veliki poslužavnik sa damplinzima

Getty Images
Takmičenje u brzom jedenju knedli razlog je što su ljudi naručivali više hrane, što je dovelo do njenog bacanja, kažu kineske vlasti

Nadležni su pokrenuli istragu protiv restorana u Kini zbog takmičenja u jedenju punjenih knedli, jer je optužen da je prekršio zakon o zabrani bacanja hrane.

Nagrada za onog koji najbrže pojede 108 knedli bila je besplatni obrok i titula „Kralj velikog stomaka“.

Međutim, viralni izazov je „zaveo“ ljude da preterano naručuju, što je izazvalo bacanje hrane, kažu vlasti.

Kina je donela propise 2021. godine kako bi se izborila sa „šokantnim i uznemiravajućim“ bacanjem hrane, kako je to opisao lider ove azijske države Si Điping.

I dve godine posle donošenja zakona, ljudi se i dalje na njega prilagođavaju.

U Kini je tradicija da se pred goste postavi više hrane nego što mogu da pojedu.

Najmanje 34 miliona tona hrane se baci u kineskim restoranima svake godine, pokazuje istraživanje kineskih nacionalnih zakonodavaca iz 2020. godine.

Restoran u provinciji Sičuan jedan je od nekoliko koji su pod istragom zbog kršenja zakona o zabrani bacanja hrane.

Hotel u provinciji Fuđijan je takođe pod istragom zbog takmičenja u jedenju burgera od tri kilograma za 30 minuta.

Kazna je zaprećena restoranima koji „navode ili obmanjuju kupce da preterano naručuju što dovodi do bacanja hrane“.

Ugostiteljskim preduzećima dozvoljeno je da naplate mušterijama naknadu za odlaganje otpada ako im u tanjirima ostane višak hrane.

tanjir damplinga

Getty Images

Kina je zabranila i da se emituju uživo prenosi u kojima neko jede u velikim količinama ili takmičenja u brzom jedenju na društvenim mrežama.

Mnogi profili „gurmana“ su ugašeni.

Pojedini korisnici interneta u Kini su kritikovali istrage restorana, smatrajući da vlasti prekoračuju ovlašćenja.

„Zašto se ovo tiče vlade? Da li baš mora?“, napisao je korisnik kineske društvene mreže Veibo, nalik Tviteru.

„Vlada bi trebalo da se pozabavi bezbednošću hrane“, napisao je korisnik društvene mreže Doujin, nalik Instagramu.

Pojedine lokalne vlasti i restorani postavili su sopstvena pravila u borbi protiv bacanja hrane.

Na primer, Asocijacija ketering industrije u Vuhanu apelovala je na restorane da kada se grupno naručuje hrana broj jela mora da bude za jedan manje od broja ljudi u grupi.

Pojedini restorani čak i mere težinu mušterija pre nego što se odredi koliko hrane će mu dati.


Pogledajte video: Šta sa hranom koju bismo inače bacili

Životna sredina i Srbija: Šta sa hranom koju bismo inače bacili
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari