Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Forum u organizaciji Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i Architectuual online platforme iz Berlina bavi se arhitektonskim i urbanističkim stvaralaštvom socijalističke Jugoslavije, njenom infrastrukturom, koja je, kako je rečeno, i danas osnov funkcionisanja gradova i regiona, kao jedinstveno arhitektonsko, umetničko i kulturološko nasleđe.

Odnos prema tom nasleđu utkan je u tranzicione transformacije, kako fizičke tako i društvene i ključan je ne samo za razumevanje savremenog razvoja gradova, već i za njihovu budućnost, naveli su organizatori foruma.

Glavna tema prvog dana Foruma je aktuelna izložba u Muzeju moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku, koju čini 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Kroz izložbu publiku u CZKD vodio je njen kustos, Vladimir Kulić. Serijal „Betonski spavači“ Maroja Mrduljaša, u osam epizoda snimljenih od Krka do Skoplja, donosi priču razvoja društva kroz arhitekturu. Kako je rečeno, prva se bavi ruševnom i turističkom arhitekturim hrvatsko-jugoslovenske obale i kako ona utiče na život zajednice.

Drugog dana Foruma tim kustosa predstavlja, kroz polučasovna predavanja, svoje ekspertize na temu arhitekture posleratne Jugoslavije, od obnove posleratnog Skoplja do pitanja identiteta, urbanizacije zemlje i izvoza znanja. Za treći dan organizatori su najavili razgovare sa arhitektima koji su bili stvaraoci jugoslovenske arhitektonske utopije.