Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka smatra da bi Muamer Zukorlić bio najbolji predsjednički kandidat.

Da li će se bivši muftija i sadašnji poslanik ove partije u Skupštini Srbije ponovo kandidovati na predsjedničkim izborima, zavisi od toga hoće li biti vanrednih parlamentarnih. Kada se zvanično raspišu izbori, organi stranke će odlučiti na koji način će BDZ učestvovati u tom izbornom ciklusu, poručuje Jahja Fehratović, predsednik Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka i poslanik ove stranke u Skupštini Srbije u intervjuu za Sandžak Danas.

Da li bi BDZS podržala premijera Aleksandra Vučića ukoliko bude predsednički kandidat?

-Takva mogućnost postoji, ali prije toga je potreban novi, mnogo širi i precizniji dogovor. Mi smo dio parlamentarne većine u Skupštini Republike Srbije i na tom nivou je postignut sadašnji dogovor oko strateške platforme i politike pomirenja.

Ukoliko ipak Tomislav Nikolić bude kandidat SNS, može li BDZS da ga podrži,obzirom na njegove nedavne izjave,pre svega u Banjaluci?

– Dok se ne raspišu predsjednički izbori, ne možemo davati konkretne odgovore, jer bi to bilo politikanstvo, a mi se bavimo suštinskom politikom.

SDA i SDP su potpisale Deklaraciju o pomirenju i počele pregovore o formiranju lokalnih vlasti u pojedinim sandžačkim opštinama. Šta bi njihov dogovor, ukoliko se realizuje, doneo Sandžaku i Bošnjacima?

– Taj dogovor je reakcija na politiku pomirenja našeg lidera narodnog poslanika Muamera Zukorlića. Čak su skoro svi mediji u Srbiji ovu vijest propratili tvrdnjom da je njihovo ujedinjenje posljedica straha od svojevrsne ekspanzije BDZ-a nakon što je u politiku ušao Muamer Zukorlić. Inače, to je već viđena stvar. I ovaj pokušaj njihovog zajedničkog djelovanje će neslavno završiti, kao i onaj kome su posredovali Davutoglu, Tadić i Jeremić. Jer se radi o dvije ineteresne grupe kojima nije stalo do rješavanja problema građana Sandžaka i Srbije, već isključivo do zadovoljenja ličnih interesa u čemu im je prepreka rastuća podrška Zukorlićevoj real-politici utemeljenoj na poboljšanju statusa i životnog standarda Bošnjaka i drugih građana u Srbiji i jačanje same države, vladavine prava, poštivanja ustava i zakona kroz ideju međusobnog uvažavanja i dijaloga.

A šta BDZS? Da li se plašite da vas mogu marginalizovati?

-Za BDZ se nije moglo ništa bolje dogoditi od ujedinjenja Ugljanina i LJajića. Time se obznanilo da u Sandžaku i Srbiji postoje samo dva značajnija bošnjačka politička subjekta. Jedan je BDZ na čelu sa našim liderom Zukorlićem, a drugi je dvojac Ugljanin-LJajić. Ovaj dualni subjekt Ugljanin-LJajić više od četvrt stoljeća drži Bošnjake i Sandžak u zatočeništvu svojih pogubnih politika, rezultat čega je devastirana infrastruktura, uništena ekonomija, pljačkaška privatizacija, preko 50 odsto nezaposlenih, status Sandžaka kao najnerazvijenijeg dijela države, postojanje granice između sjevernog (srbijanskog) i južnog (crnogorskog) dijela Sandžaka, pokušaj puča i rad na razbijanju jedinstvene Islamske zajednice… Nasuprot tome, konkretna politika BDZ-a i Zukorlića nudi racionalna rješenja, mapu puta i metodologiju koraka koje je neophodno poduzeti za ozdravljenje svih pobrojanih segmenata i drugih važnih pitanja koja se zbog prostora ovom prilikom ne mogu nabrajati, a što smo još u našem predizbornom programu detaljno pojasnili na više od 160 strana i na čijem implementiranju danonoćno radimo.

Regionalna TV je objavila niz snimaka kojima ljude bliske vašoj stranci, pre svega oko Muamera Zukorlića, optužuje za razne malverzacije i novčane pronevere. Šta mislite kako takvi snimci utiču na vaše simapatizere?

-Histerija zbog intenzivnih uspjeha i jačanja politike pomirenja, dovela je na žalost naše političke protivnike do takvog moralnog posrnuća koje nije zabilježeno u historiji politčkog djelovanja. Riječ je o tome da je ministar telekomunikacija Rasim LJajić nalogodavac prisluškivanja, nedozvoljenog snimanja, montiranja i emitiranja nedozvoljeno snimljenog materijala s ciljem moralne i političke diskreditacije protivnika. Lično sam, uz još nekoliko prijatelja, bio meta takvih radnji, za šta smo podnijeli preko dvadeset krivičnih prijava protiv ministra LJajića, gradonačelnika Novoga Pazara Nihata Biševca i ostalih vlasnika Televezije Novi Pazar, kao i urednika i novinara tog nazovi medija. Očekujemo da državni organi valjano i brzo urade svoj posao. Što se posljedica tiče, dogodilo se suprotno. Narod u Pazaru i Sandžaku dobro zna ko je kakav i kome se može vjerovati, tako da su svi ti lažni snimci doživjeli sudbinu smetljišta. Realno, mi smo iz cijelog slučaja politički profitirali, jer smo na vrijeme prepoznali provokaciju i pozadinu cijele harange. Umjesto toga, odgovorili smo im dosljednošću politici argumenata, predanog rada za dobrobit našeg naroda i nuđenjem rješenja za probleme koje su nam svojom politikom ostavili Ugljanin i LJajić.

Poslanik ste u Skupštini Srbije. Da li ste zadovoljni radom i atmosferom u najvišem zakonodavnom organu Srbije?

-Mi se trudimo da dostojno i savjesno ispunimo emanet koji su nam dodijelili glasači na izborima. Zato djelovanje u Skupštini podređujemo ispunjenju platforme i programa sa kojima smo izišli pred birače. U dosadašnjem radu Skupštine ,uspjeli smo pokazati kako je moguće biti i narodni poslanik iz Sandžaka u Skupštini Srbije i dio vladajuće većine a ne zaboraviti da ste na tu poziciju došli voljom svog naroda, dakle Bošnjaka. Zato svaku priliku koristimo da promoviramo naše kulturne i civilizacijske vrijednosti i poštujemo tuđe. To je obrazac na osnovu koga smo zadobili respekt ostalih kolega poslanika, i opozicije i pozicije, desnih, srednjih i lijevih. Generalno, mislim da smo jedini poslanici koji imaju dobre odnose i normalnu saradnju sa skoro svima u skupštinskim klupama.

Sve smo popularniji

– Opipljivih pomaka već ima. Zahvaljujući djelovanju narodnog poslanika Zukorlića i državnog sekretara Zećirovića u budžet Srbije za 2017. godinu uvrštena je stavka o rekonstrukciji puteva Novi Pazar-Tutin i Novi Pazar-Sjenica, što je početak revitalizacije infrastrukture u Sandžaku. To je samo jedan od konkretnih detalja. Građani to prepoznaju, i zato mi na dnevnom nivou imamo popriličan broj učlanjenja u stranku. Vjerujemo da će predstojeći izbori pokazati koliki je to razmjer i zato ih s nestrpljenjem očekujemo, tvrdi Fehratović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari