Grupa građana prikupila 2.069 potpisa za žalbe nadležnima zbog situacije na savskom keju 1Foto: Savski nasip /facebook

Neformalna grupa građana „Savaski nasip“ saopštila je danas da je prikupila do sada 2069 potpisa za četiri žalbe nadležnim institucijama zbog „divljanja na savskom keju i nasipu na Novom Beogradu“.

Ta grupa je poslala zahteve Republičkoj direkciji za vode, gradskoj opštini Novi Beograd, Inspekciji grada Beograda, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Neformalna grupa „Savski nasip“ zahteva od nadležnih da se spusti rampi na Savskom nasipu i da se poruši, kako navode, nelegalni put.

„Savski nasip nije dimenzionisan za saobraćaj motornih vozila, i saobraćaj po nasipu je zabranjen jer oštećuje savski nasip koji od poplava brani više od 100.000 ljudi“, navodi se u saopštenju i dodaje da nadležni odbijaju da zaključaju nasipske rampe.

Ta grupa je navela da je nasip oštećen jer tamo „svakodnevno divljaju automobili, kamioni, teške građevinske mašine“.

Zahtev se i kažnjavanje i uklanjanje nepropisno postavljenih splavova.

„Svedoci smo da su svi splavovi kod Beograda na vodi uklonjeni i to sa obe strane reke, jer su se po rečima Vesića sugrađani žalili na buku. Za to vreme broj protivpravno postavljenih splavova na savskom keju raste ogromnom brzinom, danas se na savskom keju nalazi preko 100 splavova, kuća na vodi, privatnih klubova, ordinacija“, navodi se u saopštenju.

„Savski nasip“ od nadležnih traži i da se odbiju zahtevi za legalizaciju nelegalnih objekata na savskom nasipu.

„Na beogradskom vodoizvorištu protivpravno je sazidano nekoliko stotina vikendica, koje po rečima profesora kojima je to struka ugrožavaju vodosnabdevanje grada od 2 miliona ljudi i prete da uruše nasip“, navodi se u saopštenju i dodaje se da se traži uklanjanje svih objekta sa vodoizvorišta koji ne služe za vodosnabdevanje i odbranu od poplava.

Zahtev se i rešavanje problemi ugrožavanja vodoizvorišta na tom nasipu.

„Vlasnici nelegalnih objekata na vodoizvorištu su probušili Reni bunare da bi odatle protiv pravno uzimali struju i tehničku vodu, tako su oštetili Reni bunare, koji služe da Beograđani imaju zdravu i jeftinu vodu za piće“, navodi se u saopštenju.