Počasna artiljerijska paljba na Kalemegdanu povodom "Dana Beograda" (FOTO) 1Kalemegdan Foto: MOD

Povodom „Dana Beograda“ koji se obeležavaju od 16. do 19. aprila, danas je na Savskoj terasi na Kalemegdanu Garda Vojske Srbije izvršila počasnu artiljerijsku paljbu sa tri plotuna iz pet artiljerijskih oruđa, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

„Dani Beograda“, kako navode, povezuju dva datuma iz istorije grada – 16. april 878. godine kada se prvi put u istorijskim dokumentima pominje slovenski naziv Beograda i 19. april 1867. godine kada je izvršena simbolična predaja ključeva grada od strane turskih vlasti.

Dani Beograda prilika su da se od 16. do 19. aprila nizom manifestacija podseti na brojne značajne događaje iz burne istorije grada.

Iz Ministarstva odbrane podsećaju da je na teritoriji Beograda bilo je čak 115 ratova, a grad je rušen 44 puta, ali da je „Beograd bio i ostao simbol slobode i razvoja Srbije, čija današnja izgradnja pokazuje put napretka i bolje budućnosti“.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas povodom „Dana Beograda“ da moramo da se sećamo naše istorije i da bez kulture sećanja nema ni budućnosti.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.