Contains scenes which some viewers may find upsetting. – Video-snimak vozila Svetske centralne kuhinje, uništenih u vazdušnom napadu u Gazi
The British Broadcasting Corporation

Svetska centralna kuhinja (VCK), međunarodna humanitarna organizacija za dopremanje hrane, prekida rad u Gazi pošto je sedmoro njenih radnika ubijeno u vazdušnom napadu Izraela.

Troje ubijenih su britanski građani, navodi VCK.

Organizacija je kazala da su ubijeni bili u humanitarnom konvoju koji je napuštao skladište u centralnom delu Gaze u ponedeljak.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu priznao je da su izraelske snage pogodile „nevine ljude“.

Mediji pod kontrolom Hamasa u Gazi takođe su okrivili Izrael.

VCK je jedan od najvećih dobavljača hrane ljudima u Gazi, kojima je humanitarna pomoć očajnički potrebna.

Iz organizacije su naveli da će doneti odluku o njihovom budućem radu uskoro.

Oni su kazali da je konvoj pogođen dok je napuštao skladište Deir al-Balah, „gde je tim istovario više od 100 tona humanitarne pomoći u hrani, koja je dopremljena u Gazu morskim putem“.

U konvoju su se nalazila tri vozila, od koji su dva bila oklopna.

VCK je naveo da je koordinirao kretanje konvoja sa IDF-om u trenutku kada je pogođen.

Palestinsko društvo Crvenog polumeseca navelo je da je svih sedam tela izneto sa mesta događaja tokom „izazovne operacije koja je trajala nekoliko sati“.

„Nažalost, u poslednja 24 sata desio se tragičan događaj kada su naše snage nenamerno pogodile nevine ljude u Pojasu Gaze“, kazao je Netanjahu u video-poruci.

„To se događa u ratu, istražili smo događaj, u kontaktu smo sa vladama i učinićemo sve da se ovakva stvar ne ponovi“, dodao je.

VCK je naveo da su među poginulima američko-kanadski državljanin, kao i državljani Australije, Poljske, Britanije, Palestine.

Dejvid Kamerun, ministar spoljnih poslova Velike Britanije, pozvao je Izrael da događaj „momentalno istraži i pruži potpuno, transparentno objašnjenje šta se desilo“.

Entoni Albanez, premijer Australije, i Melani Džoli, kanadska ministarka spoljnih poslova, kazali su da očekuju „punu odgovornost“ za ubistva.

VCK je nedavno objavila da je obezbedila više od 42 miliona obroka za ljude u Gazi od oktobra.

Humanitarna organizacija počela je da doprema hranu morskim putem kako bi se povećala količina pomoći koja stiže u Gazu, koja je po navodima UN, na ivici gladi.

Posle smrtonosnog napada, Anera, humanitarna organizacija iz Amerike, koja je blisko sarađivala sa VCK-om, kazala je da takođe obustavlja rad u Gazi.

Više od 196 humanitarnih radnika ubijeno je u Gazi od oktobra, pokazuju podaci iz baze Bezbednost humanitarnih radnika.

Nisu svi stradali dok su obavljali humanitarni rad.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Svetska centralna kuhinja obustavlja rad u Gazi posle ubistva njenih radnika 1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari