Elektronsko podnošenje zahteva za ostvarivanje prava za naknadu zarade porodiljama 1Foto: Pexels

Kako je dodala, na isti način mogu da se ostvare i naknade po osnovu odsustva sa rada radi nege deteta i posebne nege deteta, kao i ostale naknade po osnovu rođenja, nege deteta i posebne nege deteta, zatim roditeljski dodatak, dečji dodatak, sticanje statusa energetski ugroženog kupca korisnika dečjeg dodatka i novčana davanja porodiljama sa teritorije Beograda.

– Još jednom bih naglasila da kašnjenja u isplatama nema, a na ovaj način tokom vanrednog stanja nastojali smo da maksimalno olakšamo našim sugrađankama da ostvare neko od prava. Za podnošenje zahteva dostupna je posebna imejl-adresa prijem.zahteva@beograd.gov.rs. Osim elektronski, zahtevi se mogu dostavljati i preko pošte, preporučenom pošiljkom, a kao datum prijema zahteva računaće se datum slanja imejla, odnosno poštanske pošiljke, kao i neposredno ubacivanjem u kutije koje se nalaze u hodniku, na ulazu u zgradu Gradske uprave u 27. marta – precizirala je Nataša Stanisavljević, a prenosi Sekretarija za informisanje grada.

Svi obrasci zahteva nalaze se na sajtu grada Beograda – život u Beogradu/socijalna zaštita/obrasci za preuzimanje i ukoliko su u mogućnosti, stranke ih mogu odštampati, popuniti i skenirane dostaviti na navedenu imejl adresu. Takođe, na isti način se mogu dostaviti i dokazi koji su potrebni za odlučivanje, a koji su navedeni u obrascu zahteva, kao i izjava o verodostojnosti koja teba da glasi: „Pod krivičnom i materijalnom odgovornošću izjavljujem da je dokumentacija koju dostavljam uz zahtev u prilogu verna originalu”.

Zahtevi za izdavanje potvrda o ostvarenim pravima mogu se podneti na imejl adrese natasa.culic@beograd.gov.rs ili ljiljana.vasiljevic@beograd.gov.rs. Zahtevi za izdavanje potvrda o isplaćenim naknadama zarade mogu se podneti na sledeće imejl-adrese:

dragana.miljenovic@beograd.gov.rs
bozana.simic@beograd.gov.rs
biljana.milic@beograd.gov.rs
mirjana.sparic@beograd.gov.rs
dragana.manasijevic@beograd.gov.rs
snezana.mihajlovic@beograd.gov.rs
gordana.medan@beograd.gov.rs
slavica.zivkovic@beograd.gov.rs

– Na osnovu Zaključka Vlade Srbije, korisnicima prava na dečji dodatak, kao i prava na naknadu zarade za vreme odsustva sa rada radi posebne nege deteta i na ostale naknade po osnovu posebne nege deteta, kojima pravo na isplatu ističe 15. marta 2020. godine i kasnije, a nadležni organ nije odlučio o daljem korišćenju, pravo se produžava na osnovu ranije donetih rešenja, najduže tri meseca, odnosno dok traje vanredno stanje. Shodno tome, produžava se i pravo na status energetski ugroženog kupca korisnika dečjeg dodatka – istakla je Stanisavljević.

Porodilje koje prvi put podnose zahtev

Porodilje koje prvi put podnose zahtev za veštačenje zdravstevnog stanja deteta, radi ostvarivanja prava na posebnu negu, popunjen i potpisan skenirani zahtev, sa medicinskom i ostalom pratećom dokumentacijom, uključujući i izjavu o verodostojnosti dostavljene elektronske medicinske dokumentacije, potrebno je da pošalju na imejl-adresu novaporodilja@pio.rs ili preporučenom pošiljkom na adresu RFPIO, Ulica Aleksandra Kostića 9, 11000 Beograd. Za više informacija pogledati sajt Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.