U Centru za kulturnu dekontaminaciju sinoć je održano javno snimanje emisije Peščanik „Politička pozadina slučaja Ugričić:Ispod asfalta kaldrma-ispod kaldrme Srbija“. Svetlana Lukić, urednica emisije, naglasila je da će Peščanik biti emitovan danas, kada Srbija slavi Svetog Savu i kada će „samo mali broj NVO podsetiti da je to i dan sećanja na žrtve holokausta.“


Sreten Ugričić, smenjeni direktor Narodne biblioteke Srbije, istakao je da „u našem kalendaru posle 5. oktobra ne dolazi 6. oktobar, već četvrti, što je anomalija srpskog kalendara“ o kojoj kao i o nekoliko drugih piše u svojoj knjizi „Neznanom junaku“. Odlomak iz knjige pročitala je glumica Mirjana Karanović. Ugričić je podelio svoj slučaj na pet karika – atentat ili glupost, slučaj orden, Nikolaidis, slučaj smena direktora i slučaj predizbornog pokleknuća DS-a.

-Tabu koji spaja sve ove karike jeste počinjeni zločin tokom raspada bivše Jugoslavije. Taj tabu je moćan i izazvana je burna reakcija kada je dirnut zato što su razlozi koji su doveli do zločina isti oni razlozi zbog kojih danas živimo u društvu sa anomalijama, rekao je smenjeni direktor NBS i dodao da „ti isti razlozi povezuju balvane od 1991. i balvane na severu Kosova 2011“.

Vesna Pešić, nezavisna poslanica, ocenila je da je ovaj slučaj demonstracija moći autoritarnog režima koji je prekriven, te da predsednik Boris Tadić ima ličnu vlast i da je sve institucije sveo na samoga sebe.

– Najbolja maska za to jeste ministar policije Ivica Dačić koji je govorio o podstrekivačima terorizma koje treba strpati u zatvor, te danas u slučaju Ugričić niko ne spominje Tadića već samo Dačića, rekla je Vesna Pešić.

Na snimanju emisije govorili su i Vesna Rakić-Vodinelić, profesorka prava na univerzitetu Union, i Srđa Popović, advokat. Među mnogobrojnom publikom primećeni su i Vladimir Arsenijević, Mirjana Đurđević i Vladimir Pavićević. Događaj je propraćen velikim prisustvom policije, budući da su dolazak bili najavili i pripadnici desničarske organizacije „Naši“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.