Liz Tras ispred Dauning strit 10 u Londonu

Reuters
„Imam plan da podignem Britaniju“, nova britanska premijerka Liz Tras tokom prvog obraćanja ispred Dauning Strita broj 10

Kraljica Elizabeta Druga imenovala je novu liderku Konzervativne partije Liz Tras za naslednicu Borisa Džonsona na mestu premijera Velike Britanije.

Ceremonija imenovanja po prvi put održana je u dvorcu Balmoral, u Škotskoj, nakon čega se premijerka Tras vratila u London.

Iako je promenjivo vreme pretilo da će tradicionalno obraćanje nove premijerke biti na nekom drugom mestu, Liz Tras je govor održala ispred čuvenih crnih vrata u Dauning Stritu broj 10, na adresi novog radnog mesta.

Ekonomija, energetika i javno zdravlje biće tri stuba na kojima će počivati vlada treće premijerke u istoriji Ujedinjenog Kraljevstva, rekla je ona u svom prvom obranju.

„Imam plan da podignem Britaniju tako što ćemo smanjiti poreze onima koji to zaslužuju i sprovesti reformu“, rekla je Tras.

Nova predsednica britanske vlade se zahvalila prethodniku Borisu Džonsonu koga je nazvala „izuzetnim premijerom“ jer je za vreme njegovog mandata Britanija izašla iz Evropske unije, izborila se korona virusom i ustala protiv Rusije i njene agresije na Ukrajinu.

Za sada se još ne zna ko će biti ministri u njenom kabinetu.

Liz Tras izabrana je u trenutku kada se, zbog rata u Ukrajini, Evropa se susreće sa energetskom krizom.

Tras je obećala da će se „izboriti sa posledicama Putinovog rata“.

„Već ove nedelje ću se baviti energetikom i obezbediti dalje snabdevanje zemlje energentima“, obećala je.

Kada je reč o ekonomiji, nova premijerka obećala je smanjenje poreza kako bi „nagradila one koji radi i dala vetar u leđa biznisima koji vode ka rastu i investicijama“.

„Moja je misija da Ujedinjeno Kraljevstvo radi, da se gradi i da raste, a pobrinuću se da sagradimo više bolnica, puteva i mrežu telekomunikacija.“

Kraljica Elizabeta Druga i Liz Tras

PA Media
Kraljica Elizabeta Druga i nova premijerka Liz Tras u zamku Balmoral

Kraljica se prethodno sastala sa odlazećim premijerom, Borisom Džonsonom, i tom prilikom prihvatila njegovu ostavku posle skoro tri godine na ovoj poziciji.

Džonson je nekoliko sati ranije održao poslednji govor kao premijer Velike Britanije u prisustvu porodice, ministara, poslanika i političkih saveznika.

Šta se dešavalo pre izbora Liz Tras?

Posle gotovo dva meseca trke za najvišu poziciju u stranci i Vladi, torijevci su dobili novu liderku, a Velika Britanija i premijerku.

Dosadašnja ministarka spoljnih poslova je po objavljivanju rezultata većinom glasova pobedila kolegu iz Konzervativne stanke i bivšeg ministra finansija Rišija Sunaka.

Izlaznost je bila 82,6 odsto, a Tras je pobedila sa 20.000 glasova više od Sunaka.

Tras je na čelnim pozicijama u stranci i vladi zamenila Borisa Džonsona koji je dao ostavku 7. jula, pošto je izgubio podršku mnogih ministara i drugih visokih zvaničnika.

Džonson se našao na udaru opozicije, ali i predstavnika sopstvene partije zbog načina na koji se zemlja borila protiv pandemije korona virusa, porasta troškova života, kao i zbog snimaka sa privatnih zabava u Dauning stritu u vreme kada je na snazi bio karantin.

Šta je rekla Liz Tras posle glasanja?

Liz Tras

PA Media

Liz Tras je u prvom govoru na mestu liderke Konzervativne stranke istakla da će ispuniti obećanja biračima i rekla da ima „smeo plan“ za smanjenje poreza i razvoj britanske ekonomije.

Osvrnula se i na ranije pominjane račune za energente, rekavši da se neće baviti samo njima već i dugoročnim pitanjima snabdevanja.

Pre nego što je u utorak zvanično postala premijerka, dan ranije je preuzela i kormilo stranke.

Liz Tras je do kraja bila lojalna Džonsonu i nije se našla među desetinama ministara koji su dali ostavku.

Opšti izbori u Velikoj Britaniji – na kojima se svih 650 poslanika bira u Donji dom – najkasnije će se održati u januaru 2025. godine.

Prevremeni parlamentarni izbori su takođe opcija, ali nova premijerka nije u obavezi da ih raspiše, iako bi to mogla da učini ukoliko želi.

Šta je rekao Džonson u oproštajnom govoru?

Boris Džonson

NEIL HALL/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Džonsonova vlada je sprovela Bregzit, kao i najbržu vakcinaciju protiv kovida u Evropi, rekao je dosadašnji britanski premijer.

Podrška Ukrajini i pomoć u naoružanju, u čemu je Džonson prednjačio, mogla je da promeni tok rata u Ukrajini, rekao je.

„Nova vlada će se uhvatiti u koštac sa energetskom krizom, uprkos skepticima“, rekao je Džonson.

Dodao je da zna da će „saosećajna“ Liz Tras uspešno voditi ljude kroz tešku zimu.

Džonson je potom imao komentare i na račun ruskog predsednika Vladimira Putina.

„On ne može da ucenjuje i kinji britanski narod energetskom krizom“, rekao je.

Drugi deo govora posvetio je unutrašnjim pitanjima, rekavši da je jasno da su investicije u privatnom sektoru u porastu.

U Britaniji niče mnogo više tehnoloških kompanija nego u Francuskoj, Nemačkoj i Izraelu zajedno, dodao je.

Džonson je rekao i da je nezaposlenost „pala na nivo koji nije viđen od kada je on imao 10 godina“.

BBC tim za proveru činjenica će u toku dana proveriti ove tvrdnje.

Boris Džonson

Reuters

Istakao je još nekoliko, kako kaže, uspeha – više policije na bezbednijim ulicama, izgradnje bolnica i zapošljavanje hiljade medicinskih sestara.

Dodao je da su izdvajana rekordna sredstva za obrazovanje, kao i tri nove brze pruge.

Oko pitanja čime će se baviti u budućnosti, Džonson kaže da je on „poput rakete koja je ispunila svoju svrhu“.

„Tako da ću se nežno vratiti u atmosferu i spustiti se nevidljivo u neki zabačeni ćošak na Pacifiku“, našalio se bivši premijer.

Na kraju, rekao je da je ponosan što je ispunio obećanja koja je dao partiji kada je izabran, dodavši da je osvojio najveći udeo glasova još od 1979. godine.

Zahvalio se svima koji su brinuli o njegovoj porodici protekle tri godine, a posebno je pomenuo svog psa Dilina i Lerija, mačku iz Dauning Strita.

„Ako pas i mačka mogu ponekad da ostave razlike sa strane, onda to može i Konzervativna partija“, rekao je.

Zahvalio se i glasačima što su mu dali priliku da služi naciji.


Usponi i padovi Borisa Džonsona
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari