Ministar odbrane Bratislav Gašić, zajedno sa Dobrosavom Andrićem, direktorom užičkog „Prvog partizana“, pustio je juče u rad dve automatske linije za proizvodnju čaura u toj fabrici. Vrednost investicije je pet miliona evra, a nova oprema omogućiće povećanje proizvodnje za 30 odsto.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Prethodno su predstavnici Ministarstva odbrane, tog preduzeća, kao i fabrika „Milan Blagojević“ iz Lučana i „Slobode“ iz Čačka potpisali nove ugovore za potrebe Vojske Srbije, čija je ukupna vrednost 600 miliona dinara. Isti ugovori, kako je Gašić najavio, i u istom iznosu i za potrebe Vojske Srbije biće potpisani uskoro i sa ostalim fabrikama odbrambene industrije.

– To su iznosi koje je Vojska Srbije uspela da uštedi u 2015. godini i želimo da podstaknemo proizvodnju u našim fabrikama namenske industrije – rekao je Gašić i dodao da je ugovorima „Prvi partizan“ dobio 60 miliona, „Sloboda“ Čačak 18 miliona i „Milan Blagojević“ 485 miliona dinara.

On je ocenio da u poslednje tri godine domaća odbrambena industrija posluje sve bolje.

– Nove linije uvećaće proizvodnju u „Prvom partizanu“ za 30 odsto i poboljšati kvalitet proizvoda – rekao je ministar Gašić i istakao da je ta fabrika u 2012. godini imala ukupan promet od 3,3 milijarde, 2014. oko 7,3 milijarde, a da će ovu godinu završiti sa 8,3 milijarde dinara, te da je prosečna plata zaposlenih 2012. bila 43.000, a danas je 59.660 dinara.

Podsetivši na to da je „Prvi partizan“ započeo veliki investicioni ciklus od 33,2 miliona evra, koji će biti završen naredne godine, Gašić je najavio gradnju fabrike u užičkom naselju Dautovac, u koju će biti izmeštena sadašnja proizvodnja iz podzemnog objekta, čime će radnici imati mnogo bolje uslove za rad. Osim toga, najavio je i izgradnju fabrike u naselju Uzići, nedaleko od Užica, za koju je rekao da će proizvoditi municiju kalibra 12,7 milimetara.

– Do kraja godine biće postavljen kamen temeljac, a sledeće godine završićemo tu investiciju. To će biti preduzeće koje će poslovati u okviru SDPR, jedinom ovlašćenom trgovcu vojnom opremom i naoružanjem – objasnio je ministar.

Gašić je napomenuo da prošlogodišnjih 70 miliona evra namenjenih modernizaciji vojnih fabrika nije u potpunosti iskorišćeno jer fabrike nisu ponudile kvalitetne razvojne projekte.

– Dobili smo projekte koji nisu zadovoljili našu želju da 2020. godine namenska industrija bude među najboljima u Evropi. Fabrike su tražile novac za pokrivanje krovova i za druge infrastrukturne radove, koje one same treba da urade, i ponovo smo o tome razgovarali. Prošle sedmice od Srpske banke, koja je napokon dobila dozvolu za rad, deset miliona dinara dobili su „Milan Blagojević“, „Zastava oružje“ i „Teleoptik-žiroskopi“, a ostali će dobiti kada dostave projekte – poručio je ministar Gašić.

Na pitanje Danasa da li će fabrike namenske industrije biti izuzete iz javnog sektora, što zahtevaju sindikati, kako se na njih ne bi odnosila vladina odluka o zabrani povećanja zarada, Gašić je rekao da je prosečna zarada u „Prvom partizanu“ prošle godine bila 53.000, a ove godine, i pored te zabrane, 59.666 dinara, te da su plate veće i u „Zastava oružju“.

– Fabrike namenske proizvodnje moraju da ostanu deo javnog sektora, jer konverzija duga nastalog do 2012. godine još uvek nije sprovedena. U većem delu namenske industrije te godine zatečena vrednost kapitala bila je višestruko manja od njihovih obaveza prema poveriocima. S jedne strane, želimo da država pomaže, ulaže i da oprašta dugove koje su nesavesni direktori napravili do 2012. godine, a s druge želimo da delimo i da zaradu ne ulažemo u nove mašine, pogone i u bezbednost radnika. To nije moguće – poručio je Gašić.

Dikovićev izostanak

Na pitanje Danasa zbog čega sa njim u Užice nije došao general LJubiša Diković, načelnik Generalštaba VS, Gašić nije bio ubedljiv u odgovoru da je general Diković ovlastio bivšeg predsednika Nadzornog odbora generala Radivojevića da bude na jučerašnjoj svečanosti, jer je u vreme njegovog mandata pokrenut veliki investicioni ciklus u „Prvom partizanu“. „Nije normalno da on i ja idemo zajedno na ovakvo mesto“, rekao je Gašić. Na podsećanje da je to bilo „normalno“ prošli put kada su obojica dolazila u „Prvi partizan“, on je uzvratio da „to nije sporno“, dok su mu njegovi saradnici došaptavali da je „general Diković na sastanku sa ambasadorom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari