Veliki protest protiv planirane izgradnje novog naselja za 15.000 ljudi u Mirijevu: Urbanizacija Bajdine uništiće zeleni pojas i pokrenuće klizišta 1Mirijevo, Bajdina

Stanovnici Mirijeva sutra će održati veliki protestni skup, nezadovoljni planiranom urbanizacijom velikog dela zelenih površina tog naselja, posebno nakon javne rasprave o Planu detaljne regulacije područja Bajdina, koji predviđa krčenje zelenog pojasa i izgradnju čitavog novog naselja u tom delu Beograda.

Sve primedbe koje su nezadovoljni građani podneli tokom javne rasprave u aprilu ove godine, nadležne institucije su odbile, te su meštani okupljeni oko neformalnog udruženja „Mirijevo, zeleno i zdravo“, pokrenuli peticiju protiv uzurpiranja čak 66 hektara zelenog pojasa radi izgradnje stambeno-poslovnih objekata, a okupljaće se svakog utorka, kako su najavili, dok ne zaustave taj štetni ali i rizični projekat, s obzirom na veliki broj aktivnih klizišta u tom kraju.

Veliki protestni skup zakazan je za sutra u 18 časova na Mirijevskom šetalištu ispod malog Maksija, kod ulice Mirijevski venac, naveli su meštani u saopštenju.

Kako su iz udruženja pojasnili, obodi naselja su već uništeni investitorskim urbanizmom i divljom gradnjom, a zelene površine u Mirijevu poput parkova i šetališta su napadnute jer je njihova namena u Generalnom urbanističkom planu Beograda označena za gradnju komercijalnih i stambenih objekata.

„Sada se u području Bajdina od 66 hektara, na najvećem klizištu i zelenom pojasu koji Beograd štiti od zagađenja iz Vinče, planira izgradnja ogromnog stambenog kompleksa od 5.000 stanova za 15.000 novih stanovnika. Već mesecima se građani bore kroz institucije. Podnet je veliki broj primedbi na plan, prikupljaju se potpisi za amandman Skupštini grada i za peticiju za zaštitu zelenih površina, učestvuje se na javnoj raspravi. Održano je nekoliko manjih protesta ispred gradilišta. Na velikom protestu 28. juna stanovnici Mirijeva će iskazati svoje nezadovoljstvo i tražiti od grada konkretne mere za zaštitu parkova i zelenih površina“, naveli su žitelji Mirijeva u pozivu.

„Naselje Mirijevo od preko 90.000 stanovnika ima samo jednu veću zelenu površinu – park. Uprkos tome, suprotno svim konvencijama i strategijama za životnu sredinu, grad odlučuje da uništi postojeći zeleni pojas koji reguliše mikroklimu naselja i štiti čitav grad od isparenja iz deponije u Vinči. Pomenuta šuma je dom za preko 60 vrsta ptica od kojih je većina zaštićena zakonom. Zbog izrazite opasnosti od klizišta i prisustva podzemnih i nadzemnih voda, do sada gradnja u Bajdinoj nije bila moguća, pa je tako ostala zaštićena od divlje gradnje. U svim dokumentima grada ova površina je zavedena kao izrazito nepovoljna za gradnju. Sada se, međutim, opasnost od klizišta zanemaruje u planu, a same površine pod klizištima umanjuju. U propratnoj dokumentaciji plana jasno stoji da pri gradnji objekata može doći do reaktiviranja i dodatnog intenziviranja klizišta. Uprkos opasnostima koje nosi ovakva gradnja, ne samo za buduće objekte, već i za postojeće zgrade, planira se izgradnja velikog broja visokospratinca. Klizišta se jednostavno ignorišu uz naznaku da se ona mogu aktivirati, čime se sva odgovornost prebacuje na investitore. Ovim se dovode u zabludu vlasnici parcela, investitori i budući kupci stanova“, jasno piše u saopštenju.

Dalje se nastavlja da, iako se radi o ogromnom zahvatu, koji će ostaviti dalekosežne posledice, građane Mirijeva niko nije obavestio ni konsultovao.

„Svi građani su svesni da postojeća saobraćajna i kanalizaciona infrastruktura nije u stanju da izdrži ni sadašnje stanovnike a kamoli takav priliv novih stanovnika. Tokom javnog uvida za plan detaljne regulacije Bajdina podneto je oko 300 primedbi a započeto je i prikupljanje potpisa za amandman kojim se plan odbacuje. Sa početkom javne rasprave se pokazalo da nam preti još gori scenario betoniranja, sa idejom da se zauzme svaki kvadrat zemlje za stanove na račun javnih površina. Naime, na sednici održanoj 28. aprila, na zahtev pojedinih vlasnika parcela, izbačena je jedna škola iz plana u korist stambenog objekta, a stepen zauzetosti stambenih jedinica i spratnost na parcelama je drastično povećana. Javna rasprava je prekinuta. Na nastavku rasprave, 9. maja, pojedini vlasnici parcela su tražili ukidanje i onog malog dela površi koji je ostavljen pod šumom u planu. Gradski geolog je izneo da je pomenuti deo Bajdine ostavljen pod šumom zbog izrazito opasnog aktivnog klizišta. Ovoj sednici su prisustvovali i predstavnici opozicionih stranaka od kojih su se neki obraćali direktno gradskom arhitekti. Zbog veoma burne rasprave sednica je opet prekinuta“, navode srtanovnici Mirijeva.

U međuvremenu, kako dodaju, na drugom kraju Mirijeva, u ulici Grge Jankesa je osvanulo gradilište između zgrada, na površini na kojoj je po regulacionom planu bio predviđen parking.

„Uvidom u dokumentaciju utvrdili smo da je zemljište vraćeno nekadašnjem vlasniku parcele i da je zatim Grad doneo plan o izgradnji zgrade od osam spratova. Ovo nas je navelo da dalje ispitujemo gradske planove pa smo saznali da po planu generalne regulacije iz 2016. nijedna postojeća zelena površina ni park nije zavedena kao takva, već isključivo kao površina za stanovanje ili komercijalne sadržaje. U skladu sa tim, od 2018, gradske institucije su razvile, ili usvojile, više planova za izgradnju zgrada na defakto postojećim parkovima i zelenim površinama“, pojašnjava se u saopštenju.

Građani su se spontano okupili i održano je nekoliko protesta ispred gradilišta u Ulici Grge Jankese.

Stanovnici su sada obavešteni o planovima za gradnju na deset kriznih tačaka u naselju.

Pokrenuto je potpisivanje peticije za zaštitu svih zelenih površina u Mirijevu tako što bi im se dao odgovarajući status u Planu generalne regulacije i Generalnom urbanističkom planu.

Odbrana zelenih površina i parkova nije značajne samo za Mirijevo već i za ceo grad, napomenuli su građani iz udruženja i pozvali ostale Beograđane na sutrašnji protest, na kom će im se pridružiti i žitelji drugih naselja koja imaju slične probleme sa, u poslednje vreme agresivnim investitorskim urbanizmom.

Nakon skupa, okupljeni građani će završiti protest šetnjom do Bajdine.

Ostaće samo petina zelenila
„Na području Bajdina od pomenutih 66 hektara trenutno se nalazi oko 80 odsto prirodno regulisane šume i na kojoj su evidentirana tri aktivna klizišta i dva potencijalna klizišta, planira se urbanizacija nakon koje će ostati svega 23 odsto zelenila. Površine za stanovanje, mešoviti i komercijalni sadržaji iznose oko 60 odsto celog plana, dok je za javne službe rezervisano svega sedam odsto“, navode građani u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari