Ugostitelji sa Vračara protiv uklanjanja bašti zbog parkinga 1Foto: Danas

O izmenama Odluke o postavljanju bašta ugostiteljskih objekata odbornici gradske Skupštine odlučili su na sednici krajem prošle godine, a novina predviđa da 48 lokala ostane bez bašte, kako bi se obezbedilo 200 parking mesta tokom letnje sezone. Tim potezom, smatraju ugostitelji, direktno će biti ugroženo njihovo poslovanje, a time i uskraćena mogućnost za oko 100 zaposlenih da zarade za život svojih porodica.

Ugostitelji, koji su potpisali zajedničku odluku, obratili su se zvaničnim dopisom svim nadležnim institucijama, kao i zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću, sa zahtevom da se hitno odloži primena odluke, kojom se ukidaju, kako navode, sve bašte koje su postavljana na ista mesta svakog proleća, godinama unazad.

„Vi sigurno razumete da su sastavni deo života u gradskom jezgru bašte koje se nalaze i na parking mestima. Oko 100 porodica će biti neposredno uskraćeno za mogućnost da zarade, bez obzira što tako doprinose- direktno i indirektno, da tih 200 parking mesta prihoduju više nego što prihoduje parking naplata. Posledice Odluke su zatvaranje svih ugostiteljskih objekata na Vračaru i u centru Beograda koji imaju bašte na parking mestima i o kojoj do usvajanja nije bilo ni razgovora sa onima koji su uložili veliki novac i vodili svoje poslovanje uvažavajući predvidivost postavljanja bašti ispred svojih lokala svakog proleća. Drugi lokali će nastaviti da rade bez ovakvog ograničenja. Mi sa konkurencijom možemo da se borimo, ali ne možemo da pristanemo na činjenicu da će nas naš grad ukinuti“, navode ugostitelji u dopisu koji će uputiti opštinskim i gradskim čelnicima, Goranu Vesiću i nadležnim sekretarijatima za urbanizam i saobraćaj.

Oni smatraju da se problem parkiranja ne neće rešiti ovom Odlukom, te da će ona samo promeniti izgled i ustaljena pravila života u centru Beograda, ali ih neće unaprediti. „Promeniće se navike ljudi i lokalno će se izgubiti na prepoznatljivosti. Grad će ostvarivati niže prihode, desetine sada zaposlenih će ostati bez posla a i dalje će nedostajati nekoliko stotina parking mesta“, navodi se u dopisu.

Vlasnici restorana i kafića podsećaju i na to da je Odluka doneta bez bilo kakvog učešća onih koji su najviše zainteresovani i pogođeni njenim sprovođenjem. S obzirom na prava koja se ugostiteljima tom odlukom uskraćuju, oni zahtevaju da nadležni otklone i spreče sve posledice koje ona proizvodi, kao i da usvoje izmene koje bi bile „povoljnije za grad, turizam, zaposlene u tim objektima i ugostitelje“.

„Tražimo da se prekine sa njenom primenom do okončanja postupka pronalaženja zadovoljavajućeg rešenja za sve zainteresovane, uz uvažavanje ravnopravnosti i uz našu punu saradnju“, zaključuju vračarski ugostitelji i traže da nadležni u izradu propisa uključe njihove predstavnike, ili ih „bar pozovu na javnu raspravu, kako bi mogli da iskažu svoje mišljenje“.

Sledeće godine na redu i druge opštine

Na poslednjoj sednici Skupštine grada održanoj prošle godine izmenama i dopunama odluke o postavljanju bašta ugostiteljskih objekata utvrđeno je da će od 2019. na Vračaru biti zabranjeno postavljanje letnjih bašta na obeleženim parking mestima. Izmena je usvojena na predlog Opštine Vračar i Sekretarijata za saobraćaj. Kako je tada najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, na osnovu realizacije ove odluke, a koju će pratiti gradski čelnici, biće odlučeno da li će u 2020. godini još neke centralne gradske opštine biti obuhvaćene istim režimom.