Nikodijević: Prodavnice od danas rade do 15 časova, a pijace neće raditi do daljeg 1Foto: Sekretarijat za informisanje grada Beograda

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević rekao je za jutarnji program TV Hepi da ekipe JKP „Gradska čistoća” pored toga što održavaju čistoću grada, sa 16 pikap vozila dezinfikuju ulice grada.

Nikodijević je pojasnio da se koriste posebna multifunkcionalna vozila za dezinfekciju unutarblokovskih površina, jer cisterne su previše velike za takav posao.

– Juče smo krenuli sa opštinama Novi Beograd i Zemun koje su, kao što su i druge ulice, tretirane hlorom. Sa tom praksom počeli smo pre desetak dana i ove ekipe rade ogroman posao. Hlor je domaće proizvodnje i proizvodi se u firmi „Prva iskra” u Bariču. Neke beogradske opštine tim sredstvom su tretirane i ranije, na primer sa njim su dezinfikovane ulice u Obrenovcu nakon poplava. Ono je potpuno bezopasno i za ljude i za životinje. Takođe, ovim putem pozivam sugrađane da iskorišćeni materijal za zaštitu kao što su jednokratne maske i rukavice, koji se vodi kao infektivni otpad ne bacaju svuda, već odlažu na poseban način kako ne bi nikog drugog ugrozili – rekao je on.

Predsednik Skupštine Grada je naglasio da pijace ne rade i da će na sajtu preduzeća „Gradske pijace” biti objavljeni kontakti svih onih proizvođača koji mogu da imaju kućnu dostavu.

– Ova akcija je pokrenuta isključivo iz razloga da se pomogne individualnim proizvođačima poljoprivrednih proizvoda, koji sada nemaju gde da prodaju. Veliko selo, Slanci i ceo taj kraj opštine Palilule je jedna ogromna proizvodnja. Dovoljno poljoprivrednih proizvoda voća i povrća ima i u marketima, koji su odlično opremljeni – naveo je Nikodijević i dodao da će kontakti uskoro biti dostupni sugrađanima na sajtu „Pijaca”.

Govoreći o radu prodavnica i objekata uslužnih delatnosti, on je istakao da će prodavnice od danas raditi radnim danima do 15 časova, a vikendom do 13 časova zbog zabrane kretanja koja počinje u 17 časova, odnosno u 15 časova.

– Frizerski saloni mogu da rade, ako imaju jednog klijenta u objektu i ako imaju zaštitnu opremu. To isto važi i za kladionice, one su otvorene, ali mogu da prime za jednim šalterom jednu mušteriju, koja ne sme da se zadržava unutra i sedi. Moram da naglasim da sada zbog smanjenja posla kladionice nam pomažu, te nam je tako juče pomogla kladionica „Mocart” koja nam je dala prevoz i pomoć u ljudstvu – poručio je Nikodijević.

Kako kaže, od mnogih mera koje je Grad Beograd uveo, jedna je i prijava roditelja za mesto u vrtiću za njihovo dete, koje se vrši od 30. marta onlajn.

– Ova praksa je i ranije primenjivana, ali ju je koristilo oko 50 odsto roditelja. Sada je zbog ovih okolnosti onlajn prijava jedino rešenje. Prijava je dostupna od 30. marta do 15. maja i svi podaci koji budu unešeni Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu će ih proveravati. Svako ko se ne bude snašao sa ovom vrstom prijave, može da pozove nadležni sekretarijat i dobije pojašnjenje. Vremena ima dovoljno, kao i mesta u vrtićima – rekao je on.

Nikodijević je kao jednu od najvećih mera koju je Beograd preduzeo za pomoć starijim sugrađanima, kojima je zabranjeno kretanje, naveo volonterske centre i kol centre.

– Volonteri rade ogroman posao za naš grad i naše sugrađane. Da nema njih koji najstarije snabdevaju hranom i lekovima, pitanje je kako bi se ova situacija odvijala i kako bi mogli da uvedemo mere zabrane kretanja za starije od 65 godina. Svaka čast volonterima, obišao sam ih i oni su dobro organizovani. Imaju ID kartice i tačno se zna koji volonter ide na koju adresu, sa kim komunicira i koju vrstu usluge je izvršio tog dana. To je sve pre svega, radi bezbednosti naših najstarijih sugrađana, ali i zbog sprečavanja širenja virusa, da se zna ko je sa kim bio u konaktu – objasnio je predsednik Gradske skupštine.
Grad je uveo, rekao je Nikodijević, i koridorske linije kako bi svi zaposleni koji rade u ovim uslovima, mogli da koriste prevoz i vrate se kući.

– Najurgentniji ljudi za koje se najviše organizuju i koordinišu koridorske linije su zdravstveni radnici. Koridorskih linija je dovoljno, ali uvedena je i mogućnost da svojim prevozom dolaze na posao i imaju besplatan parking dok traje vanredna situacija. Oni koji nemaju sopstveni prevoz, koriste koridorski prevoz i on je 20 do 30 odsto popunjen, što je i bio cilj, da se ne bi stvarale gužve – rekao je on i dodao da Grad Beograd svoje mere usklađuje sa Republičkim i da su izmene moguće iz dana u dan u zavisnosti od situacije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Nikodijević: Prodavnice od danas rade do 15 časova, a pijace neće raditi do daljeg”

  1. Nesposobnjakovici. Svuda po prodavnicima ste napravili redove i naterali ljude da ih i previse ima unutra, a to vase prskanje ulica hlorom je samo bacanje para, jer svetski strucnjazi kazu da se virus 97% prenosi samo udisanjem u blizini obolelih.
    A sto ne testirate malo kineske maske. Pola evropskih zemalja je testiranjm tehnicke ispravnosti maski utvrdila da su neispravne i vratila im maske.
    Ne smete da priznate da mi u Srbiji nemamo cak ni laboratoriju u kojoj bi ove maske bile testirane po savremenim svetskim standardima.
    Docekali ste ovu krizu nespremni, kao zutokljunci, terali nas da pijemo rakiju i posipamo sirce kao lude naste. Doveli ste narod na ivicu nerava.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.