I danas simboličan protest stanara naselja "Stepa Stepanović" 1Foto: FB/Naselje Stepa Stepanovic

Na gradilištu sporne parcele, gde je direktor Patrijaršije Stojadin Pavlović u pratnji sveštenstva održao liturgiju, stanari naselja su se „spontano samoorganizovali i ispod šatora simbolično postavili oznaku doma zdravlja“, gde su besplatno merili krvni pritisak, saopštilo je Udruženje stanara naselja „Stepa Stepanović“.

Vernici su, kako se navodi, prethodnih dana pozivani na ovaj crkveni obred u svim okolnim pravoslavnim hramovima, poziv je postavljen na sajtu Patrijaršije, vernici su pozivani direktno telefonom, a „organizovani su i pojedini stranački subjekti, koji su slali pozive članstvu“ da učestvuje u liturgiji na gradilištu.

Liturgiji je prisustvovalo tridesetak vernika, smeštenih ispod dva suncobrana, a građani naselja su pored gradilišta simbolično postavili svoj šator sa natpisom „dom zdravlja“.

„Jednom učesniku liturgije, zbog nesvestice, ispod ovog simboličnog doma zdravlja ukazana je pomoć“, navodi se u saopštenju Udruženja.

To simbolično postavljanje izazvno je pokušajem gradnje crkve brvnare i crkvene stambene zgrade, „na mestu koje je projektom naselja planirano za dom zdravlja“, naglašavaju u Udruženju i ističu da je sporna parcela „nelegalno, bez pravnog osnova, suprotno zakonskim odredbama, dodeljena Patrijaršiji“.

http://