novac

BBC
Korupcija

Borba protiv korupcije godinama je prioritet vlasti u Srbiji – makar na rečima.

Ipak, novi indeks percepcije korupcije pokazuje da je ona i dalje na visokom nivou.

U izveštaju međunarodne organizacije Transparensi Internešnal (Transparency International) Srbija se nalazi na 91. mestu liste od 180 država i poziciju deli sa Turskom.

Od 100 poena, koliko mogu da imaju države u kojima je nivo korupcije nizak, Srbija ima 39.

Isti broj poena Srbija je imala i prošle godine, ali je tada zauzimala 87. mesto, što je bio pad od 10 pozicija u odnosu na 2017.

Od zemalja iz okruženja, od Srbije su – prema ovom indeksu – manje korumpirane Bugarska (74. mesto), Rumunija (70. mesto), Crna Gora (66. mesto), Hrvatska (63. mesto) i Slovenija (35. mesto), dok su Albanija (106. mesto), Severna Makedonija (106. mesto) i Bosna i Hercegovina i Kosovo koje dele 101. mesto – korumpiraniji od Srbije.

indeks percepcije korupcije

BBC

Globalni podaci pokazuju da dve trećine zemalja imaju manje od 50 poena, što znači da je u njima korupcija raširena. Prosečan broj poena u istraživanju je 43 od 100.


Indeks percepcije korupcije u 100 reči

Indeks percepcije korupcije rangira 180 zemalja.

Ocenjuje se korupcija u javnom sektoru, a izračunavanja se vrše na osnovu 13 relevantnih istraživanja.

Iako je broj poena Srbije isti kao i prošle godine (39), država je pala za četiri mesta na listi.

Ove godine je zauzela 91. mesto i našla se u donjoj polovini liste, gde je poslednji put bila 2006. godine, saopštila je organizacija Transparentnost Srbija.

Analitičari iz ove organizacije kažu da je stagnacija Srbije u istraživanjima o korupciji „najmanje je što se može očekivati u situaciji u kojoj Vlada otvoreno krši i relativizuje antikorupcijska pravila koja je sama predložila, a tužilaštvo ne daje jasne odgovore na javno iznete i dokumentovane sumnje na korupciju.“


Indeks percepcije korupcije u 300 reči

Sa 39 poena, Srbija se ove godine našla u grupi zemalja sa raširenom korupcijom – zemljama koje su imali manje od 50 poena.

U istoj grupi su i sve zemlje bivše Jugoslavije osim Slovenije, kao i druge zemlje regiona – Albanija, Bugarska i Rumunija.

„Ovaj skor nas smešta četiri poena ispod svetskog proseka (43) i 19 poena ispod proseka Evrope, a 27 poena iza proseka Evropske unije“, navodi se u saopštenju organizacije Transparentnost Srbija.

„Koncentrisana politička moć i podrška građana za borbu protiv korupcije nisu iskorišćeni za jačanje institucija i vladavine prava, što bi obezbedilo da sistem odgovornosti funkcioniše bez obzira na postojanja političke volje, a pogotovo bez političkog naloga“, dodaje se.

Iz ove organizacije navode i da institucije Srbije nisu ispunile ciljeve postavljene u antikorupcijskoj strategiji za period 2013-2018, kao i u Akcionom planu za poglavlje 23 u pregovorima sa Evropskom unijom.

„I pored toga što su ocene Evropske komisije i međunarodnih posmatrača često bile kritičke, pritisak nije bio dovoljno snažan da bi doveo do bitne promene stanja. To se pokazalo i na primeru izmene četiri zakona koji su od značaja za finansiranje kampanje i sprečavanje zloupotrebe javnih resursa za partijske svrhe, iz decembra 2019.“

Problem su i funkcije vršilaca dužnosti direktora u javnim preduzećima koje i dalje nisu ukinute, kao i nedovoljna transparentnost rada javnih preduzeća i institucija. Istovremeno, porastao je broj rešenja Poverenika za informacije koja su ostale neizvršena.

Najbolje su rangirani Novi Zeland i Danska sa 87 poena, Finska (86 poena), dok Singapur, Švedska i Švajcarska dele četvrto mesto sa 85 poena.

Zemlja sa najvišim indeksom percepcije korupcije je Somalija sa devet poena, a na dnu liste su i Južni Sudan (12 poena), Sirija (13 poena), Jemen (15 poena), dok 173. mesto dele Venecuela, Sudan, Ekvatorijalna Gvineja i Avganistan sa po 16 bodova.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.