Vesić: Slika „Kosovka devojka” biće izložena u Starom dvoru 1Foto: Beta/ Beoinfo

Muzej grada Beograda, u saradnji sa Gradom Beogradom, a na inicijativu zamenika  gradonačelnika Gorana Vesića, izložiće sliku „Kosovka devojka” Uroša Predića u Starom dvoru od subote, 6. juna, do ponedeljka, 29. juna, u formi postavke „Izložba jedne  slike”.

Apel „Kurira” da se izloži remek-delo „Kosovka devojka” Uroša Predića, nakon  što je gotovo 15 godina nevidljiva za širu javnost, urodio je plodom.

– Zahvaljujem „Kuriru” jer je pokrenuo važnu temu u našem društvu, a to je  očuvanje kulturnog nasleđa. Nažalost, „Kosovka devojka” Uroša Predića nije jedina koja  se nalazi u depoima, daleko od očiju javnosti. Posle vašeg jučerašnjeg teksta koji je  uzburkao javnost, obezbedio sam da slika „Kosovka devojka”, koja predstavlja pravo  nacionalno blago Srbije, bude izložena u Starom dvoru od subote, 6. juna, do ponedeljka,  29. juna. Izložba će biti otvorena za javnost svakog radnog dana od 17 do 19 časova, kao i  vikendom od 10 do 16 časova – rekao je za „Kurir” zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je dodao da će posetioce tokom trajanja postavke kroz istoriju nastanka slike,  kao i kroz njen značaj voditi kustosi. Sama slika, koja u srpskoj svesti nosi nacionalni  i ikonografski karakter, biće obezbeđena posebnim bezbednosnim uslovima tokom  trajanja izlaganja. Remek-delo Uroša Predića nastalo je 1919. godine, po narudžbini Kola  srpskih sestara.

– Naš poznati slikar je na slici „Kosovka devojka” prikazao bojište neposredno  posle Kosovske bitke 1389. godine. Kroz naslikani lik ranjenog junaka Pavla Orlovića  prikazani su svi junaci Kosovskog boja. Bezimena devojka koja ga poji simboliše  sačuvanu čast otadžbine i produžetak života. Svi Beograđani, kao i gosti naše  prestonice, moći će u junu uživo da pogledaju pravo blago Srbije – zaključio je Vesić.

Muzej grada Beograda je dosad promenio desetak adresa, a u planu je da se za tri  godine preseli u nove prostorije, gde bi trebalo da „Kosovka devojka” dobije tretman kao  što ga ima Miroslavljevo jevanđelje u Narodnom muzeju.
Vesić je podsetio i da je kompanija „Progres” odustala od namere da proda  umetničku galeriju u Knez Mihailovoj ulici.

– Nisam hteo da dopustim da se sa ovom galerijom dogodi ono što su prethodne  vlasti uradile sa bioskopima, koji su kupljeni budzašto, a potom pretvoreni u prodavnice. Zato je odluka da se odustane od prodaje umetničke galerije pobeda Beograda – ocenjuje Vesić.

Nova direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković još juče je najavila da je  ideja da slika „Kosovka devojka” novi dom pronađe u Konaku kneginje Ljubice. Nema još  potvrde da li će slika nakon Starog dvora od jeseni biti izložena u ovom zdanju.