Stanovnici Mirijeva pokreću peticiju protiv izgradnje novog naselja na Bajdini, veliki protest zakazan za 28. jun 1protest protiv PGR-a Bajdina 14. jun

Stanovnici beogradskog naselja Mirijevo održali su večeras još jedan protest na kom je odlučeno da se pokrene prikupljanje potpisa za peticiju protiv još neusvojenog Plana detaljne regulacije Bajdina, kojim se planira izgradnja novog naselja za još oko 15.000 stanovnika.

Građani okupljeni oko neformalnog udruženja „Mirijevo, zeleno i zdravo“, protive se gradnji novog kompleksa, čime bi se ugrozilo 88 hektara zelenog pojasa tog zvezdarskog naselja ali i delovalo na jedno od tri najveća aktivna klizišta u Beogradu.

Stanari koji su se večeras okupili na još jednoj doskorašnjoj livadi, na kojoj je počela gradnja višespratnice, najavili su za 28. jun veliki protest, kako bi zaštitili ne samo Bajdinu već još 10 lokacija koje su ugrožene investitorskim urbanizmom, koji preti da uništi čak 80 odsto zelenog mirijevskog pojasa.

Na protestnom okupljanju koje je održano večeras od 19 časova, nezadovoljne građane podržali su i predstavnici stranaka Ne davimo Beograd i Ekološki ustanak.

– Dogovorili smo se da na narednom protestu, sledećeg utorka, otpočnemo peticiju protiv najavljene gradnje na Bajdini, a da se u utorak 28. juna u 18 časova okupimo na velikom protestu. Za sada fizički sakupljamo potpise za amandman kojim bi se tražilo odbacivanje Plana detaljne regulacije Bajdina, a u narednom periodu kreiraćemo i onlajn peticiju. Tih 66 hektara zelenila, koji bi bili uništeni gradnjom, su ogromna površina, i ovaj zeleni pojas štiti ceo grad od isparenja sa deponiju u Vinči, pa bi trebalo da se tiče svih Beograđana, rekao je nakon protesta za Danas jedan od predstavnika udruženja Mirijevo zeleno i zdravo i pozvao zainteresovane građane da isprate dešavanja preko objava na Fejsbuk strani tog udruženja, pod istim imenom.

„Osim područja Bajdina, investitorskim urbanizmom ugrožene su i zelene površine koje su decenijama služile kao parkovi i šetališta za stanovnike Mirijeva ali i regulisane livade na zaokruženim urbanističkim celinama. Livada u Grge Jankesa je već ograđena i radovi su počeli a istu sudbinu čeka svako od obeleženih područja na mapi naselja ako se ne pobunimo“, piše na Fejsbuk strani udruženja.

Na javnom uvidu u PDR Bajdina, održanom krajem aprila, meštani su, u saradnji sa stručnjacima, podneli niz primedbi, ali su sve odbijene.

Poslednja javna sednica, održana prošlog meseca je prekinuta, zbog velikog broja primedbi prisutnih građana, ali ovog puta i političkih stranaka.

Kada javna rasprava bude završena, predlog PDR-a ulazi u skupštinsku proceduru, a do tada zainteresovani građani, stručnjaci i institucije mogu da iskoriste još jedan korak u proceduri i prikupljenim potpisima stave tačku na usvajanje tog štetnog plana, poručili su iz mirijevskog udruženja građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari