vojnici

Reuters

Dok ruski predsednik Vladimir Putin poručuje da rizik od izbijanja nuklearnog rata raste, ali da Moskva neće napasti prva, iz Vašingtona kažu da „nisu ohrabrili“ Ukrajinu napade na vojne aerodrome u Rusiju.

„Bilo bi pogrešno da krijemo da pretnja od nuklearnog rata ne postoji“, upozorio je Putin i dodao da Rusija „ni pod koji uslovima“ neće prva upotrebiti oružje i da nikome neće pretiti vlastitim nuklearnim arsenalom“.

„Nismo poludeli, svesni smo šta je nuklearno oružje i nećemo da trčimo po svetu mašući ovim oružjem kao žiletom“, dodao je Putin.

Ruske snage prethodnih dana ponovo su gađale ukrajinsku elektromrežu, a pogođeni su i Krivi Rog i Kramatorsk gradovi u Donjeckoj oblasti, žrtava za sada nema.

Aleksandar Tkačenko, ministar kulture Ukrajine, poziva na bojkot ruske kulture, kao i privremeni prekid izvođenja dela Čajkovskog i drugih kompozitora dok traje agresija na njegovu zemlju,

„Važno je razumeti kroz šta Ukrajinci svakodnevno prolaze. Oni će dobiti opremu koja im je potrebna da brane njihovu teritoriju, da brane slobodu“, rekao je Entoni Blinken, američki državni sekretar.

Ovaj odgovor je usledio ubrzo pošto je Moskva optužila Kijev da je izveo napade dronovima na tri ruska aerodroma, od kojih su dva udaljena stotinama kilometara od Ukrajine.

Ukrajinske vlasti nisu komentarisale.


Dan 286.

 • Rizik od izbijanja nuklearnog rata raste, ali Moskva neće napasti prva, kaže Vladimir Putin, predsednik Rusije – opširnije pročitajte ovde
 • Aleksandar Tkačenko ministar kulture Ukrajine poziva na bojkot ruske kulture
 • Entoni Blinken, američki državni sekretar rekao je da Vašington„nije ohrabrio, niti omogućio“ ukrajinskoj strani da napadne Rusiju
 • Novi talasi ruskih napada na ukrajinsku elektromrežu, pogođeni i Krivi Rog i Kramatorsk gradovi u Donjeckoj oblasti, žrtava za sada nema
 • Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo da su ukrajinski dronovi udarili na dva aerodroma duboko na njenoj teritoriji
 • Cene nafte su porasle pošto su se veliki proizvođači složili da nastave da smanjuju proizvodnju, a grupa G7 i njeni saveznici pristali da ograniče cenu ruskog energenta, Rusija poručuje da će odgovoriti na ovaj potez
 • Od početka rata više od 35 odsto ključnih magistrala u Ukrajini je oštećeno, svi porezi koji se ubiraju idu u vojnu potrošnju, izjavio je Denis Šmihal, ukrajinski premijer
 • U ukupno 15 ukrajinskih ambasada i konzulata stiglo je više od 30 sumnjivih pošiljki, a sve su došle sa iste adrese – predstavništvo Tesle u Nemačkoj, potvrdio Dmitrij Kuleba, ukrajinski ministar spoljnih poslova.
 • Gradonačelnik Kijeva upozorava da bi glavni grad u zimskim periodima mogao da ostane bez struje, vode i grejanja
 • Više od 6,5 miliona građana Ukrajine je napustilo zemlju od početka sukoba, od toga polovina je otišla u Rusiju
 • U Ukrajini je od početka rata ubijeno 6.702 civila. a ranjeno blizu 10.500, najnoviji su podaci Kancelarije visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava

mapa

BBC

Kličko: Mogla bi da nastane apokalipsa

Kijev bi u zimskim mesecima mogao da ostane bez struje, vode i grejanja, upozorio je gradonačelnik Vitali Kličko u intervju za Rojters.

„Mogla bi nastane apokalipsa poput one koja se viđa u holivudskim filmovima, kada je nemoguće napustiti kuću usled niskih temperatura“,

Za sada nema potrebe za evakuacijom, jer restrikcije struje nisu učestale.

Ali, ako se nestanak struje nastavi prilikom niskih temperatura vlasti će biti primorane da ispumpavaju vodu iz grejnih sistema u pojedinim delovima grada.

Gradu su, kaže, potrebni grejači i baterije.

„Pripremljeni smo za različite scenarije, ali takođe molim stanovnike Kijeva da spreme rezerve vode, tople odeće, hrane – neka sve bude spremno.

„Torba sa dokumentima i osnovnim stvarima, preporučljivo malih dimenzija neka je nadohvat ruke u slučaju opasnosti“, upozorio je.

„Civilizacijska bitka za kulturu i istoriju“

Ministar kulture Ukrajine apelovao je na Zapadu da proglase bojkot ruske kulture.

U članku u britanskom listu Gardijan, Aleksandar Tkačenko objašnjava da takav bojkot ne bi povlačio za sobom „otkazivanje Čajkovskog“, već bi postojala svojevrsna „pauza u izvođenju njegovih dela dok Rusija ne zaustavi krvavu invaziju“.

Takav potez bi bio ispravan, s obzirom da je ovaj rat „civilizacijska bitka za kulturu i istoriju“, u kojoj Moskva aktivno pokušava da uništi ukrajinsko nasleđe i kulturu, zastupajući ideju da su Rusi i Ukrajinci jedan narod, tvrdi ministar.

Mnoge ličnosti iz sveta kulture u Ukrajini skreću pažnju na činjenicu da Rusija koristi kulturno nasleđe kao jedno od oruđa u ratu.

Konkretno, tokom ruske okupacije Hersona, na gradskim ulicama postavljeni su bilbordi sa portretom Puškina i tekstom koji ukazuje na njegovu povezanost sa ovim gradom.

Izbeglice iz Ukrajine širom Evrope

BBC

Pročitajte ispovesti ljudi koji su preživeli užase rata u Ukrajini:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.