U Ulici otvorenog srca u Svetogorskoj veliki broj građana 1Foto: Fonet / Aleksandar Levajković

Okupljene je pozdravio gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić poželevši svima puno zdravlja i sreće u novoj godini, a Beograđanima da se njihov grad razvija u skladu sa njihovim željama.

On je rekao, da manifestacijom koja se tradicionalno održava u centru glavnog grada, pokazuju koliko su Beograđani humani, solidarni i otvorenog srca, kao i koliko su porodica i tradicija važne.

Radojićić je pozvao sve pisutne da kupe klovnovske noseve, jer će na taj način podržati projekat „Doktori klovnovi“ koji pomaže mališanima da lakše podnesu boravak u bolnicama.

„Pomoću tog novca koji će se sakupiti Doktori klovnovi će deci, koja u 2019. godini budu bila u bolnicama, pomoći da lakše prebrode svoje tegobe“, kazao je gradonačelnik Beograda.

Projekat „Doktori klovnovi“ pokrenula je 2003. godine organizacija „The Bridge of Life“ (Most života), a zvanično ga je odobrilo i preporučilo Ministarstvo zdravlja Srbije.

Manifestacija u Svetogorskoj je ove godine ugostila i Grad Niš, koji je postao „domaćin u gostima“ i koji će Beograđanima i turistima predstaviti svoje kulturne i kulinarske osobenosti.

„Ulica otvorenog srca“, koju organizuju Skupština grada Beograda, Turistička organizacija Beograda i opština Stari grad, je od 1988. godine zvanično ušla u kalendar najznačajnijih manifestacija grada Beograda, kroz koju prođe više od 100.000 ljudi.

Poslednjih nekoliko godina, pa tako i ove slične manifestacije održavaju se pod istim nazivom u nekoliko beogradskih opština.

Manifestaciju su 1969. godne pokrenuli glumci Ateljea 212, kada su na jedan dan, 1. januara, menjali uloge sa konobarima, kuvarima i ostalim zaposlenim u „Srpskoj kafani“, u kojoj su tokom godine provodili vreme između proba i predstava u svom pozorištu. Iz ovog nesvakidašenjeg druženja nastao je praznik Beograda koji povezuje kulturu i privredu sa humanošću.