Nikodijević: Prodavnice od danas rade do 15 časova, a pijace neće raditi do daljeg 1Foto: Sekretarijat za informisanje grada Beograda

Nikodijević je pojasnio da se koriste posebna multifunkcionalna vozila za dezinfekciju unutarblokovskih površina, jer cisterne su previše velike za takav posao.

– Juče smo krenuli sa opštinama Novi Beograd i Zemun koje su, kao što su i druge ulice, tretirane hlorom. Sa tom praksom počeli smo pre desetak dana i ove ekipe rade ogroman posao. Hlor je domaće proizvodnje i proizvodi se u firmi „Prva iskra” u Bariču. Neke beogradske opštine tim sredstvom su tretirane i ranije, na primer sa njim su dezinfikovane ulice u Obrenovcu nakon poplava. Ono je potpuno bezopasno i za ljude i za životinje. Takođe, ovim putem pozivam sugrađane da iskorišćeni materijal za zaštitu kao što su jednokratne maske i rukavice, koji se vodi kao infektivni otpad ne bacaju svuda, već odlažu na poseban način kako ne bi nikog drugog ugrozili – rekao je on.

Predsednik Skupštine Grada je naglasio da pijace ne rade i da će na sajtu preduzeća „Gradske pijace” biti objavljeni kontakti svih onih proizvođača koji mogu da imaju kućnu dostavu.

– Ova akcija je pokrenuta isključivo iz razloga da se pomogne individualnim proizvođačima poljoprivrednih proizvoda, koji sada nemaju gde da prodaju. Veliko selo, Slanci i ceo taj kraj opštine Palilule je jedna ogromna proizvodnja. Dovoljno poljoprivrednih proizvoda voća i povrća ima i u marketima, koji su odlično opremljeni – naveo je Nikodijević i dodao da će kontakti uskoro biti dostupni sugrađanima na sajtu „Pijaca”.

Govoreći o radu prodavnica i objekata uslužnih delatnosti, on je istakao da će prodavnice od danas raditi radnim danima do 15 časova, a vikendom do 13 časova zbog zabrane kretanja koja počinje u 17 časova, odnosno u 15 časova.

– Frizerski saloni mogu da rade, ako imaju jednog klijenta u objektu i ako imaju zaštitnu opremu. To isto važi i za kladionice, one su otvorene, ali mogu da prime za jednim šalterom jednu mušteriju, koja ne sme da se zadržava unutra i sedi. Moram da naglasim da sada zbog smanjenja posla kladionice nam pomažu, te nam je tako juče pomogla kladionica „Mocart” koja nam je dala prevoz i pomoć u ljudstvu – poručio je Nikodijević.

Kako kaže, od mnogih mera koje je Grad Beograd uveo, jedna je i prijava roditelja za mesto u vrtiću za njihovo dete, koje se vrši od 30. marta onlajn.

– Ova praksa je i ranije primenjivana, ali ju je koristilo oko 50 odsto roditelja. Sada je zbog ovih okolnosti onlajn prijava jedino rešenje. Prijava je dostupna od 30. marta do 15. maja i svi podaci koji budu unešeni Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu će ih proveravati. Svako ko se ne bude snašao sa ovom vrstom prijave, može da pozove nadležni sekretarijat i dobije pojašnjenje. Vremena ima dovoljno, kao i mesta u vrtićima – rekao je on.

Nikodijević je kao jednu od najvećih mera koju je Beograd preduzeo za pomoć starijim sugrađanima, kojima je zabranjeno kretanje, naveo volonterske centre i kol centre.

– Volonteri rade ogroman posao za naš grad i naše sugrađane. Da nema njih koji najstarije snabdevaju hranom i lekovima, pitanje je kako bi se ova situacija odvijala i kako bi mogli da uvedemo mere zabrane kretanja za starije od 65 godina. Svaka čast volonterima, obišao sam ih i oni su dobro organizovani. Imaju ID kartice i tačno se zna koji volonter ide na koju adresu, sa kim komunicira i koju vrstu usluge je izvršio tog dana. To je sve pre svega, radi bezbednosti naših najstarijih sugrađana, ali i zbog sprečavanja širenja virusa, da se zna ko je sa kim bio u konaktu – objasnio je predsednik Gradske skupštine.
Grad je uveo, rekao je Nikodijević, i koridorske linije kako bi svi zaposleni koji rade u ovim uslovima, mogli da koriste prevoz i vrate se kući.

– Najurgentniji ljudi za koje se najviše organizuju i koordinišu koridorske linije su zdravstveni radnici. Koridorskih linija je dovoljno, ali uvedena je i mogućnost da svojim prevozom dolaze na posao i imaju besplatan parking dok traje vanredna situacija. Oni koji nemaju sopstveni prevoz, koriste koridorski prevoz i on je 20 do 30 odsto popunjen, što je i bio cilj, da se ne bi stvarale gužve – rekao je on i dodao da Grad Beograd svoje mere usklađuje sa Republičkim i da su izmene moguće iz dana u dan u zavisnosti od situacije.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.