Glumica Ešli Džad, 2018.

Reuters
Ipak, sud nije odbacio tužbu za klevetu

Federalni sud u Los Anđelesu odbacio je tužbu glumice Ešli Džad koju je podnela protiv Hervija Vajnstina zbog seksualnog uznemiravanja.

Sudija Filip Gutirez u sredu je presudio da Džadine optužbe ne spadaju u opseg statuta na osnovu koga je podnela tužbu.

Ipak, sudija je odličio da će sud dalje razmatrati Džadinu optužbu za klevetu koju je podnela protiv Vajnstina zbog toga je što neistinama sabotirao njenu karijeru.

Vajnstin odbacuje optužbe za seksualno uznemiravanje.

Slučaj glumice Džad ponovo se našao pred sudom nakon promena u kalfornijskom zakonu, koju su nastale u septembru prošle godine.

Isti sudija pre promene zakona odbio je tužbu glumice Džad.

Nekoliko meseci kasnije, sudija Gutirez izjavio je da se zakon koji se odnosi na seksualna nedela u profesionalnim odnosima, a koji je promenjen kako bi uključio i direktore i priducente, ne može retrospektivno primeniti na slučaj glumice.

Harvi Vajnstin optužen za silovanje

Evo kako izgleda seksualno zlostavljanje

Vajnstinova advokatica Filis Kupferštaj pozdraviola je odluku suda.

„Od samog početka tvrdimo da tužba nije zasnovana na istini i drago nam je da je sud to uvideo“, rekla je.

Ipak, slušaj Džad-Vajnstin još nije gotov.

Sud će se dalje baviti delom tužbe koji se odnosi na tvrdnju glumice da je „Vajnstin iskoristio moć u industri zabave kakobi oštetio reputaciju glumice i ograničio joj poslovne mogućnosti“.

Reditelj filmova o Gospodaru prstenova, Piter Džekson, 2017. godine je izjavio da je razmatrao Džad za jednu od uloga u ovom filmu 2002. godine. Ipak, glumica je dospela na Džeksonovu „crnu listu“ nakon razgovora sa Vajnstinovom kompanijom.

Džekson je rekao da ga je Vajnstin upozorio da je saradnja sa Džad „noćna mora“.

Vajnstin i dalje ima posla na sudovima – protiv njega se vodi pet slučajeva gde je optužen za navodno seksualno uznemiravanje, uključujući i silovanje.