Elon Musk arriving at the 2022 Met Gala.

Getty Images

Nalozi na Tviteru iza kojih stoje poslovne firme ili državni organi možda će morati da plate „manju“ naknadu da bi ostali na ovoj društvenoj mreži, rekao je šef Tesle i budući vlasnik Tvitera Ilon Mask.

Odbor Tvitera pre nekoliko dana je pristao na Maskovu ponudu da za 44 milijarde dolara postane većinski vlasnik društvene mreže.

Mask je rekao i da će Tviter ostati besplatan za „obične korisnike“.

Ranije je rekao da želi da „učini Tviter boljim nego do sada unapređenjem proizvoda novim funkcijama“.

Tviter nije odmah odgovorio na zahtev BBC-ja za komentar.

Mask je objavio i tvit sa linkom do teksta CNN-a u kojem se neki od najvećih američkih brendova pozivaju da bojkotuju Tviter ako Mask ukine politiku moderiranja sadržaja koja ograničava govor mržnje.

Bogataš je ranije rekao da Tviterova politika moderiranja predstavlja pretnju slobodi govora i da će smanjiti cenzuru.

Otkako je ponudio da kupi Tviter, Mask je rekao da želi da poboljša platformu kako bi povećao njenu atraktivnost.

Rekao je da će uvesti nove funkcije i predložio promene u novoj premijum pretplatničkoj usluzi, Tviter Blu (Twitter Blue).

Dodatna usluga koja se plaća će dodati funkcije kao što su dugme „poništi tvit“ (undo tweet), obeleživači i režim čitanja, navodi Tviter.

Mask je takođe rekao da želi da ukloni spam botove sa platforme i da potvrdi autentičnost svih stvarnih ljudi.

Multimilijarder je, u međuvremenu, navodno rekao potencijalnim investitorima da bi mogao da vrati kompaniju Tviter na berzu za samo nekoliko godina.

Mask planira da proda akcije Tvitera samo tri godine pošto ih je kupio, napisao je Volstrit džornal, citirajući neimenovane izvore upoznate sa Maskovim idejama.

Očekuje se da će kasnije ove godine, Mask i zvanično postati vlasnik Tvitera, a za to je potrebno odobrenje akcionara i regulatora.

Prema ugovoru, on će kupiti sve akcije kompanije koje su trenutno dostupne na berzi, pretvarajući je iz javne kompanije u privatnu.

Prošle nedelje, Musk je prodao oko 8,5 milijardi dolara akcija Tesle, što je dovelo do spekulacija da će iskoristiti novac za kupovinu Tvitera.

Akcije u kompaniji za električne automobile izgubile su više od 20 odsto vrednosti u poslednjih mesec dana zbog zabrinutosti da će Mask prodati deo svog udela u kompaniji kako bi finansirao posao oko Tvitera.

Mask je najbogatiji čovek na svetu, sa procenjenom neto vrednošću od oko 250 milijardi dolara, uglavnom zbog udela u Tesli.

On ima i kontrolni udeo u raketnoj kompaniji SpejsIks (SpaceX), čija je vrednost procenjena na oko 100 milijardi dolara.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.