Ukraine's President Zelensky speaks with the BBC's John Simpson

BBC

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je na uvođenje preventivnih sankcija Rusiji, rekavši da su zvaničnici te zemlje počeli da „pripremaju njihovo društvo“ za moguću upotrebu nuklearnog oružja u ratu.

U intervjuu za BBC, Zelenski je negirao da je pozivao na udare na Rusiju, tvrdeći da je ranija izjava pogrešno prevedena i protumačena.

„Morate da koristite preventivne udarce“, rekao je on, misleći na sankcije, „a ne napade“.

Poslednjih nedelja, ukrajinska vojska je ponovo zauzela velike delove teritorije u uspešnoj kontraofanzivi koja je primorala ruske trupe da napuste dugo držane položaje.

U onome što Kijev opisuje kao odgovor Moskve na poraze na frontu, ruski predsednik Vladimir Putin je pripojio četiri delimično okupirana regiona Ukrajine.

Aneksije, koje su u svetu osuđene i ocenjene kao nezakonite, izazvale su strah od moguće eskalacije rata koji traje već sedam meseci.

Putin i drugi visoki ruski zvaničnici sugerisali su da bi nuklearno oružje – verovatno manje, taktičko oružje – moglo da se koristi za odbranu tih oblasti, iako zapadni zvaničnici kažu da nema dokaza da je Moskva spremna da to učini.

Ukraine's President Zelensky (L) with the BBC's John Simpson

BBC
Ukrajinski predsednik za BBC kaže da su pretnje Rusije opasnost za ceo svet

„Oni (Kremlj) počinju da pripremaju rusko društvo. To je veoma opasno.

„Nisu još spremni da to urade, da posegnu za nuklearnim oružjem. Još ne znaju da li da ga upotrebe ili ne. Ja mislim da je opasno čak i govoriti o tome“, rekao je Zelenski u intervjuu za BBC u predsedničkoj palati u Kijevu.

Negirao je da je pozvao na udare na Rusiju tokom onlajn događaja u četvrtak, rekavši da je reč koju je upotrebio na ukrajinskom pogrešno shvaćena.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je prvobitni komentar Zelenskog osudio kao „poziv da započne još jedan svetski rat“, dok je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da ta izjava pokazuje zašto je Rusija bila u pravu što je pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini.

„Posle tog prevoda“, rekao je Zelenski, „oni [Rusi] su ga iskoristili kako već umeju, na način koji je za njih koristan“.

Intervju je vođen nekoliko sati nakon što je američki predsednik Džozef Bajden rekao da je ruska pretnja upotrebom nuklearnog oružja dovela svet bliže „Armagedonu“ nego u bilo kom trenutku od kubanske raketne krize tokom Hladnog rata.

Zelenski je rekao da je potrebna akcija sada, jer su pretnje Rusije „rizik za celu planetu“.

Moskva je, tvrdi on, „već napravila taj korak“ zauzimanjem nuklearne elektrane u Zaporožju, najvećeg nuklearnog postrojenja u Evropi.

Putin je pre nekoliko dana potpisao zakon kojim ova elektrana postaje rusko vlasništvo.

„Svet može hitno da zaustavi akcije ruskih okupatora.

„Svet može da primeni paket sankcija u takvim slučajevima i da učini sve da ih natera da napuste nuklearnu elektranu“, kaže Zelenski.

Osnažena sofisticiranim oružjem koje je dobila od zapadnih zemalja, ukrajinska vojska je napravila značajan napredak na istoku i jugu, vraćajući gradove i sela čak i u oblastima za koje Kremlj tvrdi da su sada deo Rusije.

Neuspesi, velika sramota za Putina, izazvali su i retke i neuobičajene kritike na račun ruske vojske.

Usred gubitaka, Putin je najavio mobilizaciju stotina hiljada rezervista, što je dovelo do retkih antiratnih protesta u Rusiji i do ogromnog egzodusa vojno sposobnih muškaraca.

Zelenski je pozvao Ruse da se „bore za njihove živote, prava i dušu“.

„Ova mobilisana deca dolaze bez mitraljeza, pancira, oni su samo topovsko meso…. Ako ne žele da budu pretvoreni u ćevap treba da se bore [za život].

„Putin se ne plaši nuklearnog napada. Jedino čega se on plaši je njegov narod, jer ga samo on može smeniti, oduzeti mu vlast i dati je drugome“, rekao je Zelenski za BBC.


Pogledajte video:

Rusija i Ukrajina: Koji su nuklarni kapaciteti Rusije
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.