Foto. BeoInfo

On je istakao da je održao sastanak sa stanovnicima tog dela prestonice – Udruženjem Topolska, kome su prisustvovali predstavnici Društva za ulepšavanje Vračara i direkrtorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Takođe je podsetio da je pre nekoliko sedmica ceo kraj stavljen pod zaštitu Zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji je inicirao i izradu plana detaljne regulacije za taj deo grada, i najavio njegovo usvajanje na Skupštini grada u septembru.

To će omogućiti da investitori koji žele da grade u istorijskim delovima Beograda, a u kojima želimo da sačuvamo ambijentalnu celinu, morati da poštuju uslove koje će izraditi Zavod za zaštitu spomenika, kako bi smo ubuduće sačuvali njihov duh, kao što su ulice Topolska, Petrogradska ili neki delovi Dorćola  – najavio je Vesić.

Kada je reč o inicijativi koju je Grad Beograd pokrenuo sa notarskom komorom o izmeni Zakona o prometu nepokretnosti, Vesić je istakao da je potpuno neprihvatljivo da se overavaju ugovori nastali iz krivičnog dela. Podsetivši da javni beležnici obavljaju javnu funkciju i da su osnovani da bi garantovali pravnu sigurnost građanima.

Jednostavno ne smemo da dopustimo da se vrši promet stanova koji su nastali bespravnom gradnjom, koje je krivično delo. Problem je jer te sporne projekte niko ne kontroliše, i koji posle izgradnje nisu bezbedne za stanovanje. Takođe se opterećuje postojeća infrastruktara zbog neobezbeđenih parking mesta, niti nedozvoljenu gradnju prati adekvatna vodovodna ili kanalizaciona infrastruktura – istakao je Vesić.

Ovim činom se direktno vrši šteta gradskom i budžetima lokalnih samouprava, kao i republičkom budžetu jer se, prema rečima zamenika gradonačelnika, ne plaća naknada za građevinsko zemljište iz koje se izdvajaju sredstva za izgradnju vrtića, škola, puteva, vodovoda i kanalizacije.