Children lined up in the compound of The Family

BBC

Prvih 15 godina života, Ben Šenton je živeo u kultu i mislio da svetu uskoro dolazi kraj. Umesto sudnjeg dana – došla je policija, a on je bio naglavačke bačen u nov i nepoznat svet… onaj pravi.

Ušuškani u domu na obalama australijskog jezera Eildon, iza gustog rastinja i bodljikave žice, sedmoro identično obučene dece ofarbane u plavo završavalo je jutarnju hata joga vežbu. Onda su začuli galamu koja je dolazila sa stepeništa.

U sobu su upali policajci u uniformama. Deca su ubrzo odvedena iz kompleksa koji se protezao na pet jutara zemlje, u novu realnost. Benu Šentonu biće potrebne godine i godine da je shvati.

Sve do tog trenutka u avgustu 1987. godine, njegov svet oblikovala je En Hamilton-Birn, glamurozna i harizmatična instruktorka joge koja je krajem šezdesetih ubedila sledbenike da se pridruže sekti Porodica. Članovi su verovali da je En reinkarnacija Isusu Hrista i da će oni biti zaduženi da ponovo obrazuju preživele kad dođe do smaka sveta.

Anne Hamilton-Byrne

BBC
En Hamilton-Birn

Benu i drugoj deci rečeno je da im je En majka. Ona ih je učila da izbegavaju ljude iz spoljnog sveta. Ukoliko im se neko obrati, deca su ponavljala mantru „Ne vide vas, ne čuju vas, ne znaju vas„.

„Važilo je pravilo: osobi koja nije član sekte ne govorite ništa“, kaže Ben.

„Ako bih i imao neku interakciju sa njima, preispitivao bih se šta sam rekao kako bih bio siguran da im ništa nisam otkrio.“

Članice Eninog najužeg kruga, poznate kao „tetke“, starale su se o Benu i drugoj deci. Deca su spavala u sobama nalik đačkim spavaonicama, ustajala svako jutro u pet i sledila nepromenjenu rutinu: joga, meditacija, časovi, joga, meditacija, domaći zadaci, krevet. Iako je tu ostala svega šačica dece kad je policija stigla 1987. godine, u jednom trenutku ih je bilo čak 28.

Jeli su skromne vegetarijanske obroke i često bili kažnjavani. „Tetke“ su deci potapale glave u vodu i držale njihove dlanove iznad plamena sveća. En, kad nije bila odsutna zbog putovanja, ponekad ih je tukla cipelama sa visokim štiklama.

„Samo to što ste to gledali bilo je dovoljno da vam ostavi ozbiljne emotivne ožiljke“, kaže Ben. Atmosfera je bila „ogoljeni strah“.

Lake Eildon

Getty Images
Jezero Eildon

Jedan od načina na koji je En održavala kontrolu nad članovima kulta bilo je korišćenje droge.

Deca su držana na stalnim dozama sedativa kao što su mogadon i valijum. Odrasli i stariji tinejdžeri bili su obavezni da uzimaju LSD na redovnim ceremonijama zvanim „čišćenja“; En je smatrala da će tako obezbediti naklonost sledbenika.

Iako Ben nije uživao u ovakvom detinjstvu – ovo je bio jedini svet za koji je znao.

„Kad stvorite neku realnost za decu, ona onda nemaju druge referentne tačke“, kaže on. „Nisam imao sa čim to da uporedim.“

To se momentalno promenilo onog dana kad je stigla policija.

presentational grey line

BBC
Ben Shenton

Ben Shenton
Ben Šenton

Ležeći u krevetu prve noći daleko od jezera Eildon, Ben je pročešljavao sve što je izgovorio toga dana, proveravajući da li je otkrio nešto što bi moglo da ga uvali u nevolje. Odjednom, shvatio je – to više nije bilo bitno. Neće se vraćati En.

„Mislim da sam prvi put u životu shvatio da sam slobodan“, kaže on.

Ali pravi izazovi tek su ga čekali.

Ben je saznao da njegova majka nije En, već „tetka“ Džoj koju nije voleo. Deca nisu bila njegova braća i sestre – neka su bila deca drugih članova sekte, druga su bila siročad koju je En usvojila. On je imao 15 godina, a ne 14 kako mu je rečeno. I, naravno, En nija bila Hristova reinkarnacija.

„Sad sam pokušavao da shvatim: ‘Dobro, ovaj svet u kom živim, kakva su mu pravila? Kako funkcionišem, šta treba da radim?'“, kaže on.

U školi, Ben je imao problema da se uklopi. Kad su trojica popularnijih dečaka pokušali da ga uzmu pod svoje, on ih je odgurnuo od sebe.

To nije bilo nikakvo iznenađenje – deca u Porodici koja su pokazivala znakove vezivanja brzo su bila razdvajana, tako da je prijateljstvo bilo nešto što do tada nije iskusio. Ali čak i da jeste, bilo bi mu dovoljno teško da se zbliži sa drugovima iz škole.

„Često kad izgradite prijateljstvo sa nekim, imate zajedničke osnove, zajednička interesovanja ili zajednička mišljenja o stvarima“, kaže Ben. „Ja nisam imao ništa od toga.“

Ben Shenton as a teenager, after he was rescued from The Family

BBC
Ben Šenton kao tinejdžer, nakon što je spašen iz Porodice

Ben se borio protiv depresije i suicidalnih misli, stigavši do tačke lomljenja jedne noći 1988. godine tokom školske ekskurzije po centralnoj Australiji. Bio je u suzama kad mu je prišao nastavnik i podsetio ga da se druga deca znaju od ranog detinjstva.

„Biće ti potrebno neko vreme. Moraćeš da naučiš kako da im se približiš“, rekao je on. „Oni su otvoreni prema tome, ali na tebi je da to uradiš.“

Ben je ozbiljno shvatio taj savet. Počeo je da proučava kako se drugi ponašaju, analizujući posledice njihovih dela i izvlačeći zaključke na osnovu njih.

Istovremeno se preselio iz doma za nezbrinutu decu u porodicu staratelja i počeo da odlazi u crkvu. Počeo je sve više da se oseća kao kod kuće u ovom novom svetu. Oženio se i dobio dvoje dece koja sada imaju 18 i 20 godina. I dobio je posao u kompaniji IBM u kojoj je radio 22 godine.

U međuvremenu, Ben se zbližio sa bakom – majkom njegove majke – i često je svraćao do nje. Njegova majka Džoj živela je preko okeana i takođe je posećivala majku kad god bi doputovala kući. Njih dvoje su 2006. godine slučajno navratili u isto vreme kod Benove bake.

Anne Hamilton-Byrne and her husband arriving at court in Melbourne in 1993

Getty Images
En Hamilton-Birn i njen muž stižu na sud u Melburnu 1993.

Njih dvoje nisu razgovarali otkako je Ben prvi put saznao da mu je Džoj majka skoro dve decenije ranije. Džoj je tada Benu rekla da ne želi da ima ništa s njim.

„Nemoj ni da se trudiš da mi se pojavljuješ na pragu, zalupiću ti vrata u lice“, seća se jasno da mu je poručila.

Ali Džoj je smekšala, a religija je Bena naučila praštanju. „Ona je obećala En da neće stupati u kontakt sa mnom“, kaže on. „To ne znači da nije brinula, da nije imala želju za odnosom i ljubavlju.“

Džoj je ostala bliska sa En, ali je od tog trenutka nastavila da održava kontakte i sa Benom.

Ben Shenton today

BBC
Ben Šenton danas

Dok je bila u poseti Benu 2012. godine, Džoj mu je postavila iznenađujuće pitanje: da li pošao sa njom da poseti En? U tom trenutku, En je živela u staračkom domu gde su je lečili od demencije. Nije provela ni dan u zatvoru. Jedina kazna koju je dobila bila je novčana u vrednosti od 5.000 dolara za falsifikovanje dokumenata za troje dece. Nije bilo dovoljno dokaza da se podigne optužnica protiv nje za bilo šta drugo.

Ben je pristao na Džojinu molbu, delom iz radoznalosti. Ali dok je En toplo dočekala Džoj, nije pokazivala znake da je prepoznala Bena. Dok je listao album sa fotografijama u njenoj sobi, video je da je album ispunjen slika njegovog detinjstva.

Tad ju je poslednji put video. En je umrla u junu ove godine u 97. godini.

Iako Ben tvrdi da joj neće „plesati na grobu“, osetio je veliko olakšanje posle njene smrti. Njegov utisak bio je da je ona ostala zatočena u vlastitim fantazijama i da se nije kajala ni zbog čega.

„Videvši kako je iskonstruisala laž, proširila tu laž i povređivala druge – znao sam da verovatno nije sposobna za ono što zovemo pokajanjem“, kaže on.

Ben Shenton (front right) with other children raised by The Family

BBC
Ben Šenton (spreda desno) sa drugom decom koju je odgojila Porodica

Sva druga deca iz Porodice doživela su neki stepen traume, kaže Ben. Smatra da je srećan – ima ženu i decu i stalan posao.

Danas je okrenut ka budućnosti.

Pokrenuo je internet stranicu Spasite porodicu kako bi obrazovao ljude o kultovima, totalitarnim organizacijama i slobodi volje. Piše i knjigu Život iza žice.

„Pokušavate da razlučite šta se desilo i zašto, i da svemu udenete neki smisao“, kaže on.

„Uspeo sam da usaglasim moj život i stvarnost.“

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.