Oblaci komaraca kao da je Banat u Amazoniji 1

Da su prskanja komaraca bez efekta u to su se uverili Zrenjaninci i ove godine, jer postojeći tretmani nisu uspeli da efikasno smanje populaciju agresivnih insekata.

Prskalo se iz vazduha i sa zemlje, iz kola u pokretu, ali su komarci i dalje uporni. Naročito u predvečerje, kada bi mnogi građani želeli, ali ne mogu da uživaju u svojim baštama, na terasama ili pored vode.

Zbog ranica, otoka i alergijskih reakcija mnogi su morali da potraže i pomoć lekara. Naročito stradaju mala deca i stari ljudi, čija je koža osetljivija. Za odbranu od ove „letnje napasti“ koriste se razni preparati, a sve popularniji su i domaći repelenti spravljeni od prirodnih trava.

– Skuvam čaj od žalfije, dodam mu mešavinu hajdučke trave, nane i lavande. Kada se ohladi, dodam malo limuna i time premazujemo kožu kada izlazimo napolje. Efikasno je i jabukovo sirće, limun, eterična ulja od eukaliptusa i lavande. Jeftinije je od kupovnih preparata i pomaže, kaže Zrenjaninka Vesna Dimitrijević.

Zbog pritužbi građana počele su da se o problemima komaraca oglašavaju i zrenjaninske stranke. Tako je Gradski odbor LSV svoju poslednju konferenciju za novinare posvetio komarcima, poručujući vlasti da su „dva osnovna posla gradske uprave kada je Zrenjanin u pitanju – da zimi putevi budu čisti, a leti komarci suzbijeni“.

– Žalosno je da nadležni ćute i ne preduzimaju ništa, a svi vide da je populacija komaraca ogromna. Ovde su građani postali taoci komaraca, ne mogu ni ujutru ni uveče da izađu iz kuća. kao da je Amazon u pitanju, a ne Banat, navodi Aleksandra Rudić iz ove stranke.

 Populacija komaraca naročito je velika na području Zrenjanina jer je okružen velikim vodenim površinama, rečnim tokovima, jezerima i močvarama, što zahteva skupe i obimne tretmane. Tretiranje se vrši iz vazduha i sa zemlje, a ove godine seoske mesne zajednice snabdevene su preparatom za tretiranje larvi komaraca u septičkim jamama i na mestima gde se u domaćinstvima zadržava voda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari