“Do sada su deca na ovom igralištu bila bezbedna, a roditelji sigurni”: Stanovici subotičkog naselja Prozivka predali peticiju za zaustavljanje izgradnje puta 1Foto: J. Patarčić/Danas

Iako su radovi na izgradnji poveznog puta između ulica Lovre Bračuljevića i Matije Gupca na zelenoj površini u naselju Pozivka poodmakli, stanovnici okolnih zgrada poručuju da ne mogu da se predaju, zbog čega su danas u Gradskoj kući predali peticiju koju je potpisalo više od 3.000 građana.

Kako za Danas objašnjava Dara Kovačević, jedna od stanarki zgrada koje su naslonjene na ovu zelenu površinu, a koja je zajedno sa komšijama pokrenula peticiju, od petka do danas je na licu mesta prikupljen 771 potpis, dok je na platformi “Kreni – Promeni” onlajn peticiju “Sačuvajmo igralište na Prozivci” potpisalo više od 2.500 građana.

“Moramo nešto barem da pokušamo da učinimo da bismo spasili to poslednje zeleno igralište koje je ostalo na Prozivci. Sva ostala su betonska igrališta, gde nemate trunke hladovine, gde deca maltene ne mogu do kasnih večernjih sati da izlaze da se igraju”, kaže Kovačević.

Ona dodaje i da je jutros ponovo otišla u Mesnu zajednicu da upita da li će moći da organizuju i zbor građana na ovu temu, budući da od petka nije dobila nikakav odgovor, ali kaže da joj je objašnjeno da bi se na sastanak čekalo nedelju do dve dana zbog godišnjih odmora.

“Do sada su deca na ovom igralištu bila bezbedna, a roditelji sigurni”: Stanovici subotičkog naselja Prozivka predali peticiju za zaustavljanje izgradnje puta 2
Dara Kovačević, foto: J. Patarčić/Danas

“Mi nemamo vremena, jer kako rade, oni će to da završe najkasnije do četvrtka”, ističe Kovačević, dodajući da će danas predati i Policijskoj upravi Subotica zahtev za odobrenje organizovanja protesta građana.

“S obzirom na to da su radovi već počeli, ne očekujem zaista mnogo, ali ne mogu ni da se predam”, kroz suze će Kovačević, navodeći da Prozivka uz ovo, ima dečja igrališta na šetalištu i u parku, kao i jedno u ulici Lovre Bračuljevića, dok su na Beogradskom putu stanari samoinicijativno izgradili igralište na zelenoj površini ispred zgrada.

“Tom prilikom im je rečeno da ne mogu da dobiju dozvolu da grade igralište jer je put blizu, mada je put udaljen 20-30 metara od samog igrališta koje su izgradili. Ovde vidite da uopšte nije udaljeno, trenutno je igralište uz sam put”, upozorava Kovačević.

“Do sada su deca na ovom igralištu bila bezbedna, a roditelji sigurni”: Stanovici subotičkog naselja Prozivka predali peticiju za zaustavljanje izgradnje puta 3
Foto: J. Patarčić/Danas

Osim što se dečje igralište nalazi uz put, Sanja Babić koja živi u okolnim zgradama ove zelene površine, kaže da postoje i drugi razlozi zbog kojih su stanari nezadovoljni.

“U pitanju je uništavanje prirode. Posekli su 13 zdravih stabala, uništena je zelena površina koju koriste deca za igranje. Do sada su deca na ovom igralištu bila bezbedna, a roditelji sigurni i postavlja se pitanje koliko će ova deca biti bezbedna”, predočava Babić.

“Ovo je igralište za uzrast od beba pa do 20-30 godina, jer u toku noći do dva ujutro se ovde igra košarka. Tako da puno toga gubimo, a ne znamo šta dobijamo izgradnjom ovog puta”, dodaje ona.

“Do sada su deca na ovom igralištu bila bezbedna, a roditelji sigurni”: Stanovici subotičkog naselja Prozivka predali peticiju za zaustavljanje izgradnje puta 4
Sanja Babić, foto: J. Patarčić/Danas

Babić kaže i da, kada su radovi započeli, roditelji su u prvi mah pomislili da će se igralište obnavljati jer su radnici premeštali klupe i odneli vrtešku, ali kada je posečeno prvo drvo, shvatili su da je nešto drugo u pitanju.

“Prvo nismo postavili pitanje jer smo mislili da će možda doneti novi pesak, da će se možda čistiti igralište. To je prvo što padne zdravom čoveku na pamet, nikome ne pada na pamet da će se ovde graditi put”, kaže Babić.

Ona dodaje da stanari imaju mnoštvo pitanja koja ne znaju kome da postave, jer kada su pokušali da kontaktiraju institucije, nailazili su na odgovor “izvinite, nismo nadležni za to”.

“Tako da niko ne zna da nam da konkretnu informaciju, a ovde se jako puno pitanja nameće. Koliko imamo informaciju, ovde se nalazi podstanica Toplane i šta će se desiti ako dođe do oštećenja nekih cevi? Ko će za to odgovarati? Ko će odgovarati za to, ako ne daj Bože, neko dete ovde strada”, pita se Sanja Babić.

“Dobili smo obećanje da će igralište biti ograđeno. Igralište nije ograđeno, a radovi su počeli. Nemamo apsolutno nikakvu zaštitnu ogradu, a radovi su u toku. Kada će se ograditi to igralište? Zašto nismo obavešteni da će se izvoditi bilo kakvi radovi? Kao građani ovog dela grada imamo pravo da znamo kakve promene će se, a ovo nisu male promene, desiti na ovom prostoru na kojem neki borave i po pet-šest sati dnevno, a to nije malo. Cele vikende provodimo ovde i mnogi roditelji nisu u mogućnosti da vode svoju decu na letovanje ili zimovanje, pa provode cele dane na ovom igralištu”, ističe Babić.

“Do sada su deca na ovom igralištu bila bezbedna, a roditelji sigurni”: Stanovici subotičkog naselja Prozivka predali peticiju za zaustavljanje izgradnje puta 5
Foto: J. Patarčić/Danas

Dečje igralište na zelenoj površini u naselju Prozivka okružuju četiri zgrade sa po 11 spratova, a prema slobodnoj proceni stanara, u pitanju je blizu 400 stanova iz kojih porodice sa decom i mladi gravitiraju ka ovoj zelenoj površini.

“Ova deca su se do sada igrala bezbrižno. Sa terena im lopta ode na poljanu, oni potrče za loptom ne razmišljajući o tome da li će tu proći neki auto i da li će nastadati. Ta deca su ovde odrasla, a neka i dalje odrastaju na ovom igralištu”, poručuje Sanja Babić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari