Ucrtana u Plan crkva na Limanu u Novom Sadu: Urbanisti tvrde da će povećati zelene površine, ali i formirati "identitet i simboliku grada" 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Novosadskim urbanistima se izgleda žuri pa su već postavili na javni uvid plan izgradnje crkve kod Štranda na Limanu kojom će kaže postići, „formiranje specifičnog identiteta i simbolike grada“.

Iako je Zbor građana mesne zajednice na Limanu izglasao kako žele da na tom mestu ostane ono što je bilo i do sada, a to je livadica, javni uvid na Konceptualni okvir Plana generalne regulacije traje do 2. aprila, do kada građani mogu da ako se sa njim ne slažu, pošalju primedbe.

Plan koji se može pogledati na sajtu Javnog preduzeća „Ubranizam“, obuhvata površinu od dva hektara, od čega bi crkva trebalo zauzme hiljadu kvadrata, odnosno pet odsto ove površine, dok bi uređena zelena površina trebalo da se prostire na 32 odsto parcele.

Parking i saobraćajnice koje su već tu, po novom Planu neće se dirati.

Po važećem Generalno urbanističkom planu do 2030. godine, ovaj prostor je određen za sportsko-rekreativne sadržaje, zbog čega su novosadski urbanisti došli u situaciju da planom nižeg reda uređuju viši.

– Za prostor u obuhvatu Plana planiraće se i adekvatno uređenje sa potrebnim elementima, kao što su pešačke staze, urbani mobilijar, dopuna vegetacije uz obavezno zadržavanje postojeće vegetacije. Ova celina će na taj način predstavljati jedinstven prostor koji će na reprezentativan način istaći značaj malih uređenih zelenih površina u Gradu – kaže se u planskoj dokumentaciji.

Zona verskog objekta će imati i šetne staze i deo za rekreaciju sa igralištima, a jedan od ciljeva je i stvaranje „što većeg broja zelenenih oaza“.

Ucrtana u Plan crkva na Limanu u Novom Sadu: Urbanisti tvrde da će povećati zelene površine, ali i formirati "identitet i simboliku grada" 2
Foto: JP Urbanizam

– Cilj je i definisanje mera za unapređenje i povećanje broja verskih objekata, kao i zelenih površina na teritoriji Grada u svrhu stvaranja što većeg broja zelenih oaza. Planiranjem verskog objekta i adekvatne vegetacione celine sa elementima parternog uređenja i sadržaja za rekreaciju, obezbediće se viši nivo kvaliteta života građana i estetsko unapređenje dela gradskog priobalja, kao i formiranje specifičnog identiteta i simbolike grada ujedno sa kupalištem „Štrand” – piše u Planu.

Građani novosadske Mesne zajednice „Liman“ su u nedelju 10. marta na zboru građana, sa 239 glasova za i 12 glasova protiv, usvojili zaključak kojim se protive izgradnji bilo kakvih objekata na zelenoj površini kod plaže „Štrand“.

Odbornici gradske skupštine su pre dve nedelje usvojili su plan kojim je na ovoj površini planirana izgradnja hrama Srpske pravoslavne crkve.

Predsednica Saveta MZ „Liman“ Nataša Matijević rekla je da će usvojeni zaključak biti prosleđen gradskoj upravi, Skupštini grada, gradonačelniku Novog Sada i svim nadležnim institucijama, iako ne očekuju nikakvu reakciju od njih.

„Neka urbanisti još jednom razmisle da li su doneli ispravnu odluku o izmeni plana. GUP je Biblija za uređenje grada, a kako su urbanisti to preskočili, to je na njima. Neka oni brinu o svojim licencama i odlukama, mi smo kao građani rekli šta mislimo i to je nama važno“, navela je ona.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari