Protest građana protiv izgradnje novog naselja na Bajdini: Gradnja će uništiti zeleni pojas i potencijalno pokrenuti klizišta na Mirijevu 1Ugrožene zelene površine u Mirijevu

Građani okupljeni oko neformalnog udruženja „Mirijevo zeleno i zdravo“, održaće večeras još jedan protest kako bi izrazili nezadovoljstvo protiv, kako kažu, otimanja zelenih površina u tom naselju i planirane izgradnje stambeno-poslovnog prostora na jednom od 11 ugroženih područja u Mirijevu.

Građani su reagovali nakon što su nadležne gradske institucije odbile sve primedbe na Plan detaljne regulacije Bajdine, podnete tokom javne rasprave održane krajem aprila.

„Primedbe građana protiv izgradnje stambeno – poslovnog prostora na klizištima i zauzimanja zelenih površina su odbijane od strane gradskih čelnika u korist investitora i pored opasnosti da će postojeća infrastruktura biti urušena, a sa njom i bezbednost, zdravlje i životi stanovnika Mirijeva i okolnih zvezdarskih naselja“, navode građani iz udruženja i dodaju da je osim ove, ugroženo još 10 lokacija, što zajedno pokriva područje od 88 hektara ili 80 odsto zelenog pojasa Mirijeva, koji bi, ukoliko se gradnja nastavi bio uništen, što vodi ka invazivnijem pokretanju tri klizišta koja su i u ovom trenutku aktivna.

– Naš aktivizam počeo je kada smo preko nvo Ministarstvo prostora saznali da se u našem naselju na području Bajdine, na 66 hektara planira izgradnja jednog potpuno novog naselja. Taj kompleks činio bi trećinu ukupnog naselja i tu je planirano da se ulije petina ukupnog broja novih stanovnika, 15.000 do 20.000 ljudi. Kako su proticali javni uvidi u plansku dokumentaciju, tako se i zauzetost povećavala, a time i broj ljudi koji tu planira da naseli, objašnjava za Danas jedan od predstavnika neformalnog udruženja građana Mirijevo zeleno i zdravo.

Kako napominje, na tim prostorima decenijama nije građeno, jer se tu nalazi jedno od tri najveća klizišta, pored Umke i Karaburme, kao i dva potencijalna klizišta.

– To područje nikada nije bilo planirano za gradnju. Ali se 2016. neko setio da donese plan detaljne regulacije. Do tada ništa nismo znali, a to zemljište je iz poljoprivrednog prenamenjeno u građevinsko. Saznali smo o tom projektu u martu i počeli smo da pišemo primedbe, konsultovali smo Ministarstvo prostora i još neke stručnjake, koji su nam kazakli da je saobraćajna analiza izostala, jer ako povećavate jedno naselje za trećinu, mora da postoji analiza kako će to uticati na čitav grad. Geolozi su nam predočili da je to najveće klizište i procenili su da na Bajdini ne sme da se gradi, navode iz Udruženja.

Naš sagovornik napominje da su građani poslali primedbe na projekat, ali da su ih nadležne institucije sve odbile.

– Prva javna rasprava održala se u aprilu, i tada smo shvatili da je situacija još gora. Sada se javljaju i vlasnici parcela kojima je u interesu da prodaju svoju zemlju, koji ističu da je gradnja naselja dobra stvar, da se planiraju dve škole i dva vrtića, nova zdravstvena ustanova i da to sve deluje divno, samo što mi već sada kuburimo sa školama i vrtićima tako da i kada se to izgradi, biće prevashodno za žitelje tog naselja, ne za ostale. I pored toga, neko je napisao primedbu da se jedna škola ukine, što je prihvaćeno, pa je zauzetost svih stambenih objekata povećana, negde čak od 30 do 70 odsto, rekao je Lukić i dodao da su tokom javne rasprave građani bili prekidani u izlaganjim, ograničavano im je vreme, nipodaštavani jer „nisu stručnjaci“.

Naredna rasprava, održana 9. maja, je prekinuta, jer su predstavnici političkih stranaka počeli da vrše pritisak na plansku komisiju i da iznose činjenice, pa je gradski arhitekta shvatio da u tom maniru ne može da nastavi raspravu, priča Lukić.

– Borimo se za Bajdinu od marta, ali smo pred tri nedelje shvatili da su i mnogi drugi delovi Mirijeva ugroženi na isti način. Nedavno smo na jednoj od zelenih površina naleteli na ograđeno gradilište i postavljenu tablu, da se planira izgradnja osmospratnice od 10.000 kvadrata. To je bio šok, nismo pretpostavljali da i u drugim delovima naselja ima istih problema. Ta livada je zapravo vraćena prvobitnom vlasniku deeksproprijacijom. Ceo Beograd ima problem sa investitorskim urbanizmom, ali zašto je Mirijevo tako posebno? U Beogradu je zemlja opštinska i gradska, a kod nas se parcele vraćaju privatnim licima. Tek tada smo istraživali plansku dokumentaciju shvatili smo da postoje zelene površine u naselju koje se ne vode tako. Imamo parkiće, šetališne zone, livade, koje su decenijama bile zelene površine, i koje se sada, posle 50 godina vraćaju prvobitnim vlasnicima, i na njima se planira gradnja. Čitavo mirijevsko šetalište uopšte se ne vodi kao park, nego kao njiva različitih klasa, a to je slučaj i sa ostalim parkovima, livadama i šetalištima, objašnjava član Udruženja.

Kada već stignu radnici i investitori a izgradnja počena, svi će vam reći da je to privatna svojina i da je sve po zakonu.

– Ipak, tom logikom mogli bi i Trg republike i Tašmajdanski park da vratimo vlasnicima. Tu dolazimo do velikog paradoksa. Mi smo šokirani i pokušavamo da alarmiramo javnost, medije, i političke stranke i organizacije, da se prekine sa ovakvim projektima, da se namena ovakvog zemljišta vrati u zeleno. Jer došlo je do izmene zakona tako da ako se oduzme zemlja i opština ne prenameni u zelenu površinu, a planira se da se nešto tu izgradi, ukoliko se to ne uradi za tri godine, vlasnik može da pokrene proces deeksproprijacije, navode pripadnici Udruženja.

Isto se dogodilo i sa navedenom višespratnicom. Na toj parceli je trebalo da se gradi parking, a kako to nije urađeno, vlasnik je tražio vraćanje parcele i sada zida zajedno sa investitorom.

Građani koji ne žele da se na ovaj način ugrozi zeleni pojas Mirijeva, održaće večeras protest u 19 časova. Ovo je četvrti protest po redu, a građani će se okupljati svake nedelje, utorkom u popodnevnim časovima.

Ugroženo još 10 zelenih lokacija
Osim područja Bajdina, ugrožene su i zelene površine koje se nalaze: pored OŠ Despot Stefan Lazarević, tereni i livada na Stojčinom brdu, između glavne pošte i malog Maxi-ja, kod vrtića Sunce, Grge Jankesa, gde je investitor krenuo sa gradnjom, pored bašte kafića Franšiza, pomoćni teren stadiona Balkan, ugao Rableove i Matice Srpske, košarkaški teren i park u Samjuela Beketa i iznad OŠ Pavle Savić, navode stanovnici Mirijeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari