Beogradska tvrđava u užem krugu za "7 najugroženijih" spomenika Evrope 1Foto: Pixabay/ArvidO

U saopštenju sa stručnog panela te dve ustanove navedeno je da bi „sprovođenje štetnog projekta izgradnje žičare (gondole) Kalemegdan-Ušće drastično ugrozilo integritet i autentičnost Beogradske tvrđave, lokaliteta koji je ne samo simbol Beograda, već spomenik od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju“.

U saopštenju je navedeno da je Beogradska tvrđava sa okruženjem „dragulj kulturnog nasleđa čitave Evrope, jer svedoči o brojnim civilizacijama koje su naseljavale prostore Balkana od Neolitskog perioda do danas, i čuva svedočanstva o Keltima, Rimskom carstvu, Vizantijskom carstvu, kao i Ugarskoj, Bugarskoj i Srpskoj srednjovekovnoj državi, te Osmanskom carstvu i Austrougarskoj monarhiji. Beogradska tvrđava sa Antičkom Singidunumom nalazi se na Tentativnoj listi za upis na UNESKO Listu svetske baštine u okviru najveće panevropske nominacije u istoriji – nominacije Granice Rimskog carstva. Park Kalemegdan, koji se nalazi na tvrđavi, omiljeno je mesto za šetnju Beograđana, a njegova izvanredna pozicija pruža prelepe vizure na ušće Save u Dunav“.

Nominator za Beogradsku tvrđavu sa okruženjem je Evropa Nostra Srbija. Delegacija stručnjaka Evropa Nostre već je boravila u Beogradu kako bi iz prve ruke analizirala projekat gradnje žičare i opasnost projekta po Beogradsku tvrđavu, nakon čega je sastavila stručni izveštaj, navedeno je u saopštenju.

Organizacije civilnog društva i javne institucije koje su članice mreže Evropa Nostre širom Evrope, podnosile su nominacije ugroženih lokaliteta u svojim državama do avgusta 2019. Savetodavni stručni panel, sastavljen od 15 međunarodnih stručnjaka, odabrao je najugroženije spomenike kulture na osnovu njihovog istorijskog značaja i kulturnih vrednosti, kao i urgentnosti njihove ugroženosti. Panel je uzeo u obzir i dosadašnje angažovanje zajednica na lokalnom i nacionalnom nivou, posvećenost institucija, vlasti i nevladinih aktera, kao i dugoročnu održivost i društveno-ekonomski potencijal lokaliteta, saopštile su Evropa Nostra i Institut Evropske investicione banke.

Kako je najavljeno, finalna lista “7 najugroženijih“ lokaliteta biće objavljena u martu sledeće godine. 

U užem izboru 14 lokaliteta

U užem izboru za program „7 najugroženijih“ za narednu godinu našlo se 14 lokaliteta. Pored Beogradske tvrđave, među odabranima su Narodno i eksperimentalno pozorište u Tirani, Albanija, Karas – tradicionalne posude i tehnike pravljenja vina, Jermenija, Koranašat manastir, Tavuš regija, Jermenija, Zamak Jezeri, Horni Jiretín u Češkoj, Plivački centar Tapiola, Espo u Finskoj, Zamak Samecano, Toskana, Italija, Arheološki park Sibaris u Italiji, Kuća Ivike, Vasenar u Holandiji, Y-blok, Vladina četvrt, Oslo, Norveška, Zombierki elektrana, Bitom u Poljskoj, Plečnikov Stadion, Ljubljana, Slovenija, Depo metroa Kvatro Kaminos, Madrid, Španija i Egipatska tržnica, Glazgov, Velika Britanija.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.