Jovanović: Odlukom da Perška dobije ulicu, narušen je antifašistički karakter Beograda 1Foto: Narodna stranka

Nakon burne reakcije javnosti, oglasila se komisija koja je u saopštenju najavila da će ulica biti preimenovana „po hitnom postupku“, a da se ne zna ko je inicijator ove ideje.

Komisija, na čijem čelu je zamenica predsednika Skupštine Beograda Andrea Radulović, saopštila je da je ideju „preuzela iz Rezervnog fonda predloga naziva ulica i trgova koji svaka Komisija preuzima od prethodnih Komisija prilikom početka mandata“, te da u fondu nema podataka o podnosiocu inicijative, kao ni datumu podnošenja.

Dalje se navodi da je o predlogu odlučeno na osnovu priložene biografije, u kojoj su podaci da je Emil Perška bivši jugoslovenski reprezentativac, u trećoj deceniji prošlog veka. Biografija, međutim, nije bila potpuna, te u njoj nema podataka da je Perška tokom Drugog svetskog rata bio zvaničnik ustaškog režima u NDH.

Nakon reakcije javnosti, i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave koje odobrava predloge Komisije, izjasnilo se da je „došlo do propusta“, a Komisija je, kako navodi, „u komunikaciji sa predstavnicima Gradske opštine Čukarica i građanima iz pomenute ulice prikupila nove predloge za naziv pomenute ulice“ i ušla u proceduru za hitnu izmenu, pa će novo ime ulica u Železniku dobiti na narednoj sednici Skupštine grada.

Na današnjem zasedanju gradske Skupštine, međutim, o tom propustu nije bilo reči. Odgovornost ne samo članova i predsednice Komisije, već i čitave gradske vlasti, zbog ovog događaja zatražio je Savez za Srbiju.

Oni su zatražili odgovornost članova Gradskog veća, gradonačelnika Milana Radojičića, zamenika gradonačelnika Gorana Vesića i odbornika Skupštine grada koji su glasali da nekadašnja Ulica Stevana Filipovića dobije ime po hrvatskom nacionalisti i pripadniku ustaške policije Emilu Perški, naveli su u svom saopštenju.

„Tražimo da se hitno utvrdi odgovornost za ovaj skandal i da za njega odgovara prvenstveno onaj koji faktički vodi grad, a to je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, bez čijeg znanja i odobrenja ulica u Beogradu nije mogla da ponese ime pripadnika NDH i ustaškog režima. Ovom odlukom gradska vlast osramotila je Beograd i on je postao predmet podrugljivih tekstova u regionu, čemu mu je trajno naneta moralna sramota. Narušen je i antifašistički karakter Beograda i Srbije.

Osim toga, posebno uvređeni i osramoćeni jesu potomci žrtava ustaškog režima i brojni Krajišnici koji žive u Beogradu“, naveli su iz SZS.

Šef odborničke grupe SZS Nikola Jovanović prokomentarisao je za Danas da je manje bitno od koga je inicijativa potekla i ko su članovi Komisije, jer je na čelu Komisije zamenica predsednica Skupštine, „perjanica SNS, kojoj Vesić daje jasne instrukcije“.

– Čujem da je Vesić rekao da nema veze sa tim i da o tome odlučuje Komisija za imenovanje ulica i trgova. Kad se napravi brljotina, muški je preuzeti odgovornost a ne govoriti da nemate veze sa odlukama vladajuće većine“, kazao je Jovanović.

On je dodao da je partizanski heroj Filipović, čije je ime ulica prethodno nosila, ostavio veliki uticaj na Valjevce, te da je „nebitno da li se radi o grešci ili velikom neznanju“.

– Vlast ne sme da dopusti sebi da se brukamo i da nam se svi smeju, i da se vređaju antifašistička osećanja građana, zaključio je Jovanović.

SZS: Ustaški simboli nisu novost

„Podsećamo Beograđane da ustaški simboli nisu novost poslednjih godina vlasti ovog režima, jer najznačajnije arhitektonsko rešenje Beograda na vodi ima vrlo jasan simbol NDH režima, koji bi svuda u regionu bio zabranjen, osim u Beogradu“, navedeno je u saopštenju SZS.

Zašto se heroju oduzima ulica?

Stjepan (Steva) Filipović (1916- 1241) je sa početkom Drugog svetskog rata bio jedan od prvih borac valjevskog partizanskog odreda. Istakao se hrabrošću pa je postao i komandant Kolubarskog bataljona. Kada je krajem 1941. zarobljen kod Loznice, proveo je neko vreme u zatvoru Gestapoa u Beogradu, ali kako ni posle   ogromnog mučenja nije odavao saborce, premešten je u Valjevo gde je javno obešen 24. decembra iste godine. Na vešalima je sa uzdignutim rukama u vis i stisnutim pesnicama uzvikivao antifašističke parole. Tom prilikom nastala je fotografija, preko koje je Steva Filipović postao simbol prkosa i otpora fašizmu. Replika Filipovićeve fotografije u prirodnoj veličini se nalazi u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku. Zato ostaje nejasno zašto je gradska vlast uopšte i inicirala promenu naziva ulice koja nosi njegovo ime.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.