Slučaj "juvitana" podstakao ministarstva na jaču kontrolu 1

Svislajonova fabrika u Inđiji prestaće trajno da proizvodi svih 18 vrsta „juvitane“ u čijim su uzorcima pronađeni tragovi pesticida, najavljeno je juče iz centrale te kompanije.

Reč je o voćnim kašicama i sokovima, dok je dečja hrana na bazi povrća i mesa izdržala proveru sanitarne inspekcije. Iako je proizvodnja u pogonima „Juvitane“ prekinuta tek deset dana po dobijanju nalaza laboratorijskih ispitivanja, već je tada predsednik tog poslovnog sistema Rodoljub Drašković najavio da će, ukoliko se dokaže neispravnost kašica, zaustaviti rad te fabrike i premestiti proizvodnju u sredinu gde je moguće doći do zdrave sirovine.

Ni u pogonima u Inđiji, niti u centrali Svislajon Takovo, juče nije mogla da se dobije informacija da li će proizvodnja ostalih 12 dečjih kašica biti nastavljena i kada. Na sajtu kompanije nalazi se i saopštenje kojim se pozivaju trgovine da vrate sporne proizvode, ali, kako je saopštilo Ministarstvo zdravlja, Svislajon još nije dostavio podatak koliko je neispravnih proizvoda bilo u prometu. Sa polica je povučeno više od 35.000 bočica iz prve grupe od sedam neispravnih, dok se za još 11 kašica rezultati očekuju u narednih dan, dva. U Ministarstvu zdravlja saopštili su i da su njihove inspekcije kontrolisale povlačenje „juvitane“ iz maloprodaje, kao i da su u jednoj prodavnici zatečene 72 bočice „juvitane“, zbog čega će protiv vlasnika biti podneta prekršajna prijava.

U međuvremenu, održan je sastanak inspekcija ministarstava zdravlja i poljoprivrede, na kome je dogovorena provera čitavog lanca proizvodnje hrane, kako bi se kontrolom „od njive do trpeze“ utvrdilo da li se primenjuju propisi o bezbednosti hrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari