Jeff Bezos in Glasgow

PA Media
Bezos u Glazgovu

Shvatio sam krhkost prirode kada sam putovao u svemir, izjavio je Džef Bezos, osnivač Amazona, obećavši da će dati dve milijarde dolara za očuvanje i obnavljanje prirode.

Novac iz njegovog Fonda za Zemlju (Earth Fund) biće namenjen obnovi pejzaža i transformaciji sistema ishrane, izjavio je Bezos na klimatskoj konferenciji u Glazgovu COP26.

Fond planira da potroši 10 milijardi dolara na borbu protiv klimatskih promena.

Jedan od najbogatijih ljudi na svetu u Glazgovu istakao da je tokom putovanja u svemir njegovom svemirskom letelicom shvatio koliko je zemlja ranjiva.

„Rekli su mi da prizor Zemlje iz svemira menja način na koji gledate na svet, ali nisam bio svestan kolika je to istina“, rekao je on.

More on Climate Change bottom strapline

BBC

Klimatski samit – šta treba da znate

  • Klimatske promene su jedan od najhitnijih svetskih problema. Vlade moraju da obećaju ambicioznije smanjenje štetnih gasova ako želimo da sprečimo veće poraste temperature
  • Samit u Glazgovu je mesto gde bi promena mogla da se desi. Treba obratiti pažnju na obećanja najvećih svetskih zagađivača, poput Amerike i Kine, kao i na to da li siromašnije zemlje dobijaju podršku koja im je potrebna
  • Naši životi će se promeniti. Odluke donete u Glazgovu mogu da utiču na naše poslove, kako se grejemo, šta jedemo i kako putujemo
More on Climate Change bottom strapline

BBC

„Gledajući na Zemlju odozgo, atmosfera izgleda tako tanka, svet tako konačan i tako krhak.

„Sada, u ovoj kritičnoj godini i ono što svi znamo da je odlučujuća decenija, moramo svi zajedno da zaštitimo naš svet“, naveo je Bezos.

U septembru, Bezosov Fond za Zemlju obećao je milijardu dolara za očuvanje prirode i starosedelačkih naroda i kultura.

Kada je u utorak obećao još dve milijarde dolara, Bezos je naveo da je dve trećine afričkog plodnog zemljišta degradirano, ali ističe da se situacija može preokrenuti.

„Obnavljanje (prirode) može poboljšati plodnost tla, povećati prinose i poboljšati sigurnost hrane, učiniti vodu pouzdanijom, stvoriti radna mesta i podstaći ekonomski rast“, rekao je on na COP26 samitu.

Pored Bezosa, biznis u svemiru razvijaju ser Ričard Brenson i Ilon Mask.

Ipak, britanski princ Vilijam izjavio je prošlog meseca da bi preduzetnici trebalo više da se usredsrede na spavanje zemlje, a ne da se bave svemirskim turizmom.


Pogledajte video: Zašto je prašuma Amazona važna

Zašto je prašuma Amazona važna za čitavu planetu
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari