A sign depicting a scene of medical products transportation is displayed in Pyongyang

Reuters
Vlada je naredila zaključavanje u maju

Vlasti Severne Koreje tvrde da su se oporavili svi koji su se razboleli otkako je zemlja potvrdila prvi slučaj zaražavanja korona virusom.

Državni mediji su u petak izvestili o nultom broju slučajeva groznice sedmi dan zaredom.

U Severnoj Koreji od početka govore o pacijentima sa „groznicom“, a ne o „kovid“ pacijentima zbog nedostatka opreme za testiranje.

Vlasti su objavile prve slučajeve zaraze u maju, a potom i prve smrtne slučajeve.

Ali postoji rasprostranjena sumnja u podatke, posebno o broju smrtnih slučajeva.

„Prošle nedelje nije prijavljen nijedan novi slučaj groznice i svi oni koji su na lečenjuširom zemlje su se oporavili“, izvestila je u petak Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Severna Koreja je ušla u fazu „stabilnosti“, dodaje se, ali će zemlja „udvostručiti napore da održi savršenstvo u sprovođenju državne politike protiv epidemije“.

Pjongjang nije potvrdio koliko je ljudi pozitivno na korona virus.

Međutim, državni mediji navode da se oko 4,77 miliona pacijenata sa groznicom potpuno oporavilo, a 74 su umrla od kraja aprila, što je stopa smrtnosti od 0,002 odsto – najniža u svetu.

Severna Koreja ima 25,7 miliona stanovnika.

Mnogi stručnjaci u svetu izražavaju sumnju u zvanične podatke o oporavku od zaraze.

Severna Koreja ima jedan od najlošijih zdravstvenih sistema na svetu i nema lekove ili vakcine protiv korona virusa, kažu stručnjaci.

Nasuprot tome, Južna Koreja, koja ima napredan zdravstveni sistem i visoku stopu vakcinisanog stanovništva, ima prijavljenu stopu smrtnosti od kovida od 0,12 odsto, prema zvaničnim podacima.

Šin Jang-Jeon, profesor na medicinskom fakultetu Univerziteta Hanjang u Seulu, rekao je za Rojters da je broj smrtnih slučajeva koje su navele vlasti Severna Koreja skoro nemoguć i da bi broj umrlih mogao da bude i do 50.000.

Južnokorejski ministar zadužen za međukorejska pitanja Kvon Jang-se, ove nedelje je rekao da postoje „problemi sa verodostojnošću“ podataka, ali da je kovid-19 „donekle pod kontrolom“ u Severnoj Koreji.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.