RSSEkonomija

Državne protekcije po leđima pacijenata
28/08/2015 21:22 | Beograd

Državne protekcije po leđima pacijenata

Piše: Lj. Bukvić

Oboleli od multiple skleroze ne mogu da idu na oporavak o trošku države u Atomsku banju Gornja Trepča, jedinu koja im odgovora, jer kapaciteti u banjama sa kojima Republički fond za zdravstveno osiguranje već ima saradnju - nisu popunjeni.

Pročitaj

Firma radnicima duguje više od deset zarada

28/08/2015 10:35 | Kragujevac

Firma radnicima duguje više od deset zarada

Piše: Z. Radovanović

Iako je poslovodstvo fabrike pokušalo da odloži ovonedeljni nastavak licitacijske (ras)prodaje popisane imovine Zastave kamioni, deo proizvodne opreme te firme (strugovi i drugo) prekjuče je ipak, saznaje naš list, prodat, kako bi se namirila potraživanja bivših i sadašnjih radnika, koji su pravo na isplatu zaostalih zarada ostvarili na sudu.

Pročitaj


Vozovi do Rume 120 kilometara na sat

28/08/2015 21:26 | Beograd

Vozovi do Rume 120 kilometara na sat

Piše: E. D.

Radovi na deonici evropskog Koridora 10, od Golubinaca do Rume, koje po projektu Ruskih železnica izvode domaći građevinari, napreduju dobro i prema predviđenoj dinamici, izjavio je juče potpredsednik Ruskih železnica Aleksandar Celjko. On je, obilazeći radove podsetio da će nakon rekonstrukcije vozovi na tom delu moći umesto sadašnjih 35 do 50, razvijaju brzine do 120 kilometara na sat, što će povećati intenzitet prevoza robe i obezbediti dodatne prihode budžetu države.

Pročitaj

Ratari i uljari moraju da nađu kompromis

28/08/2015 10:29 | Zrenjanin

Ratari i uljari moraju da nađu kompromis

Piše: M. Pudar

Ministarstvo poljoprivrede ne može da utiče na cenu suncokreta, ali smo zainteresovani da poljoprivredni proizvodi imaju cene koje zaslužuju i zauzeli smo se da posredujemo sada, kada se pojavio problem između proizvođača i uljara - potvrdila je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković na sajmu inovacija i kooperacija u Zrenjaninu.

Pročitaj

28/08/2015 21:31

Na deset tezgi - deset prekršaja

Piše: E. D.

Iako Poreska uprava već mesecima najavljuje kontrole i objavljuje porazne rezultate do kojih inspekcije dolaze na terenu, situacija se ne popravlja, a presedan je poslednji izveštaj prema kome je od deset kontrolisanih ugostitelja - deset bilo neispravno.

Pročitaj

28/08/2015 21:30

Kartice koje vole dobar početak škole

Piše: E. D.

Banca Intesa pokrenula je tradicionalnu promotivnu akciju u susret novoj školskoj godini kako bi nagradila korisnike MasterCard i Maestro platnih kartica za fizička lica, saopšteno je iz te banke. U okviru nagradne akcije pod nazivom "Kartice koje vole dobar početak škole" banka će uručivati poklone za svako plaćanje izvršeno MasterCard i Maestro platnim karticama na prodajnim mestima u zemlji u iznosu od 3.500 dinara i više.

Pročitaj

28/08/2015 10:27 | Kragujevac

Kinezi žele da ulože u šumadijski agrar

Piše: Z. R.

Gradsko veće u Kragujevcu odobrilo je juče potpisivanje memoranduma o razumevanju između Grada i kineske kompanije China Machinery Engineering Corporation (CMEC), a radi se, rečeno je na jučerašnjoj sednici tog organa, o najozbiljnijoj investiciji u oblasti poljoprivrede u regionu centralne Srbije u poslednjih 20-ak godina.

Pročitaj

28/08/2015 10:25 | Beograd

Sve više korisnika interneta u romingu

Piše: E. D.

Ovog leta su korisnici Telenora Srbije proveli na internetu duplo više vremena tokom putovanja nego prošle godine, pokazalo je istraživanje ove poznate norveške kompanije. Omiljene destinacije na kojima su se turisti iz Srbije "kačili" na internet su Crna Gora, BiH i Grčka. Kao razlog povećanju oni navode jednostavniji pristup internetu i pristupačnije cene.

Pročitaj

Fijatovi automobili brže do luke Bar

27/08/2015 09:05 | Kragujevac

Fijatovi automobili brže do luke Bar

Piše: Z. Radovanović

Ako je suditi prema oficijelnim informacijama uoči današnjeg Samita o zapadnom Balkanu, u Beču, na kojem će se jedna od glavnih tema odnositi na realizaciju zajedničkih infrastrukturnih projekata, na saobraćajnoj mapi jugoistočne Evrope, koja je deo evropske transportne mreže, napokon će se naći i Kragujevac, koji se decenijama unazad nalazi na "slepom koloseku" uprkos činjenici da je jedan od najznačajnijih industrijskih centara Srbije.

2 2.50 Pročitaj

27/08/2015 09:04 | Novi Pazar

TIKA podiže malinjake u Novom Pazaru

Piše: A. Novosel

Maline će se uzgajati i na poljoprivrednim gazdinstvima u novopazarskom kraju. Reč je o pilot projektu koji zajedno realizuju Agencija za regionalni razvoj Sandžaka (SEDA), Poljoprivredna stručna služba i Međuopštinska unija poljoprivrednih proizvođača, a finansira ga Turska agencija za razvoj (TIKA).

5.00 Pročitaj

27/08/2015 09:03 | Beograd

Nema spajanja Koridora i Puteva?

Piše: Lj. Bukvić

Ni godinu dana nakon što je Vlada donela odluku da spoji Koridore i Puteve Srbije to se nije desilo, a kada će i da li će, zavisi od političke volje, koje, kako saznajemo iz izvora bliskih vlasti, nema dovoljno. Spajanje ova dva javna preduzeća zarad ušteda koje bi išle i do 30 odsto, najavljeno je još prošle godine, a vatreni zagovornik ove ideje bila je potpredsednica Vlade i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović.

5 1.00 Pročitaj

Užice može da ostane bez donacije od 15,2 miliona evra

26/08/2015 20:21 | Užice

Užice može da ostane bez donacije od 15,2 miliona evra

Piše: N. Kovačević

Zbog velikog kašnjenja u realizaciji projekata gradnje Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, koje je planirano da bude izgrađeno u selu Gorjani, na nekoliko kilometara od Užica, gradu preti opasnost da ostane bez 15,2 miliona evra namenjenih za tu investiciju. Krivaca za to je nekoliko, ali glavni su u bivšoj užičkoj vlasti, čiji predstavnici skoro da ništa nisu preduzimali kako bi poštovali preuzete rokove i obaveze grada.

1 1.46 Pročitaj

Država godinama ignoriše teško obolele

26/08/2015 10:35 | Beograd

Država godinama ignoriše teško obolele

Piše: LJ. Bukvić

Oboleli od multiple skleroze u Srbiji prepušteni su sami sebi, jer ih država godinama ignoriše. Boluju od neizlečive bolesti, lekovi koji samo ublažavaju simptome uglavnom su im nedostupni, a u jedinu banju koja može da im pomogne bar malo, Gornju Trepču, mogu da odu, ali samo o svom trošku.

Pročitaj

Kreditne rate mogu biti prepolovljene

25/08/2015 20:14

Kreditne rate mogu biti prepolovljene

Piše: M. N. Stevanović

- Odredba o kamati u ugovorima za stambene kredite izražene u švajcarskim francima, koja je do sada donosila najveće opterećenje dužnicima, mogla bi da bude ukinuta ukoliko prvostepena presuda Višeg osnovnog suda u Beogradu, doneta u ponovljenom postupku, postane pravosnažna i ako, kao sudska praksa, postane model za rešavanje ostalih tužbi.

3.22 Pročitaj

Vučić: Povećanje plata i penzija će biti. Tačka.

25/08/2015 09:10 | Beograd

Vučić: Povećanje plata i penzija će biti. Tačka.

Piše: M. N. S.

Srbija je ispunila ispunila svoje obaveze iz programa MMF-a i verujem da ćemo nakon druge revizije koja je u toku dobiti pozitivnu ocenu. To znači da smo dobro radili i dobro se ponašali, odgovorno preduzimali važne korake.

4 Pročitaj

25/08/2015 21:24

Predložen bankrot fabrike

Piše: Z.R.

- Na jučerašnjem ročištu u Privrednom sudu u Kragujevcu okončano je razmatranje finansijskog izveštaja fabrike Metal sistemi u stečaju. Utvrđeno je da imovina preduzeća vredi oko 1,3 milijardi, a da dugovi "teže" 2,4 milijarde dinara, tako da je Agencija za privatizaciju, koja je stečajni upravnik Metal sistema, zaključila da ne postoje uslovi za reorganizaciju preduzeća, već da mora da bude proglašen bankrot fabrike.

Pročitaj

25/08/2015 09:09 | Kragujevac

Godinama bez plata i knjižica

Piše: Z.R.

Radnici kragujevačkog javno komunalnog preduzeća Niskogradnja koji nisu raspoređeni po drugim lokalnim firmama, i koji godinama unazad ne primaju zarade, zatražili su na jučerašnjem protestu u zgradi gradske uprave, ispred kabineta gradonačelnika Radomira Nikolića, da nadležni u lokalnoj samoupravi reše njihov socijalno-radni status.

Pročitaj

25/08/2015 09:08 | Kragujevac

Umanjene penzije i za one koji su potpisali sporazum

Piše: Z.R.

Udruženje "Opcija pet", koje okuplja bivše radnike Zastave, Prve petoletke, 14. oktobra, Goše, Magnohroma, Kablova i drugih srpskih fabrika, koji su prihvatili da dobrovoljno napuste radna mesta 2011., uz opciju iz socijalnog programa "pet godina do penzije", započeli su juče u Kragujevcu, Kruševcu, Trsteniku, Kraljevu i još nekim gradovima, prikupljanje potpisa za pokretanje inicijative o izmenama i dopunama aktuelnog Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Pročitaj

25/08/2015 09:07 | Podgorica

I turizam i proizvodnja soli

Piše: B. P.

Javno preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore upravljaće Solanom "Bajo Sekulić" iz Ulcinja sledeću godinu dana, saopšteno je juče novinarima nakon što su ugovor o zakupu, u ime JPNPCG i Solane u stečaju, potpisali direktor NP Zoran Mrdak i stečajni upravnik Ognjen Jovović, s tim što postoji opcija produženja ugovora.

Pročitaj

Priča o izvozu "fijata 500L" u Rusiju još uvek bez pokrića

25/08/2015 09:06 | Kragujevac

Priča o izvozu "fijata 500L" u Rusiju još uvek bez pokrića

Piše: Z. Radovanović

Nakon tronedeljnog kolektivnog godišnjeg odmora, "feragosta", koji se praktikuje u svim Fijatovim fabrikama širom sveta, i u kompaniji Fijat Krajsler automobili Srbija, u Kragujevcu, juče je u punom kapacitetu nastavljena proizvodnja svih verzija modela "fijat 500L". To znači da se u kragujevačkim pogonima ponovo radi danonoćno, u tri smene, tokom kojih sa proizvodnih linija uobičajeno silazi od 600 do 650 gotovih automobila dnevno.1 Pročitaj

Mar&Adv

Berza

Belex line1123.540.30%
Belex 15575.720.66%
Promet (EUR)4.44 mil.398.29%
CROBEX1816.260.65%
SASX-10737.24-0.21%
MBI101975.25-0.06%

Fondovi

Otvoreni balansirani fondovi
Delta Plus0.13%
Triumph Balance0.12%
Erste Euro Balanced 35-0.18%
Otvoreni fondovi rasta vrednosti imovine
FIMA ProActive-0.05%
Delta Dynamic-0.02%
ILIRIKA GLOBAL0.03%
Triumph0.00%
KOMBANK InFond0.15%
Raiffeisen WORLD0.91%
ILIRIKA GOLD0.32%
Otvoreni fondovi očuvanja vrednosti imovine
Citadel Novčani Fond0.08%
FIMA Novac0.08%
Erste Cash0.09%
Raiffeisen CASH0.09%
Erste EURO Cash-0.18%
Fondovi koji su prestali sa radom
Raiffeisen Akcije0.02%
Focus Premium0.05%
KD Ekskluziv0.56%
Jubmes Aktiv0.00%
Zepter Capital0.00%
AC Fondovi Kapital0.00%
Dobrovoljni penzijski fondovi
Dunav fond-0.11%
DDOR Garant-0.15%
Delta Generali Basic-0.07%
Raiffeisen FUTURE-0.01%
Delta Generali Index-0.19%
Triglav penzija-0.18%
SoGe Štednja-0.03%
SoGe Ekvilibrio-0.11%
DDOR Garant Dinar0.08%
Fondovi koji su prestali sa radom
DDOR Penzija Plus0.00%
Hypo Penzije0.02%