Stiv Džobs i Stiv Voznijak

Reuters
Stiv Džobs i Stiv Voznijak

Uprkos njegovom velikom bogatstvu i korporativnom uspehu, Stiv Džobs je zadržao auru „gusara iz Silicijumske doline“.

Njegov netrpeljivi stil značio je da je često bilo veoma teško raditi s njim, ali njegovo dobro oko za proizvod koji ljudi žele pretvorio je Epl u jedan od najprepoznatljivijih brendova na svetu.

Stiven Pol Džobs rođen je u San Francisku 24. februara 1955. godine, kao sin dvoje nevenčanih univerzitetskih studenata, Džoane Šibl i Abdulfataha Džandalija rođenog u Siriji.

Njegovi roditelji su ga dali na usvajanje, a usvojio ga je kalifornijski bračni par iz radničke klase Pol i Klara Džobs.

Mesecima nakon usvajanja, njegovi biološki roditelji su se venčali i dobili ćerku Monu, koja nije saznala za postojanje brata sve dok nije odrasla.

Odrastao je u domu svojih usvojitelja u Silicijumskoj dolini, u centru američke elektronske industrije.

Budizam

Dok je pohađao lokalnu srednju školu, mladom Džobsu je poveren letnji posao u pogonu Hjulit Pakarda u Palu Altu, gde je radio rame uz rame sa još jednim kolegom učenikom Stivom Voznijakom.

Koledž je napustio posle svega jednog semestra i krenuo da radi za proizvođača video igara „Atari“ s idejom da sakupi dovoljno novca da otputuje u Indiju.

Džobs se vratio sa proputovanja po potkontinentu obrijane glave, noseći indijsku odeždu i s iskustvom uzimanja LSD-a; ostaće budista i vegetarijanac do kraja života.

Vratio se da radi za Atari i učlanio se u lokalni kompjuterski klub sa prijateljem Stivom Voznijakom koji je osmislio i krenuo da pravi vlastiti kompjuter.

Džobs je 1976. godine prodao u pretplati Voznijakove mašine lokalnoj radnji za kompjutere i, naoružan pisanim narudžbenicama, uspešno ubedio distributera elektronike da dobije komponente na kredit.

Uspeo je da lansira mašinu, nazvanu Epl 1, a da nije pozajmio novac ni od koga ili ustupio deonice nekom drugom.


  • Zanimanje: Haker
Upoznajte tinejdžera koji se bavi legalnim hakovanjem. I od toga zarađuje milione.
The British Broadcasting Corporation

Izbačen iz Epla

Džobs je nazvao kompaniju po omiljenom voću, što je, slučajno ili namerno, osiguralo da se ona pojavljuje u telefonskim imenicima ispred Atarija.

Zarada od prvog Epla preusmerena je nazad na unapređenu verziju, Epl II, koji se pojavio na Kalifornijskom sajmu kompjutera 1977. godine.

Izrada nove mašine bila je skupa i Džobs je uspeo da ubedi Majka Markulu, lokalnog investitora, da garantuje za kredit od 250.000 dolara i, zajedno sa Voznijakom, njih trojica su osnovali kompaniju Epl Kompjuter.

Epl II, za razliku od mnogih drugih kompjutera toga vremena, bio je već sastavljen i radio je čim se izvadi iz kutije, umesto da kupac mora sam da sastavlja njegove raznovrsne komponente.

Ovaj novi model postao je momentalni uspeh, pokrenuvši lavinu personalnih računara, prodavši se u šest miliona primeraka pre nego što je proizvodnja okončana 1993. godine.

Ali u Eplu su bili zabrinuti zbog nedostatka Džobsovog menadžerskog iskustva i angažovani su profesionalni rukovodioci da vode kompaniju.

Jedan član Eplovog odbora tvrdio da Džobs „ne može da se kontroliše“. „Javljale su mu se ideje i, pošto je osnivač kompanije, sam bi ih sprovodio u delo bez obzira na to da li to je na kraju bilo dobro za kompaniju.“

Džobs je predstavio Mekintoš 1984. godine na opšte oduševljenje, ali iza pompe oko lansiranja krili su se finansijski problemi u Eplu.

Pad prodaje i sve veće nezadovoljstvo onim što su mnogi zaposleni doživljavali kao Džobsov autokratski stil, završilo se internom borbom za prevlast i on je bio izbačen iz kompanije.

Priča o igračkama

Do tog vremena on je već žonglirao sa još nekoliko loptica u vazduhu. Osnovao je NeXT Kompjuter 1985. godine, a godinu dana kasnije kupio je Grafiks Grup od režisera Ratova zvezda Džordža Lukasa.

Kompanija, koju je Džobs preimenovao u Piksar, proizvodila je izuzetno skup hardver za animaciju koji su koristili brojne filmadžije, uključujući i Dizni.

Džobs je prebacio naglasak sa proizvodnje kompjutera na proizvodnju dugometražnih kompjuterski animiranih filmova.

Do velikog proboja došlo je 1995. godine filmom Priča o igračkama, koji je na kraju zaradio 350 miliona dolara širom sveta, a sledili su ga drugi uspesi kao što su Život buba, Potraga za Nemom i Čudovišta iz ormara.

Godinu dana kasnije, Epl je platio više od 400 miliona dolara za NeXT Kompjuter i Džobs se vratio u kompaniju koju je osnovao, ne časeći časa da smeni tadašnjeg Eplovog glavnog izvršnog rukovodioca.

Džobs je krenuo da rešava Eplovu lošu profitabilnost tako što je odustao od nekih marginalnih projekata i preselio kompaniju na sve življe tržište potrošačke elektronike.

Ajpod, lansiran 2001. godine, zadovoljio je potražnju za slušanjem muzike u pokretu i odmah postao ikona stila sa zgodnim dizajnom i prepoznatljivim belim slušalicama.

Da bi dao podstreka novoj mašini, Džobs je pokrenuo i Ajtjuns, omogućivši mušterijama da preuzimaju muziku sa interneta i sastavljaju vlastite plejliste.

Ajfon

Džobsu je 2003. godine postavljena dijagnoza raka gušterače i, nakon što je odbacio ideju o operaciji, rešio je da pronađe alternativnu terapiju, uključujući poseban režim ishrane.

Konačno se podvrgnuo operaciji 2004. godine, čuvajući svoju bolest kao tajnu od svih sem od šačice Eplovih insajdera.

Dizni je 2005. godine platio deonice u vrednosti od 7 milijardi dolara da bi otkupio Piksar od Džobsa, koji je, kao rezultat toga, postao najveći deoničar Kompanije Volt Dizni.

Dve vodine kasnije, prilikom još jednog lansiranja koje se desilo uz veliku pompu, Džobs je predstavio Ajfon armiji potrošača, od koji su mnogi stajali u redovima pred svojom lokalnom Eplovom prodavnicom.

Godine 2008. lansiran je ultra tanki Mekbuk Er, a Džobs je uradio svoju prepoznatljivu prezentaciju na sceni obučen u uobičajenu crnu rolku i izbledele farmerke.

Njegov mršavi i donekle ispijeni izgled pokrenuo je glasine da mu se bolest vratila i početkom 2009. godine saopšteno je da će on uzeti šestomesečni odmor da bi se izborio sa nečim što je tada opisano kao „hormonalna neravnoteža“.

U aprilu te godine bio je podvrgnut transplantaciji jetre, a doktori su objavili da mu je prognoza „odlična.“

Međutim, u januaru 2011. godine, Epl je saopštio da će Džobs otići na neodređeno odsustvo iz zdravstvenih razloga.

Za razliku od njegovog savremenika Bila Gejtsa iz Majkrosofta, Stiv Džobs je pokazivao vrlo malo sklonosti ka preusmeravanju ličnog bogatstva u filantropske svrhe.

I, neobično za jednog samoproklamovanog budistu, nije se bavio ekološkim putanjima, a Grinpis je često kritikovao Epl zbog njegove nespremnosti da izrađuje proizvode koji lako mogu da se recikliraju.

Stiv Džobs je bio jedinstvena osoba; čovek koji je posedovao potpunu veru u vlastite sposobnosti i odsustvo strpljenja za bilo koga ko se ne slaže s njim.

Njegovi veliki talenti bili su sposobnost da predvidi želje tržišta i dobro oko za lepo dizajnirane i inovativne proizvode koje će svi kupovati.

„Ne možete samo da pitate mušterije šta žele i onda da pokušate to da im i pružite“, jednom je izjavio. „Dok vi to napravite, oni će želeti nešto sasvim drugo.“


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.