Putin odlikovao Nikolića 1

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o dodeljivanju Ordena prijateljstva donedavnom predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, saopšteno je na zvaničnom sajtu Ruskog državnog sistema za pravne informacije, prenosi Sputnjik.

Nikolić je nagrađen za, kako je navedeno, „veliki lični doprinos i učvršćivanje strateškog partnerstva i prijateljskih veza Ruske Federacije i Republike Srbije“. Bivši predsednik Srbije je na sednici Vlade Srbije izabran za predsednika Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom.

Zadatak Saveta je, kako je navedeno u osnivačkoj odluci, da razmatra, usmerava i koordinira sprovođenje Sporazuma o strateškom partnerstvu Srbije i Rusije i Sporazuma o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu Srbije i Kine, kao i da se bavi sprovođenjem strategije Kine „Jedan pojas – jedan put“ na teritoriji naše zemlje. Prostorije Saveta biće, kako se nezvanično tvrdi, u Vasinoj ulici u Beogradu gde je dosad bila Vladina Uprava za dijasporu.

– Nacionalni savet ima 14 članova – sedam ministara i sedam stručnjaka raznih oblasti, a u radu pomaže Kancelarija koja radi na sprovođenju sporazuma s Rusijom i Kinom, rekao je Nikolić novinarima juče u Kragujevcu.

„Nacionalni savet i Kancelarija će spregnuto, zajedno poslovati i mislimo da ćemo uspeti da rešimo sva problematična preduzeća u Srbiji koja očekuju pomoć ili doinvestiranjem, ili prevođenjem u drugi oblik vlasništva. Mi ćemo konačno sačiniti katalog onoga što Srbija ima i želi da ponudi, i onoga što je Kina do sada tražila, a možda nije stiglo baš na pravu adresu“, naveo je Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari