Potpuni izostanak reforme javnih preduzeća 1Foto: Fonet/ Zoran Mrđa

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda sutra stiže u Beograd, a predstavnici domaće vlasti dočekaće je u okrnjenom sastavu i sa ne baš lepim vestima – iako je akcenat bio na reformi javnih preduzeća gotovo da ništa novo na tom polju nije učinjeno od poslednje posete u decembru prošle godine.

EPS nije zatvorio neprofitabilne elektrane, niti će u skorije vreme, Azotara i MSK nisu našle kupca pa još tavore u sastavu Srbijagasa trošeći budžetski novac, kupca nema ni za Petrohemiju, RTB Bor nije dobio direktora iako je konkurs raspisan pre šest meseci.

MMF-u se neće svideti zatečeno stanje, ali će njihov izveštaj i ovog puta biti pozitivan jer je budžet pozitivan, kaže za Danas Saša Đogović iz Instituta za tržišna istraživanja. Ono što će Srbija i ovog puta dobiti, tvrdi on, jesu zamerke koje neće biti u oštrom tonu.

– Period od poslednje revizije MMF-a karakteriše potpuni izostanak reforme javnih preduzeća. Bavimo se predsedničkim izborima, novom vladom, time da li će neko da kupi Petrohemiju, ali nikakvog pomaka u reorganizaciji preduzeća nema – ističe Đogović.

On kaže da ta preduzeća možda posluju bolje, ali i da to poslovanje svakako nije održivo.

– Opet će da trpi budžet. Proizvodnja EPS je pala za 12 odsto, i eto zašto nije došlo do rasta BDP-a većeg od 1,2 odsto. Osim toga, nema investicija u nove kopove, niti u saniranje postojećih – napominje Đogović.

I dok u Srbijagasu ne vidi nikakav pomak, u Železnicama Srbije se on oseti, kako kaže, jer se ovo preduzeće, između ostalog, rešilo starih nerentabilnih pruga.

U poslednjem izveštaju od pre šest meseci MMF, između ostalog, navodi šta bi sve trebalo uraditi u periodu do njihovog sledećeg dolaska. Na tom spisku Srbiji se daje rok do kraja marta da usvoji set zakona o obrazovanju. Međutim, to se još nije desilo, u planu je da zakoni pred poslanike dođu tek u avgustu. Jedan od prioritetnih zadataka bilo je i rešenje za Azotaru i MSK (kraj aprila), što se takođe nije desilo, kao i gašenje elektrana koje je EPS trebalo da uradi do kraja juna.

Stalni predstavnik MMF u Srbiji Sebastijan Sosa rekao je pre nekoliko dana za RTS da rast plata i penzija neće biti tema ove kontrole, ali da hoće reforma javnih preduzeća. On kaže da bi sa srpskim vlastima trebalo razgovarati o dugoročnim ciljevima, prioritetima i izazovima. „Razgovaraćemo o primeni programa, ostvarenom napretku i naravno napravićemo plan šta je potrebno još da se uradi ubuduće“, rekao je Sosa.

On je istakao da Srbiji, ukoliko želi da ostvari potpuni napredak u onom što čini u poslednje dve godine, reforma javnih preduzeća mora da bude jasan prioritet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari