Papa Franja

Getty Images

Papa Franja uputio je izvinjenje posle niza izveštaja da se pogrdno izražavao o homoseksualcima.

U saopštenju Vatikana navodi se da papa nije želeo nikog da uvredi i da se izvinio svima koji su bili „povređeni njegovim rečima“.

Poglavar Rimokatoličke crkve je navodno na Biskupskoj konferenciji Italije, rekao da homoseksualci ne bi trebalo da se obučavaju za sveštenstvo, dodajući da je već prisutan pederluk,(frociaggine), što se prevodi kao velika uvreda.

Iako je sastanak bio privatan, o njemu se naširoko izveštavalo.

„Papa Franja je upoznat sa nedavno objavljenim tekstovima o razgovorima koje je vodio sa biskupima iza zatvorenih vrata“, rekao je Mateo Buni, direktor Svete stolice, upravnog tela Katoličke crkve.

Papine komentare je prvo objavio italijanski tabloidni sajt Dagospija (Dagospia), a ubrzo su ih prenele i druge novinske agencije u zemlji.

To je izazvalo šok, zato što papa Franja često u javnim govorima o LGBT ljudima govori sa poštovanjem.

„Kao što je papa više puta izjavio: ‘U Crkvi ima mesta za svakoga, svakoga! Niko nije beskoristan ili suvišan, za svakoga ima mesta, takvi smo kakvi smo'“, dodao je Buni.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.

Progresivne pristalice pape su dugo tvrdile da je on, iako se malo šta vidljivo promenilo u pogledu prava homoseksualaca u katoličanstvu, promenio kurs Rimokatoličke crkve po tom pitanju.

Kada su ga pitali o LGBT ljudima, na samom početku njegovog papstva, pojavio se na naslovnim stranama odgovarajući: „Ko sam ja da sudim?“

Njegova nedavna izjava da bi sveštenici u nekim okolnostima trebalo da blagoslove istopolne parove zaprepastila je katoličke tradicionaliste.

Oni koji ga brane, a govore španski, navode da papa ponekad pravi greške u italijanskim žargonima, zbog čega nije uvek svestan koliko ti izrazi mogu da budu uvredljivi, iako je odrastao u Argentini, u italijanskom domaćinstvu.

„Papa nikada nije nameravao da koristi homofobični jezik i izvinjava se svakom ko je povređen ili uvređen njegovim rečima“, dodao je Buni.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Religija i LGBT: Papa Franja uputio izvinjenje zbog navodnog homofobičnog rečnika 1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari