Andrej Sidorov drži burger od 5 kilograma

BBC
Andrej Sidorov učestvuje u nagradnim izazovima u jelu radi zabave

Andrej Sidorov, kulinarski bloger i amaterski učesnik takmičenja u jelu, sedi za jarko osvetljenim stolom kraj prozora u jednom londonskom restoranu, i čeka svoj ručak od 5,2 kg (183 unce).

Kaže da većina ljudi ima ‘dan za varanje’, kada mogu da jedu šta god požele, dodajući da: „Moj ‘grešni’ obrok je burger od 5 kg“.

Već četiri godine, Andrejev hobi je prihvatanje nagradnih izazova u jelu. On jede divovske obroke radi zabave.

Poređenja radi, burger koji je upravo nameravao da pojede, težio je otprilike isto kao 21 big mek burger.

Kada sam tek počeo, razmišljao sam ovako: „Ovaj restoran kaže da, ako uspem u tom izazovu, mogu da jedem njihovu hranu besplatno, a u nekim slučajevima i da dobijem novčanu nagradu – pa to zvuči odlično!“.

Andrej je za sada učestvovao u između 40 i 50 različitih vrsta takmičenja u jelu.

Superhrana koja produžava život

Tajna mršavosti je ipak zapisana u genima

Zašto su pilići simbol našeg vremena

Novčane nagrade

Pre četiri godine, dok je bila student, Kejt Ovens fotografisana je dok je pokušavala da pojede džinovski burger.

Nakon što je privukla pažnju veb sajta za deljenje video klipova Ledbajbl, blogovanje o nadmetanjima u jelu s vremenom je postalo glavni posao ovoj dvadesetčetvorogodišnjoj stanovnici Londona.

Uspela je da se izdržava nastojanjem da pojede ogromne porcije hrane.

„To uopšte nije pravi posao“, kaže Kejt. „Sećam se da sam na fakultetu gledala mnogo klipova o jedenju hrane i da sam shvatila da bih ja time zasigurno mogla da se bavim“.

„Pošto sam diplomirala na menadžmentu poslovnog marketinga, odjednom mi je u rukama bio burito sa jorkširskim pudingom, veličine deteta. Zaista je ludo što mi je to postala karijera“.

Kejt sada ima više od 60.000 pratilaca na Instagramu. Njen video u kom je uspešno dokrajčila kebab od 3 kg – iste težine kao dva pečena pileta srednje veličine – imao je više od 250.000 pregleda na Jutjubu.

Kejt Ovens koja se profesionalno bavi blogovanjem o nadmetanjima u jelu, stoji pored velike količine hrane

BBC
Kejt Ovens se profesionalno bavi blogovanjem o nadmetanjima u jelu

Nadmetanja u kakvima učestvuju Andrej i Kejt vrlo su u modi u SAD.

Postala su popularna zahvaljujući TV emisijama kao što je „Čovek protiv hrane“, a pomama se prenela i na Ujedinjeno kraljevstvo, izazivajući zabrinutost zdravstvenih radnika. Oni smatraju da takvo ponašanje povećava kod učesnika rizik od gojaznosti i drugih zdravstvenih problema.

Andrej, koji ima svoj veb sajt posvećen nadmetanjima u jelu, procenjuje da restorani, kafei i pabovi u Engleskoj, Škotskoj i Velsu imaju u ponudi oko 2.500 nagradnih izazova sa hranom.

Nagradni izazovi su raznovrsni.

U nekima postoji vremensko ograničenje. Neki ispituju otpornost učesnika na začine. Neki predstavljaju takmičenje suprotstavljenih restorana.

Najpopularnija nadmetanja uključuju gigantske burgere, pice prečnika 50 centimetara i ogromne doručke, uobičajeno sa vremenskim ograničenjem za jelo.

Nagrade su nekad novčane, nekad su u vidu konzola za igrice ili vaučera za obroke.

Kejt Ovens drži ogromnu picu

BBC
Kejt u proseku učestvuje u jednom takmičenju u jelu mesečno

„Jedno od prvih nadmetanja u kojima sam učestvovala bilo je takmičenje u jedenju hot dogova u Mančesteru“, kaže Kejt.

„Nisam imala iskustva. Znala sam da mogu mnogo da pojedem, ali merilo se vreme, a i takmičila sam se protiv drugih ljudi. Osvojila sam drugo mesto.“

„Znajući sve taktike koje sam naučila tokom godina – da treba piti vodu da biste lakše žvakali, da prvo treba pojesti kiflu – sve dok ne učestvuju profesionalci, znam da bih pobedila“, Kejt predviđa samouvereno.

„Od onda sam stekla mnogo više samoupozdanja.“

„Ručak za 200 dinara“ – kako da jedete zdravo, a jeftino
The British Broadcasting Corporation

Jeftina večera

Kejt u proseku učestvuje u jednom nadmetanju mesečno, a zarađuje od plaćenih sponzorstava robnih marki i restorana.

Kaže da su komentari koje dobija na društvenim mrežama uglavnom „relativno pozitivni“.

„Često mi kažu: ‚nikada te ne bih izveo na večeru’ ili: ‚mora da si užasno skupa’.“

„Ali zbog broja restorana u koje sam pozvana i koji mi ne naplaćuju, verovatno biste hteli da me izvedete na sastanak. Verovatno biste prošli jeftinije nego da izađete sa ortacima.“

Džinovski burgeri među najpopularnijim su nagradnim izazovima u jelu u restoranskoj ponudi

BBC
Džinovski burgeri među najpopularnijim su nagradnim izazovima u jelu u restoranskoj ponudi

Jedan od glavnih razloga zbog kojih restorani, pabovi i kafei stavljaju na jelovnike izazove u jelu, uprkos vremenu i trošku pravljenja toliko enormnih obroka, ogleda se u potencijalnom uticaju na povećanje poslovanja.

„Takva nadmetanja stiču popularnost zahvaljujući društvenim mrežama“, dodaje Andrej.

„Restorani se sve više oslanjaju na reklamiranje na platformama kao što su Tviter ili Instagram, a džinovski burger ili ogromna pica definitivno privlače pažnju.“

„Svakako je pomoglo“

Kafe Dalbi u Margejtu u okrugu Kent privukao je letos pažnju cele nacije nakon što je Pit Doerti, pevač benda Libertins, fotografisan dok je jeo „mega doručak“ – nagradni izazov u tom kafiću.

Doerti je uspeo da pojede doručak koji se sastoji od četiri jajeta, četiri kobasice, četiri parčeta slanine, kuvani kupus sa krompirom, pečurke, pasulj, paradajz, krokete od krompira, burger od oko 100 grama, pomfrit, tost i šolju čaja.

Sada je njegovo ime ispisano na tabli u kafeu, koja ima funkciju „dvorane slavnih“.

Vlasnik kafića, Mark Izikijel, kaže da je zainteresovanost medija pozitivno uticala na poslovanje.

„Nikada nisam ni pomišljao da bi mogao toliko da se proslavi, a sada je maltene svetski poznat, zahvaljujući Pitu Doertiju.“

„Taj doručak je svakako pomogao kafiću“, dodaje. „Iako je potrebno mnogo vremena da se napravi, mislim da ne bih mogao sada da ga skinem sa jelovnika.““

Zdravstveni radnici, sa druge strane, izrazili su zabrinutost zbog toga što ljudi učestvuju u nadmetanjima u je

Doktor Rangan Četerdži smatra da toliko velike količine hrane odjednom „preplavljuju prirodne mehanizme tela za sitost“, koji su odgovorni za osećaj gladi nakon obroka.

Sitost igra važnu ulogu u kontroli količine jela.

Nacionalni zavod za zdravstvo tvrdi da preterano veliki obroci mogu da dovedu do gojaznosti, koja može da izazove potencijalno životno opasne zdravstvene probleme, kao što su visok holesterol, visok krvni pritisak i dijabetes.

„U svojoj praksi svakodnevno viđam posledice takvih pojava, u celoj prehrambenoj industriji, i to me zabrinjava“, dodao je doktor Četerdži.

Andrej i Kejt kažu da ozbiljno shvataju svoje zdravlje, te da bi prestali s nadmetanjima ako bi se zbog učestvovanja u njima ikad našli u opasnosti.

„Veoma vodim računa o svom zdravlju i redovno idem na kontrole. Moj lekar mi čak govori da prestanem toliko često da dolazim, zato što idem kod njega na kontrolu češće nego što je potrebno“, kaže Kejt.

„Zdravo se hranim i redovno vežbam. Ako bih ikad imala ikakve zdravstvene probleme, prestala bih s nadmetanjima u jelu.“


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari