Konačan stav o tome da li će Beograd sprovesti raspisane lokalne izbore na Kosovu i Metohiji, uprkos stavu Unmika, čiju je pomoć tražio, tokom ove sedmice trebalo bi da donose predsednik Srbije Boris Tadić.

Javnost će o tome zvanično obavestiti nadležni vladini organi, nezvanično je rečeno Danasu u državnom vrhu. To je, navodno, razlog što Republička izborna komisija još nije dobila zaključak vlade kojim bi, kao 2008, dobila ovlašćenje da organizuje lokalne izbore na KiM, tvrde izvori našeg lista.

Dok se RIK sprema da na današnjoj sednici Odbora za propise formira delegaciju koja će u Prištini narednih dana razgovarati s Unmikom o održavanju parlamentarnih izbora Srbije u Pokrajini, u opštinama Zvečan i Zubin Potok planiraju početak izborne procedure na lokalnom nivou. Izvori u Vladi Srbije nezvanično najavljuju da Beograd, kao nezakonite, neće priznati rezultate lokalnih izbora ako ih opštine na KiM sprovedu na svoju ruku.

– RIK nema zakonsku osnovu, niti obavezu, kao ni mandat da sprovodi lokalne izbore. Zadužen je samo za parlamentarne i predsedničke. Zbog toga ćemo pokušati da s Unmikom dogovorimo da se na KiM sprovedu parlamentarni izbori koje je Srbija raspisala – kaže za Danas Predrag Grgić, predsednik RIK.

Grgić napominje da, prema zakonu, lokalne samouprave na KiM mogu same da organizuju lokalne izbore, uključujući formiranje opštinskih izbornih komisija i štampanje izbornog materijala, kao što je to bio slučaj s nedavnim referendumom o (ne)prihvatanju institucija samoproglašene kosovske države. On očekuje da, ukoliko dođe do dogovora RIK i Unmika, neće biti problema s distribucijom izbornog materijala za parlamentarne izbore, jer će se prenositi preko legalnih administrativnih prelaza između KiM i centralne Srbije.

– Realno, jedina šansa da se na KiM održe srpski lokalni izbori jeste da ih Srbi sami organizuju. Postoji odluka o raspisivanju lokalnih izbora na celoj teritoriji Srbije. Za razliku od 2008, kada je Beograd prvi put posle uvođenja protektorata UN organizovao lokalne izbore, zbog čega je vlada morala da ovlasti RIK, sada ni to nije potrebno. Sada na KiM postoje lokalne samouprave, koje su u sistemu Srbije, i one mogu same da sprovedu izbore. Srbi na KiM bili bi politički naivni kad to ne bi iskoristili – kaže za Danas Marko Jakšić, potpredsednik Skupštine zajednice opština AP KiM i poslanički kandidat na listi DSS.

Prema Jakšićevim rečima, u desetak od petnaestak skupština opština na KiM postoji politička volja da one same organizuju lokalne izbore, „dok se ostale premišljaju“. On tvrdi da predsednicima pojedinih opština u Ministarstvu za KiM obećavaju da će ih imenovati za buduće koordinatore, ali da mnoge od njih muči dilema da li će aktuelni ministar Goran Bogdanović ostati na tom mestu u novoj vladi. Jakšić najavljuje da će ove nedelje dve opštine na severu KiM – Zvečan i Zubin Potok krenuti u proceduru za sprovođenje lokalnih izbora.

Dušan Janjić, predsednik Nove socijaldemokratije, smatra da „neće biti izbora na severu Kosova, ali da političari iz Beograda to neće otvoreno reći“. Janjić smatra da je „sada momenat, koji će trajati mesec ili dva, da Srbi sa severa reše svoja pitanja, uz pomoć međunarodne zajednice, jer im Priština u direktnom razgovoru ništa ne bi dala“, prenosi Fonet. NSD je spremna, ističe Janjić, da se „zajedno sa Srbima sa severa bori za specijalni status tog dela KiM“.

„Jedni drumom, drugi šumom“

– Stav zvaničnog Beograda o rezultatima izbora koje bi Srbi sami sproveli uzeće u obzir Ustav Srbije, Rezoluciju 1244 SB UN i situaciju na terenu. U svakom slučaju, to bi bilo politički loše, jer nije dobro da Srbi s KiM i vlada idu po sistemu „jedni drumom, a drugi šumom“. Od različitih strategija nema koristi – ocenjuje za Danas Oliver Ivanović, državni sekretar Ministarstva za KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari