Nobelova nagrada za književnost

AlfredNobel.org

Tekst je ažuriran u oktobru 2022.

Na prizor muškarca sa okruglim naočarima koji u zimu 1961. godine u svečanom fraku silazi niz stepenice u čuvenoj sali Koncert hol u Stokholmu, ne bi li primio Nobelovu nagradu, i danas u oku mnogih sa prostora bivše Jugoslavije zasvetluca iskra ponosa.

Njegovo ime je Ivo Andrić i već šezdeset godina jedini je čovek sa prostora nekadašnje socijalističke države koji je ovenčan titulom nobelovca i to u oblasti književnosti.

To je jedna od šest kategorija u kojima se Nobelova nagrada dodeljuje svake godine, a preostale su fizika, hemija, medicina, ekonomija i doprinos miru u svetu.

Ali, zbog čega je titula nobelovca, koja je ustanovljena 29. juna 1900. godine, tako prestižna?

Zašto se Nobelova nagrada dodeljuje

The Nobel prize medal, presented to Charles M. Rice in Physiology or Medicine

Getty Images

Nobelova nagrada je niz godišnjih nagrada koje se dodeljuju iz oblasti fizike, hemije, medicine, književnosti i mira.

Dodeljuje se za „najveća dostignuća koja su doprinela ljudskom rodu“ tokom proteklih godinu dana.

Citirani deo navodi se u testamentu švedskog preduzetnika i pronalazača dinamita Alfreda Nobela, u čiju čast je nagrada i dobila ime.

On je veći deo vlastitog bogatstva zaveštao fondu iz kojeg se ovo priznanje do dan danas dodeljuje, a prvi put je dodeljeno 1901. godine.

Od 1968. na inicijativu Švedske centralne banke uvedena je i nagrada za ekonomiju kao šesta kategorija.

Na sajtu Nobelove fondacije navodi se da je u periodu od 1901. do 2021. godine, Nobelova nagrada, među kojima i priznanje iz oblasti ekonomije, dodeljena pojedincima ukupno 943, a organizacijama 25 puta.

Nobelova nagrada je između 1901. i 2021. dodeljena ženama 58 puta.

Samo je dvoje ljudi, francuski književnik Žan Pol Sartr i vijetnamski lider Le Duk To, odbilo da primi nagradu.


Kako je Ivo Andrić postao jedini nobelovac iz bivše Jugoslavije

Ivo Andrić sa drugim nobelovcima u Stokholmu 26. oktobra 1961.

Bettmann/Getty Images
Ivo Andrić sa drugim nobelovcima u Stokholmu 26. oktobra 1961.

„Vreme je bilo divno, sa malo magle koja je bojila ceo pejzaž rumenom bojom“, zabeležila je u vlastitom dnevniku supruga Ive Andrića Milica Babić povodom njihovog ispraćaja u Stokholm iz Beograda, 5. decembra 1961. godine.

Kada su sleteli duvao je vetar, pa su foto-reporteri Andrića zabeležili kako ganja svoj šešir po aerodromu, navodi se na sajtu Zadužbine Ive Andrića.

Usledile su posete raznim institucijama, a 10. decembra – i dodela Nobelove nagrade, koju je jugoslovenskom piscu uručio švedski kralj Gustav Adolf VI.

„Andrić nosi u sebi mnogo nežnosti za ljude, ali ne uzmiče pred strahotama, niti pred nasiljem, koje u njegovim očima potvrđuje stvarnost zla“, najavio ga je tadašnji predsednik Nobelove fondacije.

„On je pisac koji je majstor jednog sasvim ličnog, originalnog kruga motiva.

„On otvara jednu dosad nepoznatu stranicu svetske hronike i obraća nam se iz dubine napaćene narodne duše Južnih Slovena“.

Govor koji je Andrić održao prilikom dodele, naslovljen O priči i pričanju, i danas se neretko citira.


Kako Nobelova nagrada funkcioniše?

Swedish chemist Alfred Bernhard Nobel

Getty Images
Nobel je veći deo vlastitog bogatstva zaveštao fondu iz kojeg se ovo priznanje do dan danas dodeljuje

Nominacije podnose akademici, profesori univerziteta, naučnici, prethodni dobitnici i mnogi drugi.

Prema pravilima Fondacije Alfreda Nobela, spisak nominovanih koji su ušli u uži izbor čuva se kao tajna 50 godina od ceremonije dodele.

Niko ne može da nominuje samog sebe.

Dobitnici nagrade nose titulu laureatkinja i laureata, a ove reči izvedene su iz naziva za lovorov venac, koji se u staroj Grčkoj dodeljivao pobednicima kao najveća počast.

U svakoj od kategorija može ih biti najviše troje u jednoj godini.

Bilo je i godina kada nagrada nije dodeljena – uglavnom tokom dva svetska rata.

Pravila Nobelove fondacije navode da se, ukoliko komisija zaključi da niko ne zaslužuje nagradu u određenoj kategoriji, ona ne dodeli.

U takvim slučajevima, novac od nagrade čuva se za sledeću godinu.

Selekcija laureata

Nobelove nagrade za fiziku, hemiju, fiziologiju ili medicinu, književnost i nagrada iz ekonomskih nauka dodeljuju se u Stokholmu, u Švedskoj.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir bira se u Norveškoj, i to čini komisija sastavljena od pet članova naimenovanih u Norveškom parlamentu i dodeljuje se u Oslu.

Šta dobijaju laureti

Svaki od laureta dobija:

  • Nobelovu diplomu, pri čemu je svaka unikatno umetničko delo
  • Nobelovu medalju, koja se izrađuje u nekoliko varijacija
  • Novčanu nagradu u iznosu od devet miliona švedskih kruna (oko 886.300 evra) koja se deli između laureata ukoliko ih ima više, a dobitnici moraju da održe predavanje da bi dobili novac

Nagrade se dodeljuju na ceremoniji 10. decembra, na godišnjicu Nobelove smrti.

Slavni laureati

The Curie Family; Marie, Pierre and daughter Irene,

Getty Images
Porodica Kiri drži rekord po broju Nobelovih nagrada – Mari (levo) je dva puta nagrađena, dok su njen suprug Pjer i ćerka Irena osvojili po jednom

Bivši američki predsednik Barak Obama osvojio je Nobelovu nagradu za mir 2009. godine, „za izuzetne napore na jačanju međunarodne diplomatije i saradnje među narodima“.

Obama je izjavio da je „iznenađen i duboko počastvovan“ i da će je iskoristiti kao „poziv na delovanje“.

Međutim, usledile su velike kritike na ovaj izbor, pogotovo zato što je on bio na dužnosti svega 12 dana pre isteka roka za nominacije.

U druge istaknute dobitnike spadaju američki predsednik Džimi Karter (2002); Evropska unija (2012); Ujedinjene nacije i njihov tadašnji generalni sekretar Kofi Anan (podeljena nagrada, 2001); i Sveta Tereza od Kalkute (1979).

Albert Ajnštajn (fizika, 1921) i Marija Kiri (fizika, 1903 i hemija, 1911) takođe su je dobili.

Aktivistkinja za edukaciju dece Malala Jusufzai (podeljena, 2014) dobila je nagradu kad je imala 17 godina i ostaje najmlađa dobitnica do danas.

Džon B. Gudeno je bio najstariji dobitnik – imao je 98 godina kad je osvojio Nobelovu nagradu iz hemije 2019. godine.

Dvoje ljudi – književnik i filozof Žan Pol Sartr 1964, i vijetnamski političar Le Duk To 1973. godine – odbili su da prime nagradu, dok je četvoro drugih dobitnika bilo primorano od svojih zemalja da odbije nagradu.

Vladala je neizvesnost 2016. godine da li će pevač Bob Dilan prihvatiti nagradu za književnost – ali on je konačno održao predavanje u junu 2017. godine.

Na šta laureati troše novac od nagrade

Dobitnici Nobela za fiziku 1903. godine Marija i Pjer Kiri uložili su novac u dalja naučna istraživanja.

Ivo Andrić je svotu donirao Bosni i Hercegovini za izgradnju biblioteka i kupovinu knjiga.

Britanski biohemičar Ričard Roberts, laureat iz 1993, uložio ga je u teren za kriket, dok je američki genetičar Filip Alen Šarp kupio sto godina staru kuću.

Još jedan Britanac, ser Pol Nurs – laureat Nobelove nagrade za medicinu 2001. godine, kupio je veoma skup motor.

Književni laureat iz 2006, turski pisac Orhan Pamuk, osnovao je muzej u rodnom Istanbulu pošto je nagradu dobio povodom istoimenog romana.

Dmitrij Muratov, urednik nezavisnog ruskog lista Novaje gazete, ponudio je na aukciji Nobelovu nagradu za mir po ceni od 103,5 miliona dolara.

Sav novac koji prikupi od prodaje iskoristiće da pomogne izbeglima iz Ukrajine, rekao je Muratov, koji je 2021. godine dobio Nobelovu nagradu za mir zbog borbe za slobodu izražavanja u Rusiji.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari