biti simboličan", ali će biti manji "od onoga što bi nam i MMF odobrio", odnosno od onoga što Srbiji dozvoljava njena trenutna fiskalna pozicija.

5 1.00 Pročitaj

31/07/2015 11:20 | Beograd

Transportna preduzeća dobro zaštićena

Piše: M. R. Milenković

Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja, infrastrukture i građevine tokom skupštinske rasprave o 81 amandmanu na Zakon o prevozu tereta i putnika u drumskom saobraćaju navela je da ovim zakonima uvodi red u ovoj oblasti i da je cilj da se prevoznicima omogući da rade.

Pročitaj

30/07/2015 22:50

Kragujevačke kamiondžije traže pomoć od Vučića

Piše: Z. Radovanović

Na hiljade radnika kragujevačke Grupe Zastava vozila, trsteničke Prve petoletke, Kablova iz Jagodine, kruševačkog 14. oktobra, IMT i IMR-a iz Beograda, čačanske Fabrike reznog alata i drugih preduzeća domaćeg metalskog kompleksa širom Srbije koja su, nakon izlaska iz postupka restrukturiranja, pod sistemom jednogodišnje zaštite od poverilaca, ili je za njihovu privatizaciju raspisan javni poziv, od početka trećeg ovogodišnjeg kvartala, zbog neoverenih zdravstvenih knjižica, nema pravo na lečenje, gotovo svi već mesecima ne primaju plate, dok većini nije povezan radni staž.

Pročitaj

29/07/2015 22:18 | Beograd

Opozicija optužila Vladu da prodaje porodično blago

Piše: M.R. Milenković

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije optužili su juče, tokom rasprave o amandmanima, republičku vladu da prodajom nepokretnosti u državnom vlasništvu prodaje "porodično blago" kako bi se zadovoljili partijski interesi pred izbore i kako bi te nekretnine mogli da kupe privilegovani građani koji su in inače zakupili. Opozicija je zatražila od ministra finansija Dušana Vujovića da podnese ostavku, jer će tako građani znati da ih vlada vodi u propast.

2 5.00 Pročitaj

29/07/2015 22:15

Pošta zaradila 40 odsto više

Za prvih šest meseci ove godine Pošta Srbije ostvarila je neto dobitak od 15,2 miliona evra, odnosno 1,84 milijarde dinara, što je za 40 posto bolji rezultat nego prošlogodišnji, saopštilo je ovo preduzeće.

3.00 Pročitaj

29/07/2015 22:14

Najkritičnije za kukuruz i soju

Piše: G.V.

Velike vrućine i suša koje su Srbiju zahvatile u julu ugrožavaju prolećnu setvu i sasvim je izvesno da će poljoprivredna proizvodnja zabeležiti pad u odnosu na prošlu godinu, kaže za Danas Milan Prostran, ekspert za poljoprivredu.

Pročitaj

29/07/2015 22:05 | Niš

Elaborat protiv algoritma

Piše: Z. Miladinović

Stručni tim Udruženja predsednika skupština stanara, koje predstavlja više od 40.000 građana Niša, započeo je razgovore sa predstavnicima Gradskog veća i Toplane o mogućnostima značajnog smanjenja cene grejanja i nesmetanog isključenja sa sistema daljinskog grejanja, što su neki od osnovnih zahteva tog udruženja. Razgovori su usledili nakon protestne šetnje u ponedeljak uveče, treće po redu, u kojoj je učestvovalo više stotina građana.

5.00 Pročitaj

29/07/2015 22:00

Uz Jankovića samo Meho Omerović

Piše: M. R. Milenković

Amandman Zaštitnika građana na Predlog zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru kojim se predviđa da nezavisna tela samostalno utvrđuju broj zaposlenih, juče nije prihvaćen na sednici skupštinskog Odbora za pravosuđe, državnu i lokalnu samoupravu. Za taj amandman glasao je samo poslanik SDPS Meho Omerović juče koji je ocenio da se tim amandmanom omogućava nezavisnost u radu nezavisnih organa i institucija koje svima nama treba da pomognu u radu, kao i da obavljaju posao bez uticaja vlade.

5.00 Pročitaj

"Zoranu Mihajlović treba hitno otpustiti"

29/07/2015 21:54

"Zoranu Mihajlović treba hitno otpustiti"

Piše: N. Kovačević

- "Radna grupa koju je formirala ministarka Zorana Mihajlović potvrdila je da u Srbiji ne postoje pravo i pravda. Očigledno je da ministarka ne zna ili se pravi da ne zna šta znači rešenje koje ona potpiše u ime institucije na čijem je čelu". To je izjavio za Danas Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, povodom saopštenja te radne grupe, koju je formirala ministarka Mihajlović, kako bi se ispitala zakonitost njenog rešenja po kome je to ministarstvo, bez naknade, dodelilo privatnom preduzeću PK "Zlatibor" državno zemljište od 2.213 hektara na Zlatiboru.

10 4.69 Pročitaj

Hitno zaštitite državnu imovinu na Zlatiboru

29/07/2015 11:06 | Čajetina

Hitno zaštitite državnu imovinu na Zlatiboru

Piše: N. Kovačević

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović uputio je pismo predsedniku Tomislavu Nikoliću, premijeru Aleksandru Vučiću, republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac, kao i poslaničkim klubovima SPS, SNS, SDS i DS u Narodnoj skupštini, u kome ih je zamolio da hitno preduzmu mere kojima bi zaštitili državnu imovinu na Zlatiboru.

5.00 Pročitaj

29/07/2015 22:02

Dobit NIS-a pet milijardi dinara

Piše: R.D.

Naftna industrija Srbije je na kraju prvog polugodišta 2015. godine ostvarila neto dobit u iznosu od pet milijardi dinara, saopštila je juče ta kompanija.

1.00 Pročitaj

Mihajlović: Cena sive ekonomije na drumovima 100 miliona evra

29/07/2015 11:03 | Beograd

Mihajlović: Cena sive ekonomije na drumovima 100 miliona evra

Piše: M. R. Milenković

Siva ekonomija u drumskom saobraćaju košta državu više od 100 miliona evra godišnje i zato je cilj donošenja Zakona o prevozniku putnika i robe u drumskom saobraćaju da se oni koji nelegalno posluju prevedu u legalne tokove i da se svim transportnim firmama omoguće isti uslovi za rad, rekla je juče u Skupštini Srbije ministarka saobraćaja, infrastrukture i građevine Zorana Mihajlović. Vladajuća koalicija najavila je podršku zakonima, a ni opozicija nema ozbiljnijih primedbi.

5.00 Pročitaj

29/07/2015 11:05 | Kragujevac

Novi protesti taksista u Kragujevcu

Piše: Z. Radovanović

Iako je leto i sezona godišnjih odmora, u Kragujevcu radnički protesti i štrajkovi ne jenjavaju. Naprotiv, nakon nedavnih štrajkova zaposlenih u Niskogradnji, Gradskim grobljima, Šumadija sajmu te legalnih taksista i drugih, nove proteste juče su najavili, opet taksisti, ali i radnici kragujevačkog Centra za strna žita, ustanove čija je imovina nedavno otišla "na doboš", odnosno rasprodata za bagatelu.

Pročitaj

Vujović: Kraći rokovi plaćanja i javnih nabavki

28/07/2015 12:02 | Beograd

Vujović: Kraći rokovi plaćanja i javnih nabavki

Piše: M. R. Milenković

Rokovi plaćanja lokalnih samouprava ili komunalnih delatnosti dobavljačima ubuduće će biti ograničeni na 60 dana i to je predviđeno izmenama i dopunama Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama. "Te izmene će podići nivo finansijske discipline i proširiti je i na javni sektor", rekao je juče u Skupštini Srbije ministar finansija Dušan Vujović, dodajući da se novim rešenjima skraćuje i postupak javnih nabavki, koji je, po sadašnjim pravilima, trajao i po 200 dana.

5.00 Pročitaj

Izvoz Prvog partizana u Ameriku - 100 miliona dolara

27/07/2015 22:37

Izvoz Prvog partizana u Ameriku - 100 miliona dolara

Piše: Z. Radovanović

- Američki kongres obnovio je Srbiji status povlašćene nacije u trgovini sa SAD, odnosno odobrio je i našoj zemlji Generalni sistem preferencijala (GSP) koji stupa na snagu sutra i važiće do 31. decembra 2017. godine. Status GSP omogućava povlašćeni bescarinski izvoz u SAD za gotovo 5.000 proizvoda iz 122 odabrane zemlje i teritorije uključujući i Srbiju.

2 5.00 Pročitaj

27/07/2015 21:34 | Kragujevac

Francuski Trigano zainteresovan za kragujevačku fabriku

Piše: Z. radovanović

- Poslovodstvo Zastave INPRO saopštilo je da je za privatizaciju te fabrike koja posluje u okviru Grupe Zastava vozila, zainteresovana multinacionalna kompanija, koja slovi za najvećeg proizvođača priključnih vozila u Evropi. Mada u poslovodstvu Zastave INPRO odbijaju da navedu ime zainteresovanog kupca, naš list nezvanično saznaje da se radi o kompaniji Trigano, sa sedištem u francuskom gradu Lavalu.

5.00 Pročitaj

27/07/2015 11:26 | Podgorica

Niži porezi i bez komunalnih doprinosa

Piše: B. Pejović

U narednih sedam do deset godina u Crnoj Gori će biti izgrađeno više desetina hotelskih objekata visoke kategorije, a da bi se taj ambiciozni plan realizovao Vlada Crne Gore, odnosno resorno ministarstvo, pripremila je niz stimulativnih mera.

Pročitaj

Država oštećena za četiri milijarde evra

26/07/2015 20:45

Država oštećena za četiri milijarde evra

Piše: N. Kovačević

Opština Čajetina oštro se usprotivila odluci Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koje je svojim rešenjem Privrednom društvu "Zlatibor" ustupilo, bez naknade, 2.213 hektara zemljišta na Zlatiboru koje je do sada bilo u državnoj svojini. U pitanju je uglavnom građevinsko i poljoprivredno zemljište, a na mogućnost da se to zemljište dodeli tom privatnom preduzeću, čajetinska opština je ukazivala godinama i od države tražila da reaguje.

7 4.69 Pročitaj

Mar&Adv

Berza

Belex line1123.540.30%
Belex 15575.720.66%
Promet (EUR)4.44 mil.398.29%
CROBEX1816.260.65%
SASX-10737.24-0.21%
MBI101975.25-0.06%

Fondovi

Otvoreni balansirani fondovi
Delta Plus0.13%
Triumph Balance0.12%
Erste Euro Balanced 35-0.18%
Otvoreni fondovi rasta vrednosti imovine
FIMA ProActive-0.05%
Delta Dynamic-0.02%
ILIRIKA GLOBAL0.03%
Triumph0.00%
KOMBANK InFond0.15%
Raiffeisen WORLD0.91%
ILIRIKA GOLD0.32%
Otvoreni fondovi očuvanja vrednosti imovine
Citadel Novčani Fond0.08%
FIMA Novac0.08%
Erste Cash0.09%
Raiffeisen CASH0.09%
Erste EURO Cash-0.18%
Fondovi koji su prestali sa radom
Raiffeisen Akcije0.02%
Focus Premium0.05%
KD Ekskluziv0.56%
Jubmes Aktiv0.00%
Zepter Capital0.00%
AC Fondovi Kapital0.00%
Dobrovoljni penzijski fondovi
Dunav fond-0.11%
DDOR Garant-0.15%
Delta Generali Basic-0.07%
Raiffeisen FUTURE-0.01%
Delta Generali Index-0.19%
Triglav penzija-0.18%
SoGe Štednja-0.03%
SoGe Ekvilibrio-0.11%
DDOR Garant Dinar0.08%
Fondovi koji su prestali sa radom
DDOR Penzija Plus0.00%
Hypo Penzije0.02%