Foto: Stanislav Milojković

Gradski menadžer Goran Vesić obrazlažući predloge odluka rekao je da će spomenik Stefanu Nemanji biti na uglu ulica Nemanjina i Kneza Miloša u Beogradu.

Vesić je rekao da se spomenik Stefanu Nemanji podiže na inicijativu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i da je Odbor za podizanje spomenika doneo odluku da se raspiše međunarodni konkurs za spomen-obeležje Stefanu Nemanji koje će osim spomenika imati i spomen kompleks.

–Umetnici koji budu učestvovali na konkursu imaju slobodu da sačuvaju zdrave ostatke zgrade bivšeg Generalštaba u novom spomen kompleksu i da tako bude očuvano sećanje na zgradu starog Generalštaba koje je delo arhitekte Nikole Dobrovića – rekao je Vesić.

On je dodao da se donošenjem ove odluke stvaraju svi uslovi da se konkurs raspiše.
Govoreći o obali Kralja Aleksandra Karađorđevića Vesić je rekao da se ovom odlukom ispravlja istorijska nepravda prema kralju Aleksandru koji nema ni spomenik, ni ulicu u Beogradu.

– Davne 1934. godine premošćena je Sava velelepnim mostom koji je projektovao čuveni arhitekta Nikolaj Krasnov a koji je dobio ime po kralju Aleksandru koji je te godine mučki ubijen u Marselju. Ovaj most je srušen u aprilskom ratu 1941. godine od strane naše vojske a posle Drugog svetskog rata niko nije želeo da na bilo koji način izgradi spomen-obeležje na kralja Aleksandra – istakao je Vesić.

On je dodao da leva obala Save od Brankovog mosta do Ušća i desna obala Dunava od Ušća do hotela Jugoslavija sada dobijaju ime obala Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića.

– Grad Beograd će u narednom periodu izgraditi nov park na prostoru od Ušća do hotela Jugoslavija. Za ovu godinu predviđeno je za izvođenjenj prve faze 275 miliona dinara. Takođe biće preuređen i kej i izgrađen jarbol sa velikom srpskom zastavom kao i gondola koja će povezivati Ušće sa Kalemegdanom. To će doprineti da će ceo ovaj prostor koji će biti sećanje na Kralja Aleksandra biti zaista reprezentativan – poručio je Vesić.