Danijela Štajnfeld

Insajder/skrinšot
Danijela Štajnfeld

Samo dva meseca posle slučaja Miroslava Aleksića, kada je nekoliko glumica optužilo profesora glume za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje, glumica Danijela Štajnfeld optužila je Branislava Lečića, poznatog glumca i bivšeg ministra kulture, da ju je silovao 2012. godine.

„Ja sam govorila ‘ne’ neprestano, dok god sam mogla“, izjavila je ona za Insajder.

Lečić odlučno negira optužbe, navodeći da nema šta da krije, kao i da je spreman na saslušanje pred nadležnim organima.

„U pitanju je najgnusnija laž koja me diskredituje“, rekao je. i pozvao policiju i Tužilaštvu da mu „bez odlaganja dostave poziv na saslušanje“.

Iz Tužilaštva su naveli da je Štajnfeld imenovala identitet eventualnog izvršioca i da se radi na prikupljanju dokaza.

Štajnfeld je poslednja u nizu žena iz Srbije i regiona koje su javno progovorile o slučajevima seksualnog nasilja i zlostavljanja.

Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra smatra da je tu „lavinu ispovesti“ podstakla društvena odgovornost.

„Uradile su to zbog neke vrste obaveze da zaustave krug nasilja, da stanu na put konkretnim muškarcima, znajući šta bi moglo da se dogodi nekim novim ženama, devojkama i devojčicama“, navodi ona za BBC na srpskom.

Kako kaže, to je ogroman korak i „vidi se da je došlo do povećanja svesti žrtava“.

„Volela bih i nadam se da je društvo u poslednjih nekoliko meseci sazrelo kroz ove procese“, navodi.

Woman stretches out arms to protect herself

Getty Images

Šta je izjavila Štajnfeld?

Štajnfeld je u avgustu 2008. godine, u autorskom dokumentarnom filmu Hold me right, objavila da ju je silovao „moćnik iz filmske industrije“.

Reč je o, kako kaže, filmu o posledicama silovanja i zlostavljanja iz perspektive žrtve, ali i zlostavljača.

„Kada sam pogledala sirov materijal ohrabrila sam se i u poslednjem trenutku odlučila da i ja podelim sopstvenu priču“, navela je tada.

Ime čoveka koji ju je zlostavljao nije otkrila sve do prošle nedelje.

Tada je iz Amerike, gde se preselila ubrzo posle navodnog napada, došla u Beograd kako bi svedočila pred Tužilaštvom, kada je za silovanje optužila Lečića.

„Mene je silovao moj kolega i dragi prijatelj Branislav Lečić, u maju 2012. godine“, izjavila je potom u ponedeljak u intervjuu za Insajder.

„Posle četiri dana igrali smo predstavu. Bila sam u šoku. Htela sam odmah da zovem policiju, ali sam razmišljala šta će se desiti“, dodala je.

Ime napadača odlučila je, kaže, da objavi posle slučaja protiv Miroslava Aleksića, kada je „Lečić smislio da bude veliki aktivista protiv seksualnih zločina“.

„U momentu kada je on pozvao bivše učenike škole Mike Aleksića da uđu u njegovu glumačku školu, to je prelilo kap.

„Ja sam razumela da to sada više nije pitanje šta će se sa mnom desiti u momentu kada progovorim, ovo je pitanje moje društvene odgovornosti“, navela je.

Štajnfeld je rekla i da se zbog svega u Americi dve godine lečila od posttraumatskog stresnog poremećaja.

Insajder je potom objavio i razgovor nje i Lečića snimljen 2016. godine, u kojem pričaju o tome šta se dogodilo.

Sa njim se kaže videla da bi osvestila javnost „koja je logika i razmišljanje naših silovatelja“.

„To nisu monstrumi, stranci, nego ljudi koje mi poštujemo.

„Ja sam htela da se suočim sa svojim silovateljem na način na koji sam ja umela i mogla“, kaže Štajnfeld.


Ko je Danijela Štajnfeld?

  • Rođena je 1984. godine u Ruskom Krsturu, mestu nedaleko od Kule
  • Diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti, a prve uloge imala je u filmovima „Mi nismo anđeli 2″ i „Ivkova slava“
  • Glumila je i u nekoliko popularnih serija, poput „Ranjeni orao“, „Ono naše što nekad bejaše“, „Vratiće se rode“ i „Ono kao ljubav“

Woman with tape over her mouth

BBC

„Pravda je važnija od klikova“

Iz Autonomnog ženskog centra ističu da je velika hrabrost potrebna da bi žrtva progovorila o svemu što je preživela.

„To najbolje opisuje rečenica Danijele Štajnfeld da je ‘jedno preživeti sam čin nasilja i živeti sa njim, a sasvim drugo preživeti i nasilje okoline'“, navodi.

Ipak, kako kaže, to ne znači da žene koje su nisu izašle u javnost treba osuđivati i terati ih da urade isto.

„Važno je da svaka žena samostalno donese odluku“, ističe Pavlović.

„Čin silovanja je zapravo momenat gubljenja kontrole nad sobom i svojim telom i intimom, kao i veliki čin izdaje, zbog čega je važno da one budu te koje će povratiti kontrolu nad vlastitim životom i narativom o sebi.

„Dakle, one će odlučiti kada će, gde i kako izaći javnost, kao i koliko će reći – važno je da ima taj osećaj da na neki način kontroliše situaciju“, navodi Pavlović.

Posle optužbi glumice protiv Lečića na društvenim mrežama bilo je i negativnih komentara protiv nje.

„Toga će biti i mislim da je Štajnfeld svesna toga, zato je čekala trenutak da može da bude dobra sama sa sobom i iznese sve u javnost“, kaže Pavlović.

Kao i u slučaju Miroslava Mike Aleksića, smatra ona, dolazi do momenta nemogućnosti da se poveruje u to da neko čiji rad poštujemo zapravo može da bude to što jeste.

„U tom smislu se svest javnosti menja i sazreva, jer teško je prihvatiti činjenicu da silovatelj može da bude neko iz naše okoline, čak i neko iz naše porodice, a da to nismo znali“, kaže.

Pavlović kaže da je važno na koji način pričamo o slučajevima silovanja, kao i kako mediji o njima pišu.

„Važno je da mediji pre svega poštuju nju, da ne objave poverljive informacije iz istrage, jer time mogu da nanesu štetu i žrtvama i samom postupku.

„Ako smo na strani pravde, onda je ta pravda važnija od klikova“, navodi.

Šta je izjavio Lečić?

Lečić se posle optužbi protiv njega oglašavao nekoliko puta.

Prvo je izjavio da ne može da ima komentar na „tako osetljivu temu“ dok iz Tužilaštva ne dobije poziv i potvrdu da je zaista optužen.

Nešto kasnije dodao je da „apsolutno poštuje zakon i pravne institucije ove države“, kao i da je spreman da u bilo kom trenutku odgovori na optužbe.

„U pitanju je najgnusnija laž koja me diskredituje“, rekao je Lečić.

Treći put glumac se oglasio na društvenim mrežama.

Lečić je potom u utorak, u pisanoj izjavi dostavnjenoj medijima, istakao da nikada u životu nije počinio nijedno krivično delo, a „kamoli silovanje ili nešto slično“.

„Ja, Branislav Lečić iz Beograda, najodlučnije poričem bilo kakve optužbe koje su na moj račun iznete“, naveo je.

Zbog toga, kako kaže, želi da obavesti i Tužilaštvo i javnost da nema šta da krije, niti da ima nameru da napušta teritoriju Srbije.

„Ovim putem molim nadležno tužilastvo i MUP Republike Srbije da mi se bez odlaganja uputi poziv radi saslušanja“, naveo je glumac.

„Takođe, pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću spreman sam da se podvrgnem poligrafskom ispitivanju na sva pitanja“, dodao je.


Ko je Branislav Lečić?

  • Rođen je 25. avgusta 1955. godine u Šapcu
  • Najpoznatiji je po filmovima „Specijalno vaspitanje“, „Tri karte za Holivud“, „Boj na Kosovu“ i „Profesionalac“
  • Značajne uloge imao je i na televiziji, u „Sivi dom“, „Porodično blago“, „Vratiće se rode“ i „Vojna akademija“, a imao je značajnu i pozorišnu karijeru
  • Bio je jedan od predvodnika studentskih protesta protiv Slobodana Miloševića posle 9. marta 1991. godine, kada je održao čuveni govor na Terazijskoj česmi. Ti protesti su potom nazvani „Plišana revolucija“
  • Posle petooktobarskih promena bio je ministar kulture u vladi premijera Zorana Đinđića, kasnije prelazi u Liberalno demokratsku partiju, pa Demohrišćansku stranku Srbije
  • Poslednjih godina protiv Zorana Lutovca borio se za mesto lidera Demokratske stranke, oko čega je bilo dosta podela i sukoba unutar DS

Reakcije

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, zahvalila je Danijeli Štajnfeld na hrabrosti da prijavi seksualno napastvovanje, prenosi Fonet.

Mihajlović veruje da će Štajnfeld primerom podstaći i druge žene da ne ćute i da prijave nasilnike.

Kako kaže, niko nije toliko moćan da ne odgovara za nedela koja je učinio.

„Ovo su vrlo osetljive teme, Tužilaštvo i nadležni organi su tu da rade, a na nama je da pružimo podršku žrtvama, da ih ne osuđujemo i ne viktimizujemo dodatno“, navela je Mihajlović.

Umesto toga, navodi, kao „zrelo društvo treba da pokažemo kakvu budućnosti želimo za našu decu“.

„Da negujemo kulturu nenasilja i poštovanja jednih prema drugima“, kaže.

Povodom slučaja Danijele Štajnfeld oglasile su se i Milena Radulović i Iva Ilinčić, glumice koje su za seksualno zlostavljanje ranije optužile Miroslava Aleksića.

„Fajterke junajted, nisi sama“, navela je Radulović na Instagramu.

„Samo hrabro“, istakla je Ilinčić na istoj društvenoj mreži.

Novinarka Hristina Stojiljković potom je na Tviter okačila poruke, tvrdeći da joj ih je Lečić ranije slao.

Milena Radulović na premijeri filma Balkanska međa

BBC
Milena Radulović je prva optužila Aleksića za seksualno zlostavljanje

Slučaj Miroslav Aleksić

Pre samo dva meseca niz optužbi protiv Miroslava Mike Aleksića izazvale su buru u Srbiji i regionu.

Glumica Milena Radulović sredinom januara javno je optužila poznatog učitelja glume za silovanje kada je imala 17 godina.

„Posle teške unutrašnje borbe, neke hrabre devojke i ja rešile smo da stanemo na put mračnom krugu zlostavljanja“, napisala je Radulović na Instagramu.

Ubrzo su se oglasile i glumice Iva Ilinčić i Sara Zeljković, takođe optuživši Aleksića za seksualno zlostavljanje, a kasnije je prijavu policiji podnelo još 20 devojaka.

Aleksić je prilikom saslušanja u Višem javnom tužilaštvu negirao krivicu.

Ilinčić je za Blic rekla da je prvi put, kako tvrdi, Miroslav Aleksić seksualno zlostavljao kada je imala 17 godina, a onda je usledio period pauze do 18. godine, kada se nasilje, prema njenim rečima, nastavilo.

„Pre nekih godinu dana prvi put sam sebi rekla: ‘Ne, Iva! Mika te nije čeličio za glumu, nije te kao glumicu testirao, nego te je zlostavljao.

„Veoma te je zlostavljao! I zlostavljao je mnoge druge. I zlostavljaće. Neće se nikad zaustaviti'“, navela je.

Aleksić je u međuvremenu uhapšen i određen mu je pritvor, a tereti se za 15 krivičnih dela silovanja i polnog uznemiravanja.

Reč je o delima za koje se sumnja da su do 2012. do 2020. godine, u prostorijama škole glume, počinjena nad najmanje osam učenica, od kojih su dve tada bile maloletne.

Za ta krivična dela Aleksić može da bude osuđen na kaznu i do 15 godina zatvora.

Pomoć žrtvama nasilja

SOS telefon Autonomnog ženskog centra je 0800 100 007 i dostupan je radnim danima od 10 do 20 časova. Pozivi su besplatni.

Odsek za seksualne delikte SUP Beograda, Bulevar despota Stefana ulica 107. 011/3292-622 – lokal 3541 – dežurni telefon za seksualno nasilje (24 časa dostupno)

011/2682-522 – Institut za sudsku medicinu – pregled, potvrda o telesnim povredama

Nacionalna SOS linija za žene žrtve nasilja je 0800-222-003.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari