RSSEkonomija

Valjevska pivara jedina opstaje
11/02/2016 22:35 | Beograd

Valjevska pivara jedina opstaje

Piše: G. Vlaović


- Informacija da je odloženo ročište za na kome je trebalo da se odluči da li će biti otvoren stečaj u Jagodinskoj pivari, otvorila je pitanje sudbine pivara u Srbiji koje su u ovom trenutku pod patronatom države. Kako stvari sada stoje, na tržištu će opstati samo Valjevska pivara dok su šanse Jagodinske pivare i Beogradske industrije piva za tako nešto samo teoretske.

5.00 Pročitaj

11/02/2016 18:58 | Beograd

Veći izvoz softvera nego malina

Piše: A. M.

- Po korišćenju interneta i razvijenosti digitalnih servisa Srbija je na putu da se priključi razvijenim društvima, ali još prilično iza njih. Međutim, potencijal za rast je veliki, što pokazuje i to da je izvoz softvera i IT usluga iz Srbije prestigao izvoz malina, inače jedan od vodećih srpskih proizvoda. Kako je na konferenciji u Privrednoj komori Srbije juče istakao Dušan Stojanović iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, srpske softverske firme ne zaostaju za inostranom konkurencijom, što pokazuje i primer sedmorice naših programera, čiji softver za prepoznavanje otisaka prstiju koriste i u američkom FBI-u.

Pročitaj


11/02/2016 12:05 | Novi Sad, Crvenka

Veća zarada uz pomoć stručnjaka

Piše: V. D.

Prošla godina bila je teška za proizvođače i prerađivače šećerne repe. Zasejane površine smanjene su sa 70.000 hektara na 40.000. Cena šećera je u padu, aproizvođači su dodatno uskraćeni i zbog toga što dobijaju višestruko manje državnih subvencija od svojih kolega u Evropskoj uniji.

Pročitaj

11/02/2016 12:04 | Beograd

Delta holding: Porez od prodaje platićemo u Srbiji

Piše: E. D.

Porez od prodaje dva tržna centra u Beogradu i Podgorici, vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković ne mora da plati u Srbiji, jer su matične kompanije koje su prodale tu imovinu registrovane na Kipru. Međutim, iz Delta holdinga su saopštili da će novac ipak otići u republički budžet.

Pročitaj

Država bivše radnike Jata ostavila na ulici

10/02/2016 21:01

Država bivše radnike Jata ostavila na ulici

Piše: Lj. Bukvić

Država je nekolicinu bivših radnika Jata ostavila na cedilu i bez para, jer su oni koji su odlučili da uzmu socijalni program i dve godine do penzije sačekaju na birou, zbog novog Zakona o PIO došli u situaciju da narednih nekoliko meseci neće dobiti ni dinar. Naime, pre nego što će se privatizovati, Jat je svojim radnicima ponudio tri opcije za odlazak iz firme, jedna od njih je bila namenjena onima kojima je ostalo manje od dve godine do penzije. Novac od programa su dobili, kao i mesečna primanja sa biroa. Međutim, u decembru 2015. te dve godine su istekle, ali oni nisu stekli uslov za penziju jer je država jula 2014. promenila zakon, kojim se prag za odlazak u mirovinu povećao.

1 Pročitaj

Cena struje je deo izbornog marketinga

10/02/2016 19:17 | Beograd

Cena struje je deo izbornog marketinga

Piše: G. Vlaović

- Iako se stručnjaci ne slažu oko toga da li je oportuno da struja poskupi u toku ove godine, oni ipak nemaju dilemu da su izjave kako cene tog energenta neće rasti prilagođene nastupajućim izborima u Srbiji.

5.00 Pročitaj

10/02/2016 11:41 | Beograd

Porodilje da dokažu neispravno smanjena primanja

Piše: A. MiloševićOko 60.000 žena kojima je država isplaćujući objedinjene zakasnele tranše za porodiljsko bolovanje nezakonito naplatila i solidarni porez, ovih dana prolaze kroz nove porođajne muke, nastojeći da Poreskoj upravi dokažu da treba da im vrati taj novac, a onda kada uspeju u tom dokazivanju, još i da je nateraju da postupi u skladu s dokazanim i da im stvarno vrati pare.

1.00 Pročitaj

10/02/2016 11:40 | Kragujevac

Centar će sačuvati naučnoistraživačku delatnost

Piše: Z. R.

Grad Kragujevac će uskoro, kao što je naš list u više navrata i najavljivao, da preuzme vlasništvo nad najstarijom agrarnom naučnoistraživačkom ustanovom u Srbiji i na Balkanu, kragujevačkim Centrom za strna žita koji je od osnivanja 1898. bio pod ingerencijom države.

Pročitaj

10/02/2016 11:38 | Kostolac

Novi industrijski kolosek do juna

Piše: M. V.

U Kostolcu je u toku izgradnja industrijskog koloseka koji treba da se završi do juna meseca, uz ulaganje 16 miliona dolara. Reč je o koloseku dužine 21 kilometar, koji će voditi od železničke stanice Stig do termoelektrane Kostolac B. Njegova gradnja deo je prve faze kreditnog aranžmana Srbije i Republike Kine, ukupne vrednosti milijardu i 60 miliona dolara. Glavni projektant je Saobraćajni institut CIP, a radove izvodi konzorcijum Strabag iz Beograda, sa partnerima Vojvodinaput i Preduzeće za puteve Zaječar.

5.00 Pročitaj

  Miškoviću za Delta siti 202,8 miliona evra

09/02/2016 20:32 | Beograd

Miškoviću za Delta siti 202,8 miliona evra

Piše: M. N. Stevanović

- Delta holding Miroslava Miškovića ovih je dana okončala transakciju prodaje dva tržna centra, Delta sitije u Beogradu i u Podgorici. Kupac većinskog paketa od 60 odsto udela je jedan od najvećih afričkih investicionih fondova, Hyprop Investments, inače specijalizovan za ulaganja u tržne centre, dok je 40 odsto kapitala preuzela kompanija Homestead Group Holdings Limited, registrovana na Britanskim Devičanskim Ostrvima, koja će i postaviti menadžment za upravljanje objektima. Vrednost akvizicije, kako je objavio portal eKapija, iznosi ukupno 202,8 miliona evra. Pri tom, za beogradski Delta siti postignuta je cena od 127,7 miliona evra, dok je vrednost centra u Podgorici 75 miliona. Od uplaćenog iznosa je odmah izdvojeno 15,8 miliona iz kojih će biti isplaćene obaveze Delte prema bankama.

1 5.00 Pročitaj

  Bajatović i Petrović da biraju - partija ili preduzeće

09/02/2016 19:30 | Beograd

Bajatović i Petrović da biraju - partija ili preduzeće

Piše: Lj. Bukvić

- Nikola Petrović, Dušan Bajatović, Milan Krkobabić i mnogi drugi neće moći više da budu i direktori javnih preduzeća i aktivni članovi partija, jer je tako predviđeno novim zakonom o javnim preduzećima koji je Vlada Srbije usvojila u subotu, a koji je već pred poslanicima u parlamentu. Ni ostali direktori javnih preduzeća neće moći da budu politički funkcioneri, čak ni članovi stranke, a to isto važi i za članove nadzornih odbora. Međutim, apsolutna zabrana stranačkog angažovanja važi samo za članove nadležnih odbora. Direktorima će, ipak, biti omogućeno da svoje funkcije i članstvo u političkim strankama zamrznu.

4 1.16 Pročitaj

09/02/2016 12:10 | Bor

Smanjenje broja zaposlenih prvi korak

Piše: J.B.K.

Restriktivna i nemilosrdna štednja, kresanje svih troškova poslovanja i rigorozna kontrola potrošnje jesu nepopularne, ali ovakve oštre i kompleksne mere za smanjenje materijalnih i drugih operativnih troškova moraće da se sprovedu - smatraju članovi Upravnog odbora RTB Bor koji je na sednici prošle nedelje odlučio da utvrdi višak zaposlenih i ostvari uštedu u izdacima za zarade od 1,1 milion dolara mesečno. Predsednik tog tela, Nemanja Stevanović, dodaje da borski kombinat bakra može i mora da bude profitabilna kompanija koja više neće generisati gubitke i da ova "gorka pilula" mora da se proguta.

5.00 Pročitaj

09/02/2016 12:09

Madžar: Postoji duboki raskorak između političkih i ekonomskih ciljeva

Piše: M. N. Stevanović

Od 2002. godine, kada je privatizacija postala obavezna i oročena prema i sada važećem zakonu, koji je, uzgred, u više navrata suštinski menjan i dopunjavan, najmanje su se četiri puta produžavali rokovi za prodaju društvenih preduzeća. Prilikom svakoga produženja, izgledalo je da vlast to shvata ozbiljno, ali se ipak ništa nije dogodilo - kaže u razgovoru za Danas profesor Ljubomir Madžar.

1 5.00 Pročitaj

08/02/2016 23:12 | Beograd -

Kurc: Srbija je za Austriju najvažnija zemlja u regionu

Piše: Lj. Bukvić

Austrijski privrednici su do sada investirali u Srbiju 2,8 milijardi evra, što ih stavlja na prvo mesto najvećih stranih investitora kod nas. O tome koliko je za Austriju ekonomski bitna Srbija na jučerašnjem susretu predstavnika austrijske i srpske privredne komore govorio je i austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc.

Pročitaj

Iznosi za garancije se smanjuju, direktne obaveze rastu

08/02/2016 18:59 | Beograd

Iznosi za garancije se smanjuju, direktne obaveze rastu

Piše: A. Milošević

- Srbija je 2015. godinu završila sa javnim dugom koji je dostigao 75,5 procenata bruto domaćeg proizvoda, odnosno 24,8 milijardi evra i to bez duga lokalne samouprave, pokazuju podaci Uprave za javni dug, zaključno sa 31. decembrom. Sa lokalom, naš dug se penje na 25,2 milijarde evra ili 76,8 odsto BDP-a. U strukturi javnog duga "istaknuto" mesto zauzimaju razna javna preduzeća, ali su na pomoć države koja se u tu svrhu zaduživala, mogla da računaju i privatne kompanije. Najviše "pažnje" poklonjeno je Srbijagasu, firmi koja javnu kasu opterećuje sa skoro 800 miliona evra.

3 1.00 Pročitaj

Uređuje se tržište sekundarnih sirovina

08/02/2016 11:22 | Užice

Uređuje se tržište sekundarnih sirovina

Piše: N. Kovačević

O izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom izjasniće se Vlada Srbije tokom ove sedmice, a njime će, kako je rekao Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, koji je sa saradnicima, tokom vikenda, posetio Valjaonicu bakra Sevojno, biti regulisana kompletna oblast upravljanja otpadom i trgovina sekundarnim sirovinama.

5.00 Pročitaj

Sa spiska za stečaj u postupku tek svaka treća firma

07/02/2016 20:41

Sa spiska za stečaj u postupku tek svaka treća firma

Piše: G. Vlaović - M. N. Stevanović

Ni godinu dana od usvajanja Akcionog plana, kojim je trebalo da se do kraja prošle godine okonča privatizacija u više od 500 društvenih ili državnih firmi, ne nazire se kraj tog procesa. Osim što je poslužio da Svetska banka odobri 200 miliona dolara za podršku državnom budžetu, od čega u martu prošle godine polovinu a preostali deo do kraja 2015, po završetku privatizacije, kako su sa puno optimizma verovali u toj instituciji, plan vlade je doživeo krah, jer je malo firmi pronašlo nove vlasnike.

1 Pročitaj

05/02/2016 23:24 | Niš

Ni štrajk glađu ne rešava problem

Piše: Z. Miladinović

Bivši radnik fabrike MIN Specijalna vozila u stečaju Zoran Nešić (55), kome država po osnovu izvršnih sudskih presuda već godinama duguje oko 6,5 miliona dinara za zaostale plate, doprinose i kamate, nastavio je juče, 19. dan zaredom, štrajk glađu ispred niške Gradske kuće, u kojoj se nalaze kabinet gradonačelnika i Gradsko veće.

1.00 Pročitaj

05/02/2016 23:21 | Niš -

Građani brane budžet od vlasti

Advokatski tim Udruženja predsednika skupštine stanara započeo je da priprema krivične prijave protiv odgovornih u lokalnoj vlasti za nezakonito trošenje najmanje petine budžeta grada Niša za 2014. godinu, što je nedavno utvrdila Državna revizorska institucija - kaže Đokica Jovanović, jedan od lidera tog Udruženja, koje po sopstvenoj proceni, predstavlja oko 40.000 građana Niša.

1 4.33 Pročitaj

Zbog izbora zaboravljeni otkazi u administraciji

05/02/2016 23:16 | Beograd

Zbog izbora zaboravljeni otkazi u administraciji

Piše: A. Milošević

- Fiskalnom strategijom za 2016. godinu predviđeno je da se u javnoj upravi samo u januaru broj radnih mesta smanji za 14.000, a u ponedeljak ističe rok do kojeg sva ministarstva moraju da dostave izveštaje o tome dokle su stigla sa ovim poslom.

2 1.36 Pročitaj

Mar&Adv

Biznis

Berza

Belex line1123.540.30%
Belex 15575.720.66%
Promet (EUR)4.44 mil.398.29%
CROBEX1816.260.65%
SASX-10737.24-0.21%
MBI101975.25-0.06%

Fondovi

Otvoreni balansirani fondovi
Delta Plus0.13%
Triumph Balance0.12%
Erste Euro Balanced 35-0.18%
Otvoreni fondovi rasta vrednosti imovine
FIMA ProActive-0.05%
Delta Dynamic-0.02%
ILIRIKA GLOBAL0.03%
Triumph0.00%
KOMBANK InFond0.15%
Raiffeisen WORLD0.91%
ILIRIKA GOLD0.32%
Otvoreni fondovi očuvanja vrednosti imovine
Citadel Novčani Fond0.08%
FIMA Novac0.08%
Erste Cash0.09%
Raiffeisen CASH0.09%
Erste EURO Cash-0.18%
Fondovi koji su prestali sa radom
Raiffeisen Akcije0.02%
Focus Premium0.05%
KD Ekskluziv0.56%
Jubmes Aktiv0.00%
Zepter Capital0.00%
AC Fondovi Kapital0.00%
Dobrovoljni penzijski fondovi
Dunav fond-0.11%
DDOR Garant-0.15%
Delta Generali Basic-0.07%
Raiffeisen FUTURE-0.01%
Delta Generali Index-0.19%
Triglav penzija-0.18%
SoGe Štednja-0.03%
SoGe Ekvilibrio-0.11%
DDOR Garant Dinar0.08%
Fondovi koji su prestali sa radom
DDOR Penzija Plus0.00%
Hypo Penzije0.02%