Эsminec "Defender" v Stambule. 14 iюnя 2021 goda

Reuters
„Difender“ u Istanbulu 14. juna 2021. godine

Ruski patrolni brod i borbeni avion ispalili su upozoravajuće hice u blizini britanskog razarača u Crnom moru, saopštile su ruske vlasti.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je razarač „Difender“ ušao u ruske teritorijalne vode u blizini Krima.

Međutim, Britanija je negirala ruske izveštaje.

„Ka brodu Difender nije ispaljeno nikakvo upozorenje“, saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane.

Navodi se da brod plovi ukrajinskim vodama.

„Brod Kraljevske mornarice mirno plovi ukrajinskim teritorijalnim vodama u skladu sa međunarodnim pravom“, ističe se u saopštenju britanskog Ministarstva odbrane.

Rusi izvode vojnu vežbu u Crnom moru i dalo je prethodno upozorenje na njihove aktivnosti, dodaje se u saopštenju ministarstva .

„Nijedan hitac nije upućen ka Difenderu i ne priznajemo tvrdnje da su u pravcu broda ispaljeni hici upozorenja i bačene bombe“, navodi se.

Rusija je anektirala poluostrvo Krim od Ukrajine 2014. godine, ali to akcija nije međunarodno priznata.

Rusija je saopštila da se incident dogodio u blizini rta Fiolent na jugu Krima i tvrdila da je britansko plovilo naknadno promenilo kurs.

Patrolni brod je dva puta pucao i avion Su24-M bacio je četiri bombe na kursu britanskog vojnog broda, kaže se u ruskim izveštajima.

„Razarač je prethodno upozoren da će biti upotrebljeno oružje u slučaju kršenja državne granice Ruske Federacije. Nije reagovao na upozorenje“, navodi se u saopštenju.

Zbog incidenta, britanski vojni ataše u Moskvi pozvan je u rusko Ministarstvo odbrane.

Ataše za odbranu britanske ambasade pozvan je u rusko Ministarstvo odbrane, javila je novinska agencija Interfaks.

„U 12:06 i 12:08 granični patrolni brod otvorio je vatru upozorenja, a u 12:19 avion Su-24M bacio je bombu upozorenja na putanju kretanja razarača Defender“, saopštila je ruska vojska.

Razarač Difender izvodi misije u Crnom moru, navodi se na sajtu Kraljevske mornarice.

Ministarstvo odbrane Ukrajine u sredu je objavilo da su vojnici snaga za specijalne operacije te zemlje, Velike Britanije i Sjedinjenih Država sproveli zajedničku obuku na „Difenderu“.

Oni su vežbali akcije ukrcavanja, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine, komentarišući incident, naglasio je potrebu za kvalitativno novim odnosom sa NATO alijansom.

„Jasan dokaz ukrajinske pozicije: agresivna i provokativna politika Rusije u Crnom i Azovskom moru, okupacija i militarizacija Krima predstavljaju stalnu pretnju Ukrajini i njenim saveznicima.

„Zbog toga ističem da je kvalitativno potrebna novs odnos NATO i Ukrajine u Crnom moru“, napisao je Dmitrij Kuleba u sredu na Tviteru.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Rusija, Velika Britanija i Krim: Ruska vojska tvrdi da je ispalila hice upozorenja ka britanskom razaraču, London demantuje”

  1. Igra mačke i miša. Ne verujem da bi Rusi imali neki razlog da lažu o tako krupnoj stvari kao što je pucanje na neprijateljsku mornaricu, ali politika je nepredvidiva, tako da je sve moguće. Zanimljivo je kako su nekadašnji saveznici tako zamrzeli jedni druge. Ustvari, to je prorečeno davno još pre više od 2600 god. u knjizi proroka Danila. On je pisao o dva kralja, juga i severa, koja će se povremeno kroz istoriju s više ili manje žara sukobljavati. Danas je situacija jasna – Angloamerička svetska sila je kralj juga, a Rusija je kralj severa. Zanimljivo je ipak da njihov kraj neće doći od neke treće sile u svetu – Kine ili Indije npr. već od strane Božje intervencije. Danilo je video u viziji da se jedna velika stena odlomila od ogromne gore i pogodila jedan kip koji simboliše ljudske vladavine od početka civilizacije, pravo u stopala. Vetar je sve ostatke razvejao, tako da nije ostao ni prah od kipa. To daje nadu celokupnom miroljubivom čovečanstvu da će jedina prava vladavina, Božje Kraljevstvo, uništiti ljudske vladavine i od njih neće ostati ni spomen.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.