„Ada – neukrotiva i nepripitomljiva, lukava i hirovita, tajanstvena i mazna, podatna, nežna, a istovremeno divlja, blaga i opasna, lukava rečna zavodnica i opsenarka“, citat je Mome Kapora, koji je juče ispisan na šetalištu Ade Ciganlije, najpoznatijeg beogradskog izletišta, čime je svečano otvorena „staza umetnika“.

Nakon Kaporovog, tu će biti ispisani i stihovi i rečenice koje su o Adi napisali Branislav Nušić, Ivo Andrić, Duško Radović i Zuko Džumhur. Citat iz Kaporovig dela „Ada“ juče su ispisali njegova supruga Ljiljana Kapor i direktor JP „Ada Ciganlija“ Zoran Gajić.

– Čast mi je što smo ispisivanjem Mominog citata otvorili stazu umetnika, jer to što je Ada Ciganlija danas ponos svih Beograđana umnogome dugujemo upravo Momi Kaporu – rekao je Gajić.

Prema njegovim rečima, ispisivanjem citata umetnika, Beograd će dobiti stazu kakve već postoje u metropolama širom sveta.

– Umesto ostavljanja otisaka šaka i stopala, mi ostavljamo upisane misli značajnih Beograđana u ovaj jedinstven spomenar. Tako će misli, rečenice, stihovi duže ostati urezani u naša sećanja. Čast mi je što citatom Mome Kapora otvaramo stazu na Adi koja mu je bila nepresušna inspiracija, koju je često slikao i kojoj je pisao – navela je Ljiljana Kapor.

Ideja projekta koji je pokrenulo JP „Ada Ciganlija“ jeste da se ispisivanjem citata i stihova umetnika koji su svojim životom i stvaralaštvom zadužili Beograd i Adu Ciganliju oda priznanje. Takođe, cilj je i da se dela umetnika čije će se reči naći na asfaltu učine vidljivijim i da se mlađe generacije na neposredan način upoznaju sa njima.

Beskrajna ljubav prema Adi

– Tačno pre godinu dana otkrivena je „Dafne“ – otelotvorenje Ade sa Kaporovih slika i crteža, a danas otkrivamo citat iz njegove knjige „Ada“. Ovim je ta beskrajna ljubav Mome prema Adi i Ade prema Momi zaokružena. Sada su pisac – slikar i njegova inspiracija zauvek spojeni – rekla je Ljiljana Kapor.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.