Međunarodni dan joge proslavljen na Kalemegdanu 1Foto:Beta/Miloš Miškov

Centralna proslava Međunarodnog dana joge u Srbiji danas je održana na Kalemegdanu, u organizaciji škola joge, Grada Beograda i Ambasade Indije.

Manifestaciju je otvorio ambasador Indije u Beogradu Subrata Batačardži koji je rekao da će do 21. juna u 18 gradova u Srbiji i na 23 lokacije biti obeležen Međunarodni dan joge, drevne tradicije koja potiče iz Indije.

„Ovo me podseća na suštinu joge. Ovo mesto me podseća na to šta nama joga znači“, kazao je Batačardži i podsetio na istoriju Kalemegdana i spomenika „Pobednik“.

Istakao je da je to mesto spojilo dve civilizacije, dva kraljevstava, dva carstva.

„Ovo mesto nas podseća na potrebu da pronadjemo balans, da pronadjemo sebe, društvo, ljude i prirodu“, kazao je indijski ambasador i dodao da gradjani Srbije vole jogu.

Doktorka Gordana Marković Petrović je govoreći o blagotvornom uticaju ajurvede i joge istakla da te drevne metode ljudima omogućavaju da na prirodan i jednostavan način teže savršenom zdravlju.

„Ponosna sam što su i ajurveda i joga priznate u našoj državi i legaljno se primenjuju – to nemaju sve države u okruženju. Nema boljeg načina da unapredimo svoje zdravlje jer nam ajurveda omogućava da se upoznamo sa sobom – suština ajurvede je individualni pristup u radu“, kazala je ona.

Navela je da je ajurveda primenjiva ne samo u Srbiji, nego i u celom svetu zbog jednostavnih preporuka i što omogućava ljudima da se povežu sa prirodom i da žive u skladu sa ciklusom prirude.

„U poslednjih godinu i po dana smo videli da nije dovoljno da se borimo protiv bolesti, sama borba protiv bolesti nema nikakvog smisla. Ima smisla da podržimo svoj imuni sistem i ceo svoj organizam, da bismo ostali imuni na sve štetne agense sa kojima se suočavamo tokom dana i upravo su joga i ajurveda najbolji način da to i postignemo“, ukazala je Marković Petrović.

Popularnost joge u Srbiji je podstaknuta i činjenicom da je srpsko zakonodavstvo prepoznaje kao metodu za očuvanje i poboljšanje zdravlja.

Ujedinjene nacije su 2014. godine uvele Medjunarodni dan joge čime je joga prihvaćena u celom svetu. Tu rezoluciju UN o jogi je predložila Indija, a podržao ju je rekordan broj država članica čak 175, a medju kojima je i Srbija.

Ovogodišnje obeležavanje Medjunarodnog dana joge u Beogradu podržala je i „Agrounija“, koja izvozi jabuke u Indiju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.