Objavljivanje odluke

Getty Images
Članovi FIFA glasali su na skupu u Moskvi

Svetsko prvenstvo u fudbalu 2026. godine biće održano u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Meksiku.

Većina delegata zemalja članica FIFA-e glasala je za tročlanog domaćina prvenstva – „Zajedno 2026″ osvojio je 134 glasa, dok je drugi kandidat, Maroko, morao da se zadovolji sa 65 glasova.

Svetsko prvenstvo 2026 biće najveće do sada – na njemu će učestvovati 48 reprezentacija koje će odigrati 80 utakmica za 34 dana.

„Fudbal je jedini pobednik. Svi smo ujedinjeni za fudbal“, izjavio je predsednik Fudbalskog saveza SAD Karlos Kordeiro.

„Hvala vam na ovoj izuzetnoj časti. Hvala vam što ste nam poverili ovako važan zadatak i privilegiju.“

Od 211 zemalja članica FIFA-a, 200 je glasalo na 68. kongresu ove organizacije u Moskvi. Pobedniku je bila potrebna većina od 104 glasa.

Kanada, Meksiko, Maroko i SAD nisu glasali, dok su predstavnici Gane odsustvovali pošto je Vlada ove zemlje raspustila nacionalni fudbalski savez zbog optužbi za „sveprisutnu“ korupciju.

Tri američke teritorije – Guam, Američka devičanska ostrva i Portoriko – takođe nisu glasale.

I Meksiko i Sjedinjene Države su već bili domaćini Svetskih prvenstava – Meksiko 1970 i 1986, a Amerika 1994.

Kanada je bila domaćin Svetskog prvenstva za žene 2015. godine.

Pobednički nastup

„Junajted“ ili „Zajedničko“ Svetsko prvenstvo će doneti prihode u visini od 14 milijardi dolara, a Svetskoj fudbalskoj organizaciji zaradu od 11 milijardi dolara, kaže Kodeiro.

Od 16 gradova domaćina, deset će biti u Sjedinjenim državama, a po tri u Kanadi i Meksiku.

Šezdeset mečeva biće odigrano u Americi, i po deset u Kanadi i Meksiku.

Finale će se igrati na stadionu MetLajf u Njujorku, koji prima 84,953 gledalaca i dom je NFL ekipama, Njujork Džajentsima i Njujork Džetsima.

Udaljenost između najsevernijeg grada domaćina (Edmonton) i najjužnijeg (Meksiko Siti) je skoro 5,000 kilometara.

Ovo je prvi put da su tri zemlje domaćini Svetskog prvenstva.

Svetsko prvenstvo u Americi, održano 1994, bilo je najposećenije u istoriji, a Meksiko je prva zemlja koja je dva puta bila domaćin prvenstva.

Šta su izjavili

Predsednik Fudbalskog saveza SAD Karlos Kordeiro: „Činjenica da ćemo ugostiti učesnike Svetskog prvenstva 2026. godine je redak i važan momenat kojim pokazujemo da smo istinski ujedinjeni kroz sport.

Počastvovani smo poverenjem koje su nam ukazale članice porodice FIFA, što je ojačalo jedinstvo naše tri zemlje i regiona KONKAKAF-a. Uzbuđeni smo zbog mogućnosti da fudbal postavimo na održive noge za generacije koje dolaze.“

Predsednik Fudbalskog saveza Maroka Fuzi Lekja: „Želeo bih da čestitam FIFA na načinu vođenja izbora i čestitam predsedniku na svemu što je učinio da bi stvari bile transparentnije i uključile više federacija.

Želim da ponovo potvrdim odlučnost moje zemlje da nastavimo da radimo u korist fudbala i da jednog dana ispunimo san i ugostimo Svetsko prvenstvo u Maroku.“

Peti put odbijeni

Pet puta su podnosili kandidaturu i pet puta ih je neko drugi pobedio – izgleda da Maroku nije suđeno da organizuje Svetsko prvenstvo.

Kandidatura Maroka dobila je neželjenu pažnju kada je generalna sekretarka FIFA Fatma Samura bio predmet istrage navodnog sukoba interesa.

Članovi komisije FIFA za izbor domaćina Svetskog prvenstva rekli su da ona ima neprijavljene porodične veze sa ambasadorom kandidature Maroka El Hadžijem Dijufom.

Oslobođena je svih navoda koje je odbacila kao „smešne“ i „nesrećne“.

Članovi iste komisije izrazili su i zabrinutost zbog stanja stadiona, mogućnosti za smeštaj, putne mreže, ali su na kraju potvrdili kandidaturu Maroka.

Devet od 14 stadiona u Maroku tek bi trebalo da bude sagrađeno, dok preostalih pet zahtevaju „ozbiljno renoviranje ili unapređenje stanja“.

Šef tima za kandidaturu Hišam el Amrani tvrdio je da je uveren da bi sve moglo da bude spremno podvlačeći geografsku poziciju ove severnoafričke zemlje – svega nekoliko kilometara od južne obale Španije, nazivajući kandidaturu „evropskim“ Svetskim prvenstvom.